Hlavní obsah
Názory a úvahy

Koncesionářské poplatky, nebo daň z telefonu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Opravdu musíme v dnešní době vyhazovat peníze za něco, co nechceme, jen proto, že máme zařízení, na kterém lze „to nechtěné“ sledovat a poslouchat?

Článek

Koaliční strany představily mediální novelu, která od roku 2025 zvýší nejen koncesionářské poplatky, ale jistě i počet koncesionářů. Připlatit bychom měli o 35 Kč více než nyní. Co si budeme nalhávat, po téměř dvaceti letech bylo na čase, když zdražuje i vše ostatní kolem. Druhá část, totiž rozšíření povinnosti platby i na majitele mobilních telefonů, tabletů, počítačů a podobných zařízení dává v dnešní době smysl, protože si každý může televizi či rozhlas pustit kdykoliv a kdekoliv. Ale co když s takovým návrhem nesouhlasíme?

Naprosto chápu diváky i posluchače, kteří nechtějí za Českou televizi, respektive za Český rozhlas, odvádět poplatky. Jedná se o službu. Sice veřejnoprávní, ale stále o službu, kterou můžeme a nemusíme využívat. Přesto ji musíme platit. Bez jakékoliv výhody, nemůžeme o ničem rozhodovat, neznáme podrobné vyúčtování, kam jdou naše peníze, iVysílání a iRozhlas jsou přístupné pro všechny (tzn. i pro nekoncesionáře), takže se těšíme pouze z toho, že je ve veřejnoprávních médiích omezena reklama. Přesto na ni narážíme, někdy i ve větší míře, například před začátkem programu, v tzv. sponzorech pořadu. Reklama pomáhá hojně financovat třeba sportovní přenosy.

Dlouho se politici báli rozhodnout o zvýšení poplatků. Myslím si, že jsme dospěli do fáze, kdy by měla proběhnout celková transformace veřejnoprávních médií. Ať každý uživatel platí za služby, které skutečně využívá. Na různých internetových platformách jsou tvůrci, za jejichž obsah diváci a posluchači zaplatí větší částky, než je základní příspěvek. Proč se nemůžeme sami rozhodnout pro svou oblíbenou službu a v jaké výši ji podpoříme? Nebo vraťme zpět reklamu, zpoplaťme internetové archivy a nebude problém s financováním médií mimo státní rozpočet.

Anketa

Pro jakou formu financování veřejnoprávních médií jste vy?
Ze státního rozpočtu.
62,9 %
Koncesionářské poplatky.
5,7 %
Znovu povolení reklamy.
2,9 %
Dobrovolné příspěvky.
25,7 %
Jiné.
2,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 35 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz