Hlavní obsah

Chilli con carne jak ho neznáte

Foto: Canva

Chilli con carne

Chilli con carne, známé také jako chilli, je pokrm, který můžeme servírovat na několik způsobů. Já jsem si dnes pro vás připravila recept, který když jednou vyzkoušíte, žádné jiné chilli už připravovat nebudete.

Článek

Na chilli con carne potřebujeme:
500 g mletého hovězího masa
300 ml hovězího vývaru
400 g loupaných krájených rajčat v konzervě
2 lžíce rajského protlaku
2 lžíce pasty z červených chilli habanero od Hradecké delikatesy
200 g červených konzervovaných fazolí
200 g bílých konzervovaných fazolí
1 velká cibule
1 červená paprika
2 stroužky česneku
2 - 3 kostičky hořké čokolády
1 zarovnaná lžička chilli
1 vrchovatá lžička sladké mleté papriky
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky majoránky
1 lžička třtinového cukru
3 lžíce oleje
½ lžičky mletého kmínu
sůl
kampotský pepř CM Pepper

Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Papriku omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky. V hrnci si rozehřejeme olej, ve kterém zesklovatíme cibuli. K cibuli přidáme česnek, chilli, papriku i čerstvou papriku, skořici, kmín a tři minuty pečeme. Poté přidáme mleté maso, které rozmělníme a ve směsi za občasného míchání vaříme pod pokličkou cca 8 minut.

Až nám maso zhnědne, přidáme propláchnuté fazole a vlijeme vývar. Přidáme rajčata, majoránku a cukr, osolíme, opepříme čerstvě namletým kampotským pepřem CM Pepper, přidáme rajčatový protlak, pastu z červených chilli habanero od Hradecké delikatesy a vše důkladně promícháme. Na mírném plamenu a za občasného míchání vaříme směs po dobu 20 minut. Pokud by se směs přichytávala, podlijeme jí vodou.

Po dvaceti minutách vaření přidáme nahrubo nastrouhanou čokoládu a za občasného míchání vaříme ještě 10 minut. Po 10 minutách směs ochutnáme. Pokud chceme mít chilli pikantnější, můžeme přidat kousky sušených chilli papriček. Poté směs přiklopíme a necháme 10 minut pod pokličkou odpočívat.

Chilli con carne podáváme s kukuřičnými tortillami nebo opečeným chlebem. Chilli con carne můžeme naplnit do předem ohřátých tortill.

Přidat pastu z červených chilli habanero od Hradecké delikatesy doporučuji do chilli con carne přidat proto, že tato pasta dodá celému jídlu ještě pikantnější a zároveň jemnější chuť. Kampotský pepř CM pepper svou nevšední chutí celé chilli con carne dovede k dokonalosti. A nezapomeňte. Kampotský pepř si mlýnkem do jídla nameleme při vaření. Jen tak využijeme celý jeho chuťový potenciál.

Co jste možná nevěděli

Hlavními přísadami chilli con carne je mleté hovězí maso a chilli papričky. Další přísady se liší podle toho, v jaké lokalitě se chilli připravuje a jaké plodiny se v této lokalitě pěstují. Z tohoto důvodu existuje nespočet receptů a postupů, jak tento pokrm uvařit.

Název chilli con carne pochází ze španělštiny. V překladu znamená chilli s masem. I proto se mnoho lidí domnívá, že chilli con carne je původem z Mexika. Ve skutečnosti je chilli con carne oficiálním pokrmem amerického Texasu, ale mexická kuchyně měla na vznik tohoto pokrmu velký vliv.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz