Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jiří Vala hrál role správných chlapů a lamačů ženských srdcí. Přitom donášel na kolegy StB

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: J. Broukal/Wikimedia commons/CC BY-SA 4.0

Za těch dvacet sedm let jeho působení v činohře Národního divadla věděla Státní bezpečnost o všem, co se tam šustlo. A jeho kolegové zase dobře věděli, kdo na ně donáší. Bylo to veřejné tajemství.

Článek

Byl snem každé dívky a ženy. Klaďas s vysportovanou postavou a tmavými vlasy.

Státní bezpečnost se snažila získat kovaného komunistu Valu ke spolupráci už v padesátých letech, ale marně. Jako pouhý kandidát na informátora asi občas utrousil nějaké to jméno, ale to bylo všechno.

Až v roce 1986, po černobylské havárii jaderného reaktoru, se začal snažit a informoval ta správná místa o hercích a zaměstnancích divadla, kteří zaujímali protisovětské postoje.

Nevyhýbal se mu ani film a jeho první role Mirka v komunistické hudební agitce „Zítra se bude tančit všude“ odpovídala jeho vkusu i ideologickému přesvědčení. Dalších dvacet let před kamerou z něj udělalo idola dívčích srdcí. Postavy nadšených svazáků, později vlídných a moudrých soudruhů, mu šly přímo z duše. Strážmistr Zeman v Králi Šumavy nebo kapitán Michal Exner, to bylo něco pro dámské publikum. Snad jen nenasytný hrubián a bezcitný kapitalista Martin Nedobyl ze Sňatků z rozumu se tomuto stereotypu vyhýbal.

Jistý druh symboliky se dá najít v názvu jeho posledního filmu z roku 1989 s názvem „Vrať se do hrobu!“

Jako lamač ženských srdcí si neodpíral i když většina jeho partnerek a milenek pocházela ze stejného profesního i ideologického spektra.

Během natáčení Krále Šumavy si začal s Jiřinou Švorcovou. Ikona komunistické kinematografie byla sice už tři roky vdaná za dirigenta Jindřicha Rohana, ale kvůli Jiřímu Valovi se rozvedla. Velice brzy Švorcová zjistila, že její nejlepší kamarádka Jiřina Jirásková se stala další milenkou jejího Jiříka. První, kdo to zjistil, byl Jiráskové manžel Jiří Pleskot, který si to s Valou přišel vyříkat pěkně po bolševicku. Dal mu pár přes hubu, ale klid nebyl. Jirásková musela být hodně zoufalá, když si milence chtěla udržet tím, že otěhotní. Vala se rozhodně necítil být otcem. Jirásková šla na potrat a kamarádství se Švorcovou byl pochopitelně konec.

Divoký vztah Valy a Švorcové plný hádek a rozchodů vydržel osm dlouhých let.

Velký příběh jako z Červené knihovny prožil s Consuelou Morávkovou, o osmnáct let mladší herečkou. Po třech letech byl konec, Morávková emigrovala do USA a Vala pil jako duha. Vždycky opouštěl ženy on a najednou to bylo naopak. Na to nebyl zvyklý.

Až po čtyřicítce se oženil s Emílií Skálovou, se kterou měl syna Viktora. Manželství vydrželo třiatřicet let.

Po listopadu 1989 šla jeho kariéra strmě dolů. Jeho pověst kovaného komunisty se najednou stala přítěži a když se objevily důkazy o jeho spolupráci se Státní bezpečností, byl s filmováním konec.

Trpěl po psychické stránce jako komunista, kterému se zbortil jeho svět a začaly i zdravotní problémy. Denní dávky alkoholu zvyšoval přímou úměrou svému stavu a doplňoval je koňskými dávkami utišujících léků. Po mozkové mrtvici následovala rakovina.

Zemřel zcela zničený a opuštěný 15. listopadu 2003. Do jeho sedmasedmdesátých narozenin chybělo pár dnů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz