Hlavní obsah
Cestování

Milí cestující, používání toalety ve stanici je u vlaků dávno povoleno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Vodrážka

Pryč jsou doby, kdy ve vlacích byly k dispozici jedině gravitační toalety. Přesto mají mnozí cestující vžitou informaci, že záchod ve stanici nesmějí použít.

Článek

Mladá generace patrně již nepamatuje informační cedulky v železničních vagonech, které cestující varovaly před použitím vlakových toalet ve stanici. Někteří starší pasažéři se však dodnes bojí, že by v případě neuposlechnutí této výzvy mohli od průvodčího dostat pokutu. Situace je přitom mnoho let jiná. V moderních vozech všech dopravců dávno fungují takzvané vakuové toalety, fungující na principu podtlaku. Pokud onu mísu nezcizí či nepoškodí některý cestující, pak se můžeme podívat skrz podlahu na koleje jen ve zvláštních historických vlacích. Přesto mezi lidmi stále kolují informace o tom, že ve stojícím vlaku nesmějí záchod použít.

Jedním z příkladů je video na sociálních sítích, na kterém lze zhlédnout vlak s vagónem, ze kterého teče voda. Autor se ptá Českých drah, co to má znamenat. Mnoho komentářů pod tímto příspěvkem obsahuje informaci, že některý z cestujících použil toaletu v době, kdy neměl, a průvodčí by mu měl ihned vystavit pokutu. Opravdu se jedná pouze o užitkovou vodu, která se doplňuje do zásobníku. Buď tak činili právě z druhé strany vlaku a jedná se o přepad vodojemu, nebo klesla teplota příliš nízko, proto ji zásobník automaticky vypustil, aby nezamrzla.

Cestující nezarazí ani absence varovných cedulek, které se dříve ve vlacích nacházely. Zdůvodní si to po svém – nějací vandalové ji ukradli. Gravitační záchody ale nejsou dávno v kurzu. Pokud navštívíte některou z toalet ve vlaku, pak vězte, že jedině voda z umyvadla může protékat na trať. Obsah WC zůstane v nádrži, kterou později odčerpají v železničním depu. Po hygienické stránce je vše v naprostém pořádku a jistě konečně krok kupředu. Technické provedení občas mírně pokulhává. Cestující si musejí zvykat na situaci, kdy je nový systém často v poruše, na což nebyli zvyklí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz