Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zaznělo „pane Lennone“ a pět výstřelů. Vrah Johna Lennona je ve vězení dodnes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Eric Koch / Anefo, CC0, via Wikimedia Commons

John Lennon s manželkou Yoko Ono v roce 1969 v Amsterdamu.

Slavný Brouk říkával, že život začíná až po čtyřicítce. Ten jeho by trval pouhých několik týdnů.

Článek

Právě dnes 8. prosince uplynulo již čtyřicet tři let od vraždy populárního britského hudebníka Johna Lennona. Dřívější člen skupiny the Beatles po jejím rozpadu úspěšně pokračoval v sólové kariéře, než se po narození druhého syna Seana v roce 1975 stáhl z veřejného života, aby nejen jemu, ale hlavně sobě vynahradil čas, který kvůli šílenství zvané Beatlemanie nevěnoval svému prvorozenému synovi Julianovi. Lennonův comeback přišel na podzim roku 1980, kdy nejprve v říjnu oslavil své čtyřicátiny, v listopadu pak vydal album Double Fantasy a chystal písně pro další album. Od jeho plánů, rodiny a fanoušků jej nečekaně oddělilo pět chladnokrevných ran z pistole Marka Davida Chapmana.

Ten o sobě prohlašoval, že byl vždy fanouškem Beatles. Odůvodnění k tomuto činu často měnil. Nejdříve tvrdil, že se chtěl proslavit zabitím někoho slavného. Později, že jej popudila nešťastně pronesená a z kontextu vytržená Lennonova věta z období Beatlemanie „Beatles jsou slavnější než Ježíš“. Chapman měl i duševní problémy, snad trpěl schizofrenií. Prý byl přesvědčen, že on je Johnem Lennonem a jeho skutečnou vraždou se tak měl zbavit „svého druhého já“. Pravděpodobně se již nikdy nedozvíme, která z jím uváděných verzí je pravdivá. U soudu se však choval klidně a rozvážně, proto byl uznán příčetným v době činu a odsouzen k doživotí. Poprvé mohl požádat o předčasné propuštění po dlouhých dvaceti letech. Učinil tak již minimálně dvanáctkrát - pokaždé se zamítavým stanoviskem.

Doloženou zajímavostí je, že se vrah se svojí obětí potkal několik hodin před činem. Odpoledne totiž Lennon se svojí ženou Yoko Ono odcházel z domova do nahrávacího studia, když se před jejich limuzínou objevil dav fanoušků žádající autogram. V onom davu se nacházel i Mark Chapman, kterému se Lennon podepsal na obal nové desky. Tento okamžik zdokumentoval další fanoušek - Paul Goresh.

Reakce fanoušků po činu

Je již zvykem, že po předčasném odchodu slavných a oblíbených umělců vznikají legendy o jejich skonu. I po Lennonově smrti se šířily fámy. Nejen o zapojení různých tajných služeb do jeho smrti, ale i o stále žijícím Broukovi daleko od civilizace. Fanoušci po celém světě se spontánně scházeli, zpívali písně z jeho sólové dráhy, ale i z období Beatles. Skladby vydané na posledním albu se dostávaly do čela žebříčků hitparád na celém světě, jeho nejslavnější a nejuznávanější píseň Imagine z roku 1971 zažívala nový vzestup, zároveň ji den po Lennonově smrti jako vzpomínku živě zahrála skupina Queen na koncertě ve Wembley.

I za železnou oponou uctívali fanoušci památku zavražděného. V Praze na Malé Straně využil kdosi prázdné kamenné desky k vytvoření symbolického náhrobku, ke kterému lidé nosili květiny a svíčky. Později se na okolní zdi začaly objevovat různé nápisy, části písní, kresby a grafity, většinou na téma Beatles a John Lennon. Od té doby se nazývá podle něho - Lennonova zeď.

Filmy a nedokončené skladby

Rekonstrukcí událostí předcházející samotnému činu Marka Chapmana se zabývá film Zavraždění Johna Lennona z roku 2007 v hlavní rolích s Jaredem Leto a Lindsay Lohan. Zajímavostí je, že zpěvákův herecký představitel se jmenuje téměř identicky jako jeho skutečný vrah - Mark Lindsay Chapman. Hudební fantasy film Yesterday z roku 2019 pak částečně podpořil fanouškovské mýty o „stále žijícím Broukovi“, jelikož se na jeho konci hlavní představitel setká právě s Johnem Lennonem, který přebývá daleko od lidí.

Některé Lennonovy dokončené, ale i rozpracované písně vyšly na posmrtném albu Milk and Honey. V devadesátých letech pak předala Yoko Ono zbývajícím členům Beatles demosnímky tří písní k dokončení. Vznikly tak skladby Free As a Bird a Real Love. Třetí píseň pro svoji původní špatnou kvalitu nebyla vydána. To se změnilo až v letošním roce, kdy díky pokročilým technologiím mohl být oddělen a vyčištěn Lennonův hlas od hudby a vyšla (pravděpodobně) poslední píseň The Beatles, na které se podíleli všichni původní členové, s názvem Now And Then.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz