Článek
Na sváteční pečenou krůtu potřebujeme:
4 kg krůty
100 g másla
250 g plátkové anglické slaniny
1 jablko
Krůtu důkladně omyjeme, zbavíme peří a dalších nečistot a důkladně osušíme. Krůtu nasolíme ze všech stran, nezapomeneme jí osolit i v dutině a vložíme na pekáč. Do krůty vložíme umyté jablko, na krůtu poklademe plátky anglické slaniny. Máslo dáme do pekáče vedle krůty.
Krůtu pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 220 °C, poté teplotu snížíme na 180 °C a krůtu pečeme ještě 2,5 - 3 hodiny, dokud nejde maso pěkně od kosti.
Při pečení krůty bychom měli počítat s tím, že každých 500 g krůty je třeba péct 12 - 13 minut. Pro dobré propečení je třeba péct krůtu ještě trošku déle.
Ke krůtě podáváme karlovarské či houskové knedlíky, můžeme podávat i nádivku a bramborový salát. V odkazech níže najdete osvědčené recepty jak na variaci knedlíků, tak i na tradiční i méně tradiční nádivky a bramborové saláty. Držím vám palce při přípravě tohoto chutného svátečního jídla a přeji vám dobrou chuť.
Recepty na tři druhy nádivek najdete v článku https://medium.seznam.cz/clanek/jana-beranova-tradicni-nadivka-3×-jinak-35861
Recept na tři druhy knedlíků najdete v článku https://medium.seznam.cz/clanek/jana-beranova-je-libo-karlovarsky-houskovy-nebo-bramborovy-knedlik-35860
Recept na tři druhy bramborového salátu najdete v článku https://medium.seznam.cz/clanek/jana-beranova-bramborovy-salat-3×-jinak-33863.