Hlavní obsah
Aktuální dění

Pionýrský výlet na zříceninu hradu Přimda skončil tragédií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Vodrážka

Zřícenina hradu Přimda (červen 2023).

Poslední totalitní prázdniny se doživotně zapsaly do duší mnoha dětí, které se staly svědky nešťastné události na Tachovsku. Pro jednoho z nich se jednalo o prázdniny úplně poslední.

Článek

Území u našich západních hranic s Německem nabízelo vždy mnoho zajímavých turistických cílů. Ať už v samém Českém lese, tak i v blízkém okolí. Není proto divu, že se v těchto končinách nachází velký počet rekreačních středisek a táborů pro děti. Blízko městyse Stráž u říčky Úhlavky a Dlouhého rybníku dodnes najdeme Dětský tábor Bonětice. Před rokem 1989 se zde pořádali Pionýrské tábory. Právě o posledních letních prázdninách před Sametovou revolucí jistě nikdo netušil, že se jedná nejen o poslední tábor pod vedením pionýrů, ale i o poslední tábor pro jednoho z účastníků.

Přibližně patnáct kilometrů od Bonětic směrem na Rozvadov se nachází město Přimda a nad ním zřícenina stejnojmenného hradu z dvanáctého století. Dodnes krásný turistický cíl. Pro tehdejší vedoucí tábora ideální procházka, při které unaví své svěřence, a zároveň se dostanou k zajímavému místu, které bylo volně dostupné. Děti se ihned rozeběhly zkoumat tajuplná místa a zákoutí.

Ačkoliv byly unavené, jak už to tak bývá, halekaly, dováděly a smály se. Výjimku tvořila skupinka tří dvanáctiletých chlapců a vedoucího, kteří stáli u jedné z hradních zdí. Ta se nad prvním patrem náhle zřítila a chlapce zasypala. Utéct zvládl pouze vedoucí, kterému se jako zázrakem nic nestalo. Chlapci bohužel takové štěstí něměli. Jeden z nich zemřel na místě, druhý utrpěl vážné poranění páteře, třetí vyvázl „jen“ s odřeninami a zlomeninami.

Hrozná a šokující zpráva se rychle šířila, nejen mezi oddíly, ale i po širokém okolí. Jedna z tehdejších účastnic uvedla, že jí v uvedené době bylo jedenáct let. V oddílu, který se vydal na zříceninu před nimi, měla staršího bratra. V jednu chvíli přišla ona hrozná zpráva, vedoucí je otočili a vraceli se zpět do tábora. Během cesty je zastihla další zpráva: jeden chlapec je mrtvý. Celou situaci prožívala dvojnásob - strachem o svého bratra. Teprve po dlouhé době a až v táboře se dozvěděla, že je naštěstí v pořádku.

Příčina pádu zdi

Celou událost začal vyšetřovat tehdejší Sbor národní bezpečnosti (SNB). Vyšetřovatelé pracovali s několika variantami. Zřícenina hradu byla v sedmdesátých letech částečně opravována a zabezpečována. Bohužel z finančních důvodů nebyly stavební zásahy dokončeny. Ihned po incidentu však byly za „hlavní viníky“ označeny samotné děti, které svým dováděním mohly zapříčinit pád zdi. Tuto informaci potvrdil po několika měsících znalec, když zjistil, že se shoduje kmitočet potřebný pro narušení zdi s kmitočtem lidské řeči.

Dnes již na Přimdě takové nebezpečí nehrozí. Přímo do věže se totiž návštěvníci dostanou pouze s průvodcem a celý hrad byl před více jak deseti lety staticky zajištěn a zrestaurován. Škoda jen, že se tak nestalo již dávno před zmíněnou tragédií.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz