Článek
Na chilli con carne potřebujeme:
500 g mletého hovězího masa
300 ml hovězího vývaru
400 g loupaných krájených rajčat v konzervě
2 lžíce rajského protlaku
2 lžíce pasty z červených chilli habanero od Hradecké delikatesy
200 g červených konzervovaných fazolí
200 g bílých konzervovaných fazolí
1 velká cibule
1 červená paprika
2 stroužky česneku
2 - 3 kostičky hořké čokolády
1 zarovnaná lžička chilli
1 vrchovatá lžička sladké mleté papriky
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky majoránky
1 lžička třtinového cukru
3 lžíce oleje
½ lžičky mletého kmínu
sůl
kampotský pepř CM Pepper
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Papriku omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky. V hrnci si rozehřejeme olej, ve kterém zesklovatíme cibuli. K cibuli přidáme česnek, chilli, papriku i čerstvou papriku, skořici, kmín a tři minuty pečeme. Poté přidáme mleté maso, které rozmělníme a ve směsi za občasného míchání vaříme pod pokličkou cca 8 minut.
Až nám maso zhnědne, přidáme propláchnuté fazole a vlijeme vývar. Přidáme rajčata, majoránku a cukr, osolíme, opepříme čerstvě namletým kampotským pepřem CM Pepper, přidáme rajčatový protlak, pastu z červených chilli habanero od Hradecké delikatesy a vše důkladně promícháme. Na mírném plamenu a za občasného míchání vaříme směs po dobu 20 minut. Pokud by se směs přichytávala, podlijeme jí vodou.
Po dvaceti minutách vaření přidáme nahrubo nastrouhanou čokoládu a za občasného míchání vaříme ještě 10 minut. Po 10 minutách směs ochutnáme. Pokud chceme mít chilli pikantnější, můžeme přidat kousky sušených chilli papriček. Poté směs přiklopíme a necháme 10 minut pod pokličkou odpočívat.
Chilli con carne podáváme s kukuřičnými tortillami nebo opečeným chlebem. Chilli con carne můžeme naplnit do předem ohřátých tortill.
Přidat pastu z červených chilli habanero od Hradecké delikatesy doporučuji do chilli con carne přidat proto, že tato pasta dodá celému jídlu ještě pikantnější a zároveň jemnější chuť. Kampotský pepř CM pepper svou nevšední chutí celé chilli con carne dovede k dokonalosti. A nezapomeňte. Kampotský pepř si mlýnkem do jídla nameleme při vaření. Jen tak využijeme celý jeho chuťový potenciál.
Co jste možná nevěděli
Hlavními přísadami chilli con carne je mleté hovězí maso a chilli papričky. Další přísady se liší podle toho, v jaké lokalitě se chilli připravuje a jaké plodiny se v této lokalitě pěstují. Z tohoto důvodu existuje nespočet receptů a postupů, jak tento pokrm uvařit.
Název chilli con carne pochází ze španělštiny. V překladu znamená chilli s masem. I proto se mnoho lidí domnívá, že chilli con carne je původem z Mexika. Ve skutečnosti je chilli con carne oficiálním pokrmem amerického Texasu, ale mexická kuchyně měla na vznik tohoto pokrmu velký vliv.