Hlavní obsah
Cestování

Tip na výlet: Schillerova rozhledna v Kryrech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Vodrážka

Krásné vyhlídkové místo na Podbořansku, které je dominantou nad městem Kryry.

Článek

Schillerova rozhledna stojí na Kostelním vrchu, kde kdysi stával hrad Kryry. Ten byl v 15. století opuštěn. Naposledy je zmiňován jako zpustlý v 16. století s názvem Kozí hrady (Kozihrady). Jeho původní podoba není známá a zbyly po něm pouze dvojité valy. Podle některých zdrojů stojí rozhledna v místě původní hradní věže a zbytky kamenů se měly použít na její stavbu.

Iniciátorem původní výstavby na začátku 20. století byl místní okrašlovací spolek společně s rodáky žijícími v císařském hlavním městem Vídni k příležitosti 100. výročí úmrtí německého básníka Friedricha Schillera, které připadalo na 9. května 1805. Rozhledna byla postavena podle projektu vídeňského architekta Aloise Kaisera. Dobové prameny hovoří o spotřebě 95 000 cihel, 60 fůr písku a 15 fůr žulového kamene a na Kostelní vrch je dopravilo 298 koňských potahů. Otevírací slavnost se konala 17. června 1906.

Zánik a opětovné otevření

Postupem času ztratili turisté o rozhlednu zájem a téměř se na ni zapomnělo. Nejdříve byl stržen první dřevěný ochoz v 10 metrech, později po roce 1945 rozhlednu úplně uzavřeli, aby na ni koncem 90. let umístili své vysílače mobilní operátoři. Město Kryry začalo do rozhledny investovat až v roce 2000. Nejprve opravili vnitřní omítky, schodiště a přilehlé okolí. Pokračovalo se vykácením okolního porostu, který bránil výhledu do širokého okolí. Od roku 2004 je rozhledna chráněna jako kulturní památka a s blížícím se 100. výročím od prvního slavnostního otevření do ni bylo investováno celkem na dva miliony korun. Při celkové rekonstrukci znovu vyrobili dřevěný ochoz, vnitřní schodiště a opravili fasádu. Slavnostní znovuotevření proběhlo 27. května 2006. Pokud vystoupáte pět kamenných a 122 dřevěných schodů, naskytne se vám výhled na Doupovské a Krušné hory.

Jak se na rozhlednu dostanete?

Kryry leží na trati z Plzně do Žatce. Pokud vyrazíte na výlet vlakem z jakékoliv strany, rozhlednu z něho uvidíte ještě před vystoupením v cílové zastávce. Trať se vine kolem Kryr a vedlejšího Vroutku tak, že jsou někteří cestující přesvědčeni o existenci dvou stejných rozhleden. Pokud se rozhodnete přijet na výlet autobusem, můžete využít spoje na lince 744 ze Žatce přes Podbořany, respektive z opačné strany od Blatna, případně spoje linky 766 z Jesenice do Podbořan.

Přímo k rozhledně lze zajet autem od severovýchodu, cestou projedete kolem Sadu mládí, kde jsou vysazeny stromy za každé narozené dítě od roku 2020 u příležitosti 700. výročí města Kryry. Lepší je však pěší procházka po naučné stezce Křížová cesta Kryry, po které k rozhledně přijdete od jihu.

Otevírací doba je o víkendech a svátcích od dubna do konce října mezi 12 až 16 hodinou, případně po domluvě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz