Hlavní obsah
Aktuální dění

Jiří Paroubek by mohl konečně vládnout s Marťany. Zatím v europarlamentu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: andischlereth/Pixabay.com (CC BY-0)

Létající talíř ("ilustrační foto").

Aneb přehlídka bizarností v názvech a zkratkách kandidujících stran, hnutí a koalic ve volbách do Evropského parlamentu.

Článek

Blížící se volby v těchto dnech rezonují mezi voliči, kterým by se v jejich poštovních schránkách do následujícího úterý měly objevit hlasovací lístky. Pryč jsou časy nejtěžších kalibrů v podobě tradičních stran rozdělených na pravici a levici. ODS, ČSSD, KSČM či KDU-ČSL na hlasovacím lístku nenajdete v takové podobě jako kdysi. Pokud strany přece jen objevíte v rámci nějaké koalice, jistě vás nepřekvapí, že někteří kandidáti letos reprezentují úplně jiné barvy, ačkoliv jsou zdánlivě stejné.

Ping pong se značkou ČSSD

Ironií osudu je „velký“ a opakovaný pokus o návrat Jiřího Paroubka do politiky. Pomocnou ruku mu (snad) omylem podala kdysi mateřská Sociální demokracie, když se loni zbavila svého původního názvu a zkratky (ČSSD – Česká strana sociálně demokracie). Majstrštyk se povedl straně Česká suverenita, když se přejmenovala na současnou Českou suverenitu sociální demokracie se zkratkou ČSSD. K dokonalosti stačilo vyměnit logo, připomínající dřívější sociálnědemokratické. Ruku na srdce, kolik voličů tyto dvě uskupení nakonec zamění?

Jiřímu Paroubkovi by se zároveň mohl splnit jeden z jeho dávných „snů“, který často opakuje. Kdysi prohlásil, že si za svým půjde stůj co stůj (ne nadarmo se mu přezdívalo buldozer - pozn. autora) a bude schvalovat zákony třeba s komunisty, a kdyby k nám spadli Marťani, tak třeba i s nimi. Radost mu v tomto směru může udělat strana ANO LEPŠÍ EU S MIMOZEMŠŤANY (zastavíme drahotu a válku). To se samozřejmě částečně snaží parazitovat na zkratce Akce nespokojených občanů (ANO 2011), přestože jejich zkratka - mimozemstani.eu - slovo ANO neobsahuje.

Slovo ANO přitahuje pozornost

Na oblíbenosti hnutí ANO 2011 se možná snaží těžit i strana Liberální aliance nezávislých občanů se zkratkou LANO. Je možné, že někteří voliči budou považovat název za pouhou tiskovou chybu, a když ani na originální kandidátce není vzývaný šéf Andrej Babiš, pak nemusí být rozdíl mezi jmény kandidátů na volebním lístku na první pohled dobře patrný.

Název ANO v minulých volbách přitáhl pozornost i dalšího, recesistického uskupení – ANO, vytrollíme europarlament. V nadcházejících volbách však nekandidují, přesto na volebních lístcích najdeme jiné, zajímavé „trolly“. Za jednoho takového lze považovat Martina Urzu ze strany Urza.cz: Nechceme vaše hlasy a s ještě výmluvnější zkratkou Nevolte Urza.cz. Jaký rebel by si dovolil i přes „odstrašující prosbu“ hodit hlasovací lístek s touto stranou příští týden ve volební místnosti do urny?

Rovnice pro Einsteina

Stálicí se již stává často kandidující hnutí Volte Pravý Blok Petra Cibulky. Je zajímavé, že stále prochází název strany, který je několikařádkovou agitací směrem k občanům. Z toho důvodu jej zde nebudu uvádět celý. Zabírá však většinu místa na hlasovacím lístku, kde si jej můžete přečíst. Jedno se však Cibulkovi nemůže odepřít, jeho strana drží zřejmě světový rekord v délce názvu.

Některé koalice mají srozumitelné názvy, ale zvláštní zkratky. U některých by se zapotil i Albert Einstein, jelikož připomínají všelijaké rovnice. Věděli byste, jak vypočítat ČSNS+KSČM+SD-SN, nebo Morav+SPR-RSČMS? V prvním případě se jedná o koalici Stačilo! Komunistické strany Čech a Moravy, Spojených demokratů – Sdružení nezávislých a Českou stranou národně sociální. Zajímavé je, pokud nejde o tiskovou chybu, že je volebním lístku uveden i kandidát Jiří Svoboda ze strany KSČ. Že by koalice byla ještě poněkud širší?

Ve druhém případě se jedná o Moravany a Sdružení pro republiku – Republikánskou stranu Čech, Moravy a Slezska, tentokrát v koalici s názvem PRO vystoupení z EU. Tím se zřejmě snaží získat hlasy nespokojených občanů, kteří se shromažďovali na protivládních demonstracích strany Právo Respekt Odbornost, aktuálně kandidující jako PRO – Jindřicha Rajchla. Ta má na seznamu také kandidáty, kteří během několika let změnily strany. Samotný předseda Rajchl nebo bývalá poslankyně Tereza Hyťhová prošli například stranou Trikolora. Slečna Hyťhová předtím i Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury, následně stranou Svoboda a přímá demokracie. Dalším kandidátem PRO je bývalý sociální demokrat, hejtman a poslanec Michal Hašek.

Sdělení místo názvu

Mezi zajímavá uskupení (z pohledu názvů) lze zařadit například Referendum o vstupu do EU bylo zmanipulováno státem placenou kampaní. Opravdu se tak jmenuje koalice Strany státu přímé demokracie - Strany práce a Švýcarské demokracie. Některé názvy jsou legrační, u některých (jako u tohoto) se člověk zamýšlí, zda by neměla být nastavena nějaká pravidla pro pojmenování stran, hnutí a koalic, ať už s tímto prohlášením občan souhlasí, či nikoliv. Na některých volebních lístcích pak ani nepoznáte, zda se jedná o název, nebo propagační leták.

V případě Hlasu za uzákonění eutanazie, zrovnoprávnění žen a bezpečnou Evropu! se jedná o podobný princip. Možná by po případné revizi mohla být kromě názvu a zkratky strany zavedena i kolonka popis, kam by každý mohl podobnou a krátkou informaci uvést. Častěji se s touto formou setkáme u voleb do obecních zastupitelstev, kde v malé obci kandiduje třeba pět různých Sdružení nezávislých kandidátů, a každé je za, nebo pro něco.

Pokud jsem o něco výše zkratky kandidujících koalic považoval za rovnice, pak se musím zastavit u Aliance za nezávislost ČR - proti přijetí eura! Ta má ve zkratce změť písmen (NDRDSSSBUANSČKR), kterou rozšifrujete až pozorným okem při čtení celé kandidátky. Dohromady se dali kandidáti za strany a hnutí Bezpečné ulice, Národní demokracie, Dělnická strana sociální spravedlnosti, Aliance národních sil, Rozumní a Čistý kraj. Někteří kandidáti jsou pak členy Republikánské strany Československa Miroslava Sládka, který samozřejmě na seznamu také nechybí.

A co zvířátka?

Pozornému voliči jistě neunikne, že některé strany se do koalic nespojily, ačkoliv by možná měly větší šanci. Na první pohled jsou rozdrobené levicové strany, kromě zmíněných komunistů a socialistů kandiduje ještě samotná Levice. U dalších je pouze škoda, že nespolupracují. Jak by voliče pobavilo spojení Demokratické strany zelených – za práva zvířat společně se stranou Mourek? Obzvlášť, když Mourek - politická strana (jak zní celý název) má za svého lídra JUDr. Jana Červenku. Mnohem víc legrační by samozřejmě byl lídr například se jménem Kocourek. Třeba příště.

Ať už se rozhodnete jakkoliv, nezbývá než popřát – šťastnou ruku!

Zdroj: volby.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz