Hlavní obsah
Aktuální dění

Proč nebyl exprezident Klaus pozván na Zemi živitelku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 3.0

Prezident Václav Klaus.

Exprezident Václav Klaus se poprvé zúčastnil Země živitelky v Českých Budějovicích bez oficiálního pozvání na agrosalon.

Článek

V rozhovoru pro internetovou televizi XTV se exprezident Václav Klaus zmínil, že byl rok co rok zván, aby promluvil na zahájení akce Země živitelka, kterou každoročně navštíví desetitisíce návštěvníků. Dle některých zdrojů měl celkem 29 zahajovacích projevů. Ať byl premiérem, prezidentem, či občanem Klausem. Pokaždé jej zvali ministři zemědělství, kterých se za celou dobu vystřídalo víc jak tucet. Pozvánku tedy dostával nejen za vlád jeho původně mateřské ODS, ale i ČSSD, či ANO 2011. Stejně tak od ministrů za KDU-ČSL, kteří byli součástí těchto vládních koalic.

Odplata za kritiku vlády?

V současném vládním kabinetu spadá resort právě pod posledně zmíněné „Lidovce“. Zdeňka Nekulu, který zřejmě neměl problém v loňském roce pozvat exprezidenta Klause na zahajovací slavnost, nahradil v červnu letošního roku Marek Výborný. Pravděpodobně ale nejde o nějaké osobní spory, či nesympatie. Václav Klaus totiž opakovaně veřejně vystupuje proti krokům současné vlády, například proti konsolidačnímu balíčku, nebo kritizuje neustálou „antibabišovskou“ politiku. Podle svých slov se vláda nepozváním na tradiční akci mstí za jeho výtky. Tímto způsobem se ke kritice stavějí možná děti v mateřské škole.

Může i po třicáté pronést něco nového?

S Václavem Klausem můžeme v mnoha směrech nesouhlasit. Přesto si myslím, že má jistou společenskou prestiž a velký přehled o aktuálním dění. Dokáže vždy trefně okomentovat současnou politickou situaci, predikovat vývoj tuzemského hospodářství a zaslouží si určitě větší respekt, i když máme jiný názor než on. V situaci, kdy se v letošním roce Země živitelky nezúčastnil ani současný prezident Petr Pavel, z důvodu čerpání dovolené, ani předchozí prezident Miloš Zeman, je škoda, když se poruší tradice.

Osobnost Václava Klause chyběla na oficiálním zahájení, přesto přijal pozvání od Potravinářské komory České republiky, Madety a Regionální agrární komory Jihočeského kraje na jejich programy v rámci Země živitelky. Někteří spoluobčané a zástupci jiných institucí jsou na rozdíl od vládních představitelů přesvědčeni, že exprezident má co říci. Třeba se dočkáme jeho 30. „jubilejního“ zahajovacího proslovu za rok. Možná až později s jiným ministrem zemědělství, nebo s vládou, která se nebude mstít za svoji kritiku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Země živitelka

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz