Hlavní obsah
Názory a úvahy

Na Štědrý den buďme štědří především sami k sobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com (CC BY-0)

Ne nadarmo se říká, že by každý měl chválit sám sebe, jelikož to tak dobře nikdo jiný neudělá. Stejné je to i o Štědrém dnu. Myslete především na svoji psychickou pohodu.

Článek

Předvánoční shon je za námi, přichází nejdůležitější den celých Vánoc. Nervy a stres z nákupní horečky střídá poslední horlivé balení dárků, rozčilení z připálených řízků a večerní rozpaky při zkoumání nadílky. A to ještě nevíte, jak v následujících dnech dopadnou návštěvy po všech možných i nemožných příbuzných. Kolik z nich vám řekne, že jste zase přibrali, nebo si naopak máte na talíř naložit trojitou porci salátu a nějaký ten řízek navíc i u nich, protože jste hubení jak lunt, což pravděpodobně znamená vždy jen jediné - připravili tolik jídla, že ho již nemohou ani vidět a chtějí se jej zbavit. V tomto případě se jedná o dobrý signál směrem k vám. Mohli by přeci vše raději vyhodit.

Na nic z toho dnes nemyslete. Je Štědrý den a musíte být štědří především sami k sobě. Ty nejkrásnější dárky nebudou zabaleny v krabici. Uvolněte se, zpomalte. Vždyť večeře nemusí být přesně v šest hodin. Odpočiňte si u pohádek a oblíbených filmů. Projděte se na chvíli do přírody, zahrajte si společenskou hru. Dělejte to, co vám osobně udělá radost. Myslete na své nejbližší a vzpomínejte na ty, kteří s vámi již nemohou být. Ne však ve smutku, ale radostně, s úsměvem na tváři, vybavte si radostnou historku s těmito lidmi. A pokud se vám něco nepovede, nebuďte bručouni, usmějte se a zavzpomínejte na nějakou vaši podobnou příhodu, která se vám kdysi stala, nebo jste jen o nějaké slyšeli. Můžete také povyprávět svým dětem, jak se rozčilovali na Štědrý den vaši rodiče. Jakkoliv, ale buďte štědří sami k sobě. Bohatě štědří.

Proč? Zasloužíte si to! Protože hektické období a stres si vytváříme sami v sobě. Jsme spoutáni všemi povinnostmi, které na nás tlačí okolí - přátelé, nákupní střediska, sociální sítě a mnohá další. Musíme nakoupit dárky, musíme udělat řízky, salát, nazdobit dům a stromek. Musíme! A tím se stresujeme, dáváme si mantinely a termíny, protože to tak musí být. Všichni to tak mají, my musíme také! Z těchto důvodů je potřeba myslet i obráceně, na svoji duševní pohodu. Hluboce se nadechněte, odreagujte tak, jak nejlépe dovedete a myslete pozitivně.

Šťastné a veselé Vánoce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz