Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Jak poznat asijskou sršeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gilles San Martin/Wikipedia (CC BY-SA 2.0)

Sršeň asijská

V případě objevu sršně asijské v přírodě bychom měli informovat úřady. Jak ji rozeznat od běžně se u nás vyskytující sršně obecné?

Článek

Sršeň asijská je několik let strašákem chovatelů včel. Před několika dny byl potvrzen první výskyt na našem území - v Plzni. Pravděpodobně se nejedná o první a jediné hnízdo. V případě podezření na výskyt tohoto invazivního druhu bychom měli kontaktovat Agenturu ochrany přírody a krajiny České republiky.

Proč je to důležité?

Sršně (lidově sršáni) nejsou zdravotní hrozbou jen pro člověka, ale především pro včely, které loví za letu. Sršeň krouží kolem česna úlů a odchytává vracející se létavky. Ukousne ji svými kusadly zadeček, aby se vyhnula žihadlu, pak následuje hlava, křídla a nohy. Zbyde hruď, která je pro ni vysokým zdrojem bílkovin. Za den prý dokáže zahubit až 50 včel.

Po všech nemocích virového původu, moru, varroáze a dalších, přes hubení pesticidy, by se pro české včelaře jednalo o další pomyslný „hřebíček do rakve“. Počet včelstev se každým rokem snižuje. Problém zdaleka není v produkci medu, ale v úbytku opylovačů, což souvisí s poklesem rozmanitosti některých druhů rostlin, a dokonce i živočichů, kteří jsou na nich přímo či nepřímo závislí. Všechno má samozřejmě dopad na ztráty zemědělských výnosů.

Je tedy na místě porovnat nově vyskytující se druh sršně na našem území s tím, na který jsme zvyklí. Nejdůležitější rozdíl pro laika je v barvě těla. Sršeň obecná, běžně se u nás vyskytující, je zbarvením podobná vose obecné. Naproti tomu sršeň asijská je barevně podobná našemu čmelákovi. Ten má však širší tělo.

Anketa

Rozeznali byste v přírodě sršeň obecnou od sršně asijské?
Ano, určitě.
38,1 %
Nevím jistě.
47,7 %
Ne.
14,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 239 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz