Hlavní obsah
Lidé a společnost

Papežova dcera Lucrezia Borgia. Femme fatal, nebo oběť vlastní rodiny?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?search=Lucrezia+Borgia&title=Special:MediaSearch&go=Go&type=image

Renesanční krasavice, která by svojí pověstí strčila do kapsy většinu zaměstnankyň současného porno průmyslu? Travička a vražedkyně? Nebo žena, kterou využívala její mocná rodina pro rozšíření svého vlivu?

Článek

Byla dcerou, byť nemanželskou, španělského kardinála Rodriga de Borgia a jeho milenky Vanozzy Cattanei. V jedenácti letech už pro ni měli vyhlédnutého ženicha. Španělského šlechtice dona Gaspara d'Aversa. Když jí bylo dvanáct let, její otec kardinál byl povýšen na papeže jménem Alexandr VI. Ze jejích zásnub sešlo, protože pro papežovu dceru byl jakýsi španělský don mizernou partií.

Když je váš otec kardinálem a později papežem, máte startující pozici v životě dost odlišnou od zbytku světa. Ale komu z nás se to poštěstí.

Nově vybraným snoubencem měl tu čest být hrabě z Pesary, Giovanni Sforza. Ten už byl jiný „level“ a stal se tak jejím prvním legitimním manželem. Ne na nadlouho.

Čtrnáctiletá novomanželka Lucrezia se přestěhovala do města svého manžela, do Pescary. V důsledku války mezi jejím otcem papežem a rodinou Orsini se Giovanniho vztah s rodinou Borgiů výrazně zhoršil. Dokonce musel uprchnout z Říma, aby si zachránil život. V létě 1497 byl zabit Lukreziin bratr a její manžel se stal hlavním podezřelým a bylo třeba ho odstranit. O to se postaral papež, který přinutil kardinála Ascania Sforzu, bratrance Giovanniho, vydat prohlášení, že manžel Lukrezie je impotentní. Manželství tudíž nebylo naplněno což byl podle církevního práva důvod k rozvodu.

Giovanni s takovým potupným tvrzením samozřejmě nesouhlasil, ale odmítl dokázat svoji potenci či impotenci před svědky. Hrozilo dokonce navrácení věna v plné výši, což by možná byla ještě větší pohroma než pohlavní styk před komisí. Takže nakonec podlehl a důvody rozvodu uznal.

V Římě podepsal za účasti několika svědků dokumenty o své impotenci a manželství bylo oficiálně prohlášeno za neplatné. Aby ponížení bylo dokonalé, musel nechat vymazat otcovství u svého syna z prvního manželství a novým biologickým otcem se stal milenec jeho první ženy.

Když impotent, tak se vším všudy.

Zhrzený a ponížený Sforza začal šířit zvěsti o incestním vztahu mezi otcem a dcerou. Stejnou láskou k sestřičce měli zahořet i její dva bratři. Byla to prostě taková jedna velká milující se rodina.

Jistý Pedro Caldéz musel mít kuráže na rozdávání, protože se stal Lucreziiným milencem, než jejich vztah ukončil její bratr Juan kordem. Tělo pak nechal hodit do Tibery. Jako otec Lucreziina syna Giovanniho, který se z románku narodil, byl zapsán bratr jeho matky. Ovšem veřejným tajemstvím bylo, že otcem svého vnuka je papež, tedy otec jeho matky.

V prosinci 1497 byla již několik měsíců znovu těhotná, ale Vatikán ji prohlásil za „virgo intacta“, pannu nedotčenou. Nebyla první ženou, do které vstoupil Duch svatý.

Druhým manželem byl Alfons Aragonský. Druhý z jeho švagrů Caesar zřejmě sňatku své sestry příliš nakloněný nebyl, protože na Alfonse poslal skupinku svých zabijáků. Jak se ukázalo, být papežovým zetěm nebyla žádná výhra.

Nicméně Alexandr VI. už měl na seznamu jméno dalšího vhodného ženicha, ferrarského prince Alfonse d´Este. Svatba to byla samozřejmě okázalá, papež nevdává dceru každý den. Jenom závistivý plebs ji označil za ples kurtizán.

Se svým třetím manželem měla Lucrezia holčičku, která se narodila mrtvá. Druhé dítě chlapec Alessandro přežil jen pár týdnů. Teprve další porod byl úspěšný a syn Ercole se stal budoucím dědicem trůnu. Následovaly další porody a v roce 1519 ve 39 letech čekala své osmé dítě. Holčička zemřela po několika hodinách. Porod to byl náročný a deset dní poté papežova dcera zemřela.

V průběhu historie byla Lucrezia Borgia vnímána jako žena mnoha tváří a osudů.

Byla vražedkyní, travičkou nebo mstitelkou? Jedem, který byl rodinným tajemstvím, údajně zabila Alfonse Aragonského. Ostatně jedy hrály důležitou roli v dalších politických vraždách.

Byla zhýralou a do morku zkaženou nevěstkou a častou účastnicí orgií? A co historky o incestním vztahu s jejím bratrem Caesarem nebo s otcem kardinálem, pozdějším papežem Alexandrem VI.?

Byla nazývána nejkrásnější ženou na světě. Soutěže krásy se tehdy nekonaly. Ale po osmi dětech by to byl další ze zázraků v rodině Borgiů.

Stala se na sklonku života mecenáškou umění, donátorkou a zbožnou kajícnicí?

Nebo byla hříčkou mocichtivých mužů klanu Borgiů?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz