Hlavní obsah
Jídlo a pití

Recept na albánský kremeš, který v mžiku zmizí ze stolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Beranová

Albánský kremeš

Víkend se blíží a já si pro vás připravila další recept do série Víkendové pečení. Protentokrát jsem vybrala albánský kremeš, dezert, po kterém se zapráší.

Článek

Na těsto potřebujeme:
7 žloutků
200 g cukru krystal
12 lžic plnotučného mléka pokojové teploty
200 g samokypřící mouky Freee Doves Farm (hladká mouka)
1 prášek do pečiva Amylon
2 lžíce holandského kakaa
1 lžička sody

Na krém potřebujeme:
7 bílků
4 lžíce cukru krystal
2 balení vanilkového pudingu
500 ml plnotučného mléka

Na třetí vrstvu potřebujeme:
500 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
na ozdobu můžeme použít strouhanou čokoládu nebo drcené oříšky

Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do béžové pěny. Postupně přidáváme mléko a ostatní přísady a vypracujeme hladké těsto. Těsto pečeme přibližně 20 minut na 160°C.

Počítejte s tím, že těsto hodně vyběhne. Po upečení je třeba propíchat špejlí, aby splasklo. Když se těsto propíchá hned po upečení, neudělá nežádoucí gumovou vrstvu a krém těsto nesrazí.

Až budete mít těsto upečené, připravte si krém. Z bílků si vyšlehejte tuhý sníh. Ve vyšším hrnci rozmíchejte mléko, cukr a puding, který dejte vařit. Až přivedete puding k varu, vařte ještě minutu. Stále puding míchejte, aby se nepřichytil. Až bude puding uvařený, vmíchejte do něj vyšlehaný sníh. Sníh přidávejte pomalu, aby se s pudingem dobře propojil. Pokud přidáte najednou celý sníh, bude se vám pracně do pudingu zapracovávat. Puding se sněhem dejte na korpus a nechte ho ztuhnout.

Až bude puding tuhý, připravte si šlehačku. Vyšlehejte smetanu ke šlehání s cukrem. Šlehačku přidejte na pudingovou vrstvu na dezertu a nechte přes noc v lednici odležet. Před podáváním můžete dezert dozdobit strouhanou čokoládou nebo mletými ořechy.

Tipy na pečení:

Pokud nedržíte bezlepkovou dietu, můžete použít hladkou mouku. Dezert nebude tak nadýchaný jako bezlepkový, ale i tak se po něm zapráší.

Na přípravu doporučuji použít mixér s planetárním mícháním. Díky této funkci mixéru budete mít těsto lehké a nadýchané.

Na pečení použijeme větší nízký plech a zvětšovací vyšší formu na pečení. Pokud nemáme zvětšovací formu na pečení, použijeme větší vyšší plech. Z plechu se nám bude dezert hůře vyndávat, zatímco když z hotového dezertu sundáme zvětšovací formu, dezert drží, jak má a snadno se servíruje.

Albánský kremeš je nejlepší druhý den po upečení. Pokud máte strach, že by vám šlehačka do druhého dne nevydržela, můžete použít ztužovač. Pokud se rozhodnete ztužovač šlehačky použít, mějte na paměti, že trošku změní chuť a strukturu šlehačky.

K albánskému kremeši se hodí silná hořká káva. Doporučuji proto 100% indickou robustu India Kappi Royal z pražírny kávy Kafista. Káva má silnou chuť a skvěle dezert dochutí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz