Hlavní obsah

Jaroslav Nachtmann, zubař, gestapák, spolupracovník KGB i StB a zase zubař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://cs.wikipedia.org/wiki/Gestapo#/media/Soubor:Gestapomen_following_the_white_buses.jpg

Vyučil se dentistou, ale vrtat zuby ho zřejmě neuspokojovalo. Ani jako dopravní strážník ve službách policie se necítil úplně nejlépe. Teprve gestapo se ukázalo být tím správným zaměstnavatelem.

Článek

Jako konfident a agent provokatér pronikl do mnoha ilegálních odbojových organizací a jejich členy přivedl buď do koncentračních táborů, nebo rovnou na popraviště.

Mezi jeho největší „úlovky“ patří překladatelka a spisovatelka Milena Jesenská, která zemřela v Ravensbrücku. Josef Balabán, jeden ze tří Králů, příslušník odbojové organizace Obrana národa, popraven v Ruzyni. Vladimír Krajina a více než tři stovky dalších.

Ve Spálené ulici v Praze, v bytě, který zabral po uprchlém Adolfu Hoffmeisterovi, se scházeli udavači a konfidenti gestapa, aby plánovali další akce. Na bujarých večírcích se tam míjeli se slavnými herci jako byl Jára Kohout nebo Věra Ferbasová.

Na konci války sídlil Nachtmann v hotelu Zlatá husa na Václavském náměstí, odkud byl vylákán, zatčen a uvězněn v Petschkově paláci. Tam bylo v celách 9. května 1945 drženo asi tři sta německých žen a dětí, devatenáct českých rukojmí a šest dlouhodobě vězněných Čechů. Správcem budovy byl určen Ladislav Vaněk.

Vaněk byl prapodivná figura. Za svůj život stihnul tolik převleků a rolí, že na konci už sám nevěděl, kdo vlastně je. Středoškolský učitel chemie a tělesné výchovy na reálce v Brně, funkcionář Sokola, za protektorátu hlava ilegální organizace Jindra, poté konfident gestapa, a ještě později spolupracovník StB s krycím jménem „Horský“.

Během Pražského povstání byl Vaněk jmenován do čela správy Petschkova paláce. Takže když se v Praze objevila Smerš, zvláštní jednotky sovětské vojenské kontrarozvědky, předal Vaněk uvězněné gestapáky do jejich rukou. A že to byly tučné ryby. Kromě Nachtmanna například šéf protiparašutistického oddělení pražského gestapa Willi Leimer nebo vrchní kriminální tajemník III. oddělení pražského gestapaWilli Abendschön.

Už v prosinci 1945 byl v Moskvě odsouzen k patnácti letům nucených prací na Sibiři v táborech Siblag a Ozorlog. Jako oplátku za udávání spoluvězňů a spolupráci s KGB mu bylo umožněno dělat vězeňského zubaře. Po necelých deseti letech byl propuštěn a pracoval jako dentista v Tajšetu.

V roce 1963 ho v Praze přebrala StB a u zvláštního soudu mu byla prokázaná vina za smrt dvě stě protifašistických odbojářů. Z dvanácti let si ovšem odseděl pouhé dva roky a stal se spolupracovníkem StB.

Díky novému policejnímu svazku obdržel místo ve Filmovém podniku a později pracoval jako dentista v Praze 9 a ve Voticích. Během tohoto období mu byla založena složka spolupracovníka StB pod krycími jmény Míla či Jarda.

V červnu 1968 několik odbojářů poznalo ve votickém zubaři jednoho z největších konfidentů gestapa a kauzy se chytili novináři. Došlo k „provalu“ a jako spolupracovník StB se tak stal nepoužitelným.

Po šesti letech nakonec dostal od soudruhů za své věrné služby vystěhovalecký pas a zmizel za železnou oponou. Zemřel v bavorském Regenu v necelých osmdesáti letech.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz