Hlavní obsah
Umění a zábava

Malba vs. kresba, socha vs. plastika. Víte, v čem se tato díla liší?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Vyrazili jste na výstavu a zjistili jste, že vámi zažité pojmy nejsou tak úplně tím, za co jste je pokládali? Nezoufejte. Nejste jediní. Jen málokdo ví, jaký je rozdíl mezi malbou a kresbou a že socha není jakákoli plastika.

Článek

Kresba vs. malba

Může se to zdát jako detail, ale není tomu tak. Malíř může umět skvěle malovat, ale s kresbou nikdy nebude spokojen. Stejně jako kreslíř nemusí umět malovat. Jak je to možné?

Technika kresby a malby je tak rozdílná, jak jen rozdílná být může. Základním prvkem kresby jsou linie a body a více či méně zastíněné tvary. Jedná se tedy o ohraničené tvary, zatímco malba je oproti tomu vytvářena systematickým nanášením barev v souvislé vrstvě.

Ke kresbě používáme pera, tužky, pastelky, fixy, křídy a plnicí pera. K malbě potřebujeme štětec a pro další techniky například špachtli a další nástroje. Pravidlem také je, že malíř vždy maluje tekutými barvami. Pouze v případě malování pastelem, které je jedinečnou výtvarnou technikou, se pohybujeme na pomezí malby a kresby.

Socha vs. plastika

Mysleli jste si, že socha je cokoli, co zdobí park a je jedno, zda se jedná o pamětní desku nebo sochu člověka? Tak i tady vás vyvedu z omylu. O sochu se podle výkladu jedná pouze v případě, že se jedná o dílo znázorňující člověka, zatímco pojem plastika je obecné označení pro trojrozměrná umělecká díla.

Nyní už víte, jaký je rozdíl mezi malbou a kresbou a co se ukrývá pod pojmem socha. Pokud si tedy nebudete jisti, jak trojrozměrný umělecký předmět nazvat, nikdy nešlápnete vedle, když jej označíte plastikou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz