Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Je ideální čas na výsev paprik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Doba výsevu paprik je tu. Chilli papričky už by měly být v zemi, ale na sadbu ostatních paprik je správný čas až nyní. Jak papriky správně vysít, kdy je rozsadit a přesadit ven, to se dozvíte v dnešním článku.

Článek

Období od poloviny února do začátku března je nejzazší termín pro výsev paprik. Byť se u některých druhů paprik uvádí doporučený výsev už od ledna, až na několik málo druhů exotických chilli papriček je lednový výsev paprik moc brzký. Už jen proto, že vysetá semínka máme mít v teple za oknem, kam svítí sluníčko. To se v našich podmínkách těžko splňuje.

Semínka paprik vyséváme do kvalitního substrátu, který je bez plísní, není moc těžký ani příliš mokrý. Sama používám substrát vhodný pro zeleninu, substrát vhodný na výsev a malé pařeniště s oddělenými okénky pro rostlinky.

Každé okénko v pařeništi vysypu zeminou vhodnou pro pěstování zeleniny. Zeminu lehce udusám tak, že mi zůstane volný 0,5 - 1 cm od horního okraje okénka pařeniště. Do každého okénka pařeniště dám dvě semínka papriky, jedno vždy do levého horního rohu kousek od stěny, druhé do pravého dolního rohu, opět kousek od stěny. Tímto způsobem výsevu docílím toho, že kdyby vyklíčila všechna semínka, mají prostor pro první růst, kořeny se neprovážou a papričky se následně lehce rozesadí. Vysetá semínka zasypu po okraj okének substrátem vhodným pro výsev, lehce udusám a rozprašovačem s odstátou vodou zaliju.

Semena paprik začnou klíčit během 6 - 8 dnů. Některé chilli papriky klíčí až za 6 týdnů. Záleží na druhu paprik a podmínkách, ve kterých je pěstujeme. Papriky potřebují ke klíčení semen ideální teplotu v rozmezí 20 °C - 30 °C, opět záleží na druhu papriky.

Papriky je třeba pravidelně zalévat. Neměly by stát ve vodě a zároveň by neměly vyschnout. I proto používám domácí pařeniště, které udržuje vlhkost. I tak je třeba substrát kontrolovat. Pokud bude v pařeništi hodně vody, začne se na povrchu substrátu objevovat plíseň. Tu je třeba okamžitě opatrně odstranit. Ve chvíli, kdy se ze semínek stanou malé rostlinky, je třeba pařeniště nechávat na sluníčku otevřené a odpoledne znovu zavřít, aby se na noc zapařilo.

Za jak dlouho je papriky nutné rozesadit, zahradníci používají slovo přepikýrovat, se na čas liší druh od druhu papriky. Správný čas je tehdy, když mají papriky dva pravé lístky. Při rozsazování je velmi důležité být opatrný. Každé okénko v pařeništi je třeba zdola zmáčknout. Zemina s rostlinkami z okénka trošku vyjede. Poté rostlinky opatrně vyndám, v případně nutnosti od sebe oddělím a jednotlivé rostlinky přesadím do kelímku s dírkou, ve kterém mám přibližně ze 2/3 substrát pro pěstování zeleniny. Rostlinky přesazuji ideálně s balem zeminy kolem kořínků, aby se kořínky neutrhly nebo jinak nepoškodily. Rostlinky můžeme přesadit také do tlejících kelímků, ale rozhodně je nepřesazujeme do ruliček od toaletního papíru. Byť je to skvělá rada běžící po sítích, už se nikdo nezmiňuje o tom, že ruličky od toaletního papíru jsou napouštěné různou chemií a lepidly a rostlinky zabíjejí. Navíc se v roličkách tvoří plísně a není ojedinělé, že místo rostlinky nakonec vyrostou v ruličce houby.

Když máme papričky rozsazené v kelímcích, opět je dáme na teplé a slunné místo. Pokud budou mít rostlinky nedostatek světla, vytáhnou se do výšky. Tento efekt je nežádoucí, neboť rostlinky jsou slabé. Je lepší mít nižší rostlinku se silným stonkem než vysokou rostlinku se stonkem hubeným. Pokud jsme zvolili malý kelímek, nebo nám rostlinka vyrostla rychleji, než jsme chtěli, je nutné jí přesadit do většího kelímku. V dubnu můžeme dát rostlinky rovnou do země ve skleníku. Ven přesazujeme rostlinky až na konci května, po zmrzlých. Pokud jsou teplé dny, rostlinky dáváme odmalička ven, ale odpoledne je opět uklízíme domů. Zvyknou si na sluneční paprsky a přechod z domova ven pro ně nebude tak náročný.

Papriky od samotného výsevu pravidelně hnojíme. Doporučuji buď hnojivo rajče a paprika, nebo startovací hnojivo. Sama hned po výsevu a prvním zalití vodou semínka pohnojím startovacím hnojivem, které používám dle návodu výrobce až do chvíle, kdy přesadím rostlinky ven. Po prvním přesazení naposledy použiju startovací hnojivo. Následně až do sklizně hnojím dle návodu výrobce hnojivem na rajčata a papriky, v parných dnech vynechávám kupovaná hnojiva a hnojím domácí hnojůvkou.

Papriky jsou náročné na teplo a náchylné na plísně a různé breberky, jako jsou například mšice. Je proto velmi důležité rostlinky pravidelně kontrolovat.

Milí začínající zahradníci, pevně věřím, že vám můj postup pomůže a letos se dočkáte krásné paprikové sklizně. Snažila jsme se vyvarovat všem slovům, která používají zasloužilí zahradníci, a zároveň jsem vám postup popsala krok za krokem. Nebojte se dlouhého textu ani postupu, který se na první pohled může zdát náročný. Ano, papriky jsou na pěstování náročné, ale nenechte se odradit. Domácí paprika je domácí paprika a sami za pár dní uvidíte, že pěstování paprik není tak náročné, jak se na první pohled může zdát. A vy, zkušení zahradníci, můžete se s námi podělit o vaše rady a tipy, jak na pěstování paprik. Za každou radu budu moc ráda a třeba nakonec zjistím, že to jde i jinak.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz