Hlavní obsah
Jídlo a pití

Recept na slavnostní pečenou krůtu s nádivkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Pečená krůta s nádivkou či s variací knedlíků nesmí chybět na svátečním božíhodovém stole. Dnes se dočtete, jak tuto tradiční pochoutku připravíte.

Článek

Na sváteční pečenou krůtu potřebujeme:

4 kg krůty

100 g másla

250 g plátkové anglické slaniny

1 jablko

Krůtu důkladně omyjeme, zbavíme peří a dalších nečistot a důkladně osušíme. Krůtu nasolíme ze všech stran, nezapomeneme jí osolit i v dutině a vložíme na pekáč. Do krůty vložíme umyté jablko, na krůtu poklademe plátky anglické slaniny. Máslo dáme do pekáče vedle krůty.

Krůtu pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 220 °C, poté teplotu snížíme na 180 °C a krůtu pečeme ještě 2,5 - 3 hodiny, dokud nejde maso pěkně od kosti.

Při pečení krůty bychom měli počítat s tím, že každých 500 g krůty je třeba péct 12 - 13 minut. Pro dobré propečení je třeba péct krůtu ještě trošku déle.

Ke krůtě podáváme karlovarské či houskové knedlíky, můžeme podávat i nádivku a bramborový salát. V odkazech níže najdete osvědčené recepty jak na variaci knedlíků, tak i na tradiční i méně tradiční nádivky a bramborové saláty. Držím vám palce při přípravě tohoto chutného svátečního jídla a přeji vám dobrou chuť.

Recept na tři druhy bramborového salátu najdete v článku https://medium.seznam.cz/clanek/jana-beranova-bramborovy-salat-3×-jinak-33863.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz