Hlavní obsah
Jídlo a pití

Caffe latté a latté macchiato není totéž. Víte, v čem se liší?

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Caffe latté a latté macchiato jsou dva různé kávové nápoje, o kterých si mnozí myslí, že jsou jedno a totéž. Ano, mnohé mají tyto dva kávové nápoje společné. Ale i přesto všechno je v těchto dvou nápojích velký rozdíl.

Článek

Rozdíl mezi café latté a latté macchiato není pouze v názvu. Už i šálek napoví, že tyto dva nápoje nejsou totéž. Zatímco caffe latté se nejčastěji připravuje do hrnečku, latté macchiato se připravuje do vysoké tlustostěnné sklenice. Důvod, proč tomu tak je, je zřejmý. Zatímco caffe latté je espresso dolité horkým mlékem, latté macchiato se připravuje z horkého mléka, espressa a mléčné pěny a výsledkem je káva o třech různých částech, které nejlépe vyniknou právě ve vysoké sklenici.

Liší se přípravou

Byť se to podle názvů nezdá, i příprava káv je rozdílná. Zatímco caffe latté se připravuje tak, že do hrnečku o objemu obvykle 200 ml připravíme espresso, které zalijeme našlehaným mlékem a vrchní část kávy ozdobíme obrázkem z mléka, tzv. latte art, latté macchiato se připravuje jinak. Do vysoké tlustostěnné sklenice se nalije horké mléko, které se doplní o espresso a následně se přidá mléčná pěna. Někteří baristé a kávovary připravují latté macchiato ještě trošku jinak, a to tak, že do vysoké tlustostěnné sklenice nalijí vyšlehané horké mléko s pěnou a přilijí espresso, které horké mléko oddělí od pěny a tím vznikne ten samý efekt jako při dříve zmiňovaném způsobu přípravy kávy, tedy káva o třech různých patrech.

Mléko se šlehá jinak

I samotné mléko se pro přípravu těchto dvou nápojů šlehá pokaždé jinak. Zatímco u caffe latté je žádoucí, aby mléko vytvořilo homogenní pěnu, u latté macchiato se snažíme o pravý opak. Aby latté macchiato vypadalo tak, jak vypadat má, je důležité našlehat mléko s mléčnou pěnou, která se při dolití espressa od mléka oddělí.

Piccolo latté, nováček mezi kávami

Jako by nestačilo, že si dodnes lidé pletou caffe latté a latté macchiato. K dostání je dnes už i piccolo latté, mléčný nápoj, který se podává ve sklenici o objemu 85 - 114 ml a poměr by měl být jeden díl espressa a dva díly mléka završené vrstvou hedvábné mléčné pěny na povrchu kávy.

Co mají latté společné

Caffe latté a latté macchiato mají společné pouze to, že se skládají z espressa a mléka. Jinak jsou vizuálně i chuťově úplně jiné. Mléčná pěna není našlehané mléko a právě díky tomu se tyto dva nápoje chuťově velmi liší.

Nyní už víte, jaký je rozdíl mezi caffe latté a latté macchiato, ale i přesto může být těžké zorientovat se v dalších druzích kávy. Druhů přípravy kávy je čím dál tím více a mnohdy ani personál kavárny neví, co se pod pojmy opravdu ukrývá. Nejednou se vám stane, že si objednáte kávu a na stole vám přistane jiná. Abyste vždy měli jistotu, jakou kávu jste si objednali a poznali, jaká káva vám byla přinesena, budou následovat další články o kávě, které vás seznámí s různými druhy kávy a jejich specifiky, ale i s kávou samotnou.

Zdroj: kniha Kafe Toulky, pribehkavy.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz