Hlavní obsah
Umění a zábava

Potřebujeme návrat ČT3?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Žváček, CC BY-SA 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, via Wikimedia Commons

Budova České televize na Kavčích horách.

S novým ředitelem České televize by se měl vrátit staronový kanál „pro seniory“ Trojka.

Článek

V druhé polovině března 2020, na začátku pandemických opatření, přišla Česká televize s nostalgickým kanálem ČT3 určeným převážně pro nejohroženější skupinu - seniory. S minimálními finančními náklady vytáhla pořady a seriály z téměř sedmdesátiletého archivu. Původní plán vysílat šest měsíců prošel několika prodlouženími. Současný dosluhující ředitel Petr Dvořák na sklonku druhého roku pandemie tvrdil, že s kanálem počítají i v následující letech. O dvanáct měsíců později sám oznámil konec vysílání, prý z úsporných důvodů. Podle některých komentátorů se jednalo o jakési „vydírání“ politiků, kteří nechtěli přistoupit na zvýšení koncesionářských poplatků, a pan ředitel „si vzal seniory jako rukojmí“. Nové vedení v čele s Janem Součkem chce však Trojku vrátit na televizní obrazovky v novém kabátu. Potřebujeme ji však?

Česká televize opakovaně na obrazovky svých kanálů vrací legendární pořady a seriály. Do hlavního vysílacího času i mimo něj. Neustává ani recyklace recyklovaného, různé výběry, koktejly, vzpomínkové pořady. Zajděte do nejbližší hospody a udělejte anketu mezi štamgasty, na co se pánové dívají. Sport vede. Jinak v televizi prakticky nic nedávají, neustále všechno opakují. Pohled do televizního programu dává za pravdu. Třeba dnes je v hlavním vysílacím čase připraven seriál Vyprávěj, poté film z cyklu Hříšní lidé města pražského Smrt černého krále. Ona připomínka starých pořadů je potřebná, pro mladé diváky se může jednat o první setkání, ale potřebujeme mít ještě Trojku, na které poběží jiný reprízovaný pořad?

Myslím si, že je dobře, aby Česká televize vytahovala polozapomenuté věci z archivu. Po mnoha letech reprízovala i zahraniční seriál Haló, Haló, za což jsem byl já osobně rád. Ale pokud se na hlavních kanálech ČT1 a ČT2 objevují dokola reprízované pořady, je zcela zbytečné, aby ve stejném duchu vysílala ČT3. Český divák může vybírat z bohaté nabídky dalších televizí a streamovacích platforem. Nač zaplevelit program dalším zbytečným kanálem. Stačilo by zpoplatnit iVysílání a zpřístupnit více archivního obsahu, nebo zcela jednoduše změnit schéma, totiž sloučit ČT1 a ČT2. Zůstat by mohly pořady pro lepší ranní vstávání, pro ženy Sama doma, soutěžní AZ-kvíz, večerní Události a další, které poběží v prokladu s dokumenty z původní Dvojky. I přesto nás částečně reprízovaný obsah nemine. Místo staronové ČT3 by na druhém kanálu mohly být pořady z archivu. Česká (potažmo Československá) televize vyrobila mnoho krásných seriálů, televizních filmů, pořadů, které si zaslouží po letech oprášit a vrátit na televizní obrazovky. Divák bude nadšený z výběru: místo tří reprízovaných pořadů na třech kanálech se rozhodne mezi premiérovým obsahem na ČT1, nebo archivním na ČT2.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz