Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Páchnoucí brouček znepříjemní sběr borůvek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Boozer/Pexels.com (CC-0)

Radost z čerstvých a vonících borůvek dokáže zkazit jeden zelenohnědý brouček. Známe je jako ploštice. Za jejich zápach si ale můžeme sami.

Článek

Znáte ten pocit, kdy dlouhé minuty a hodiny klečíte v borůvčí, trháte malé fialové bobule, občas k některé přivoníte a hodíte ji do úst, když vás z vašeho místa vyžene nepříjemný zápach? Tedy v lepším případě. V tom horším rychle vyplivnete z úst nevábnou bobuli, na které si pochutnával někdo před vámi a „označkoval“ ji svým pachem.

Pokud jste pravidelnými sběrači, většinou vyklidíte prostor hned, jak uvidíte malého brouka - lidově ploštici. Oficiálně se jmenuje Kněžice chlupatá, je přibližně 1 centimetr velká a zaujme svým šedožlutým zbarvením, které přechází v nazelenalý nádech a s hnědým tečkováním. Potravou jsou jí šťávy z ovocných keřů, stromků, ale také ze zralého ovoce.

Proč některé ploštice vylučují nepříjemný pach?

Jedná se o obranu proti predátorům a účinnou zbraň proti jiným druhům hmyzu, kterému způsobí ochrnutí. Jinými slovy, pokud potkáte právě kněžici a zkusíte ji odehnat z trsu plného nádherných borůvek, o které nechcete přijít, bude se aktivně bránit tím známým pachem.

Do skupiny ploštic patří další zástupci kněžic, ale třeba i ruměnice pospolná, na vodní hladině vodoměrka štíhlá, nebo parazit štěnice domácí.

Foto: Koláž Jan Vodrážka/Zdroj fotek Wikipedia (CC)

Zástupci ploštic zleva: vodoměrka štíhlá, štěnice domácí, ruměnice pospolná, kněžice trávozelená a kněžice rudonohá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz