Hlavní obsah
Jídlo a pití

Recept na tiramisu, kterému nikdo neodolá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

V dnešním Víkendovém pečení jsem si pro vás připravila recept na tiramisu, kterému nikdo neodolá. Byť je trošku pracnější než tiramisu z kupovaných piškot, dáte mi za pravdu, že lepší jste ještě doma nepřipravili.

Článek

Na těsto potřebujeme: 150 g samokypřící mouky Freee Doves Farm 150 g cukru krupice 4 vejce 2 lžíce plnotučného mléka 1/2 lžičky prášku do pečiva Amylon

Na polití potřebujeme: 6 espress (180 ml) velký panák karibského rumu

Na krém potřebujeme: 500 g mascarpone 200 ml smetany ke šlehání 50 g moučkového cukru

Kakao na posypání

Nejdříve si připravíme těsto na korpus. Pokud máme mixér s planetárním mícháním, vyšleháme cukr s vejcem do béžové pěny. Postupně přidáme mléko, mouku a prášek do pečiva. Každou surovinu vždy do těsta zapracujeme, poté až přidáme surovinu další. Těsto pečeme na 160 °C po dobu 25 minut. Po 25 minutách píchneme do těsta špejlí. Pokud je špejle čistá, korpus z trouby vyndáme.

Při pečení korpusu si uvaříme espressa. Kávu připravujeme do většího hrnku a necháme vychladnout. Vychladlou kávu promícháme, přidáme do ní rum a opět promícháme.

Když je těsto upečené, je na čase připravit krém. Na přípravu krému potřebujeme přibližně 10 minut, za tu dobu nám korpus vychladne.

Šlehačku vyšleháme do polotuha. Mascarpone šleháme s cukrem do chvíle, než se nám cukr rozmělní. Poté přidáme částečně vyšlehanou smetanu a šleháme, dokud na krému neuvidíme výraznou kresbu od metel mixéru. Ve chvíli, kdy je kresba vidět, mixér okamžitě vypneme. Přešlehat krém je možné během chvilky.

Vychladlý korpus rozdělíme na dvě stejně velké části. Na vrchní část jednoho z dílů pomocí štětce opatrně nanášíme kávu. Kávu rovnoměrně rozprostíráme, dokud jí korpus vsakuje. Ve chvíli, kdy káva zůstává na povrchu déle, korpus už dále kávou nenapouštíme. Místo kávy naneseme na korpus polovinu krému. Krém roztáhneme po celém korpusu, jen okraje necháme přibližně centimetr suché. Na vrstvu krému položíme druhou část korpusu. Spodní část, která byla při pečení na plechu, dáme na krém. Vrchní část korpusu napustíme kávou. Na kávu dáme druhou část krému. Dezert necháme přes noc uležet. Před servírováním posypeme kakaem.

K tiramisu skvěle chutná 100% arabika Guatemala Pastores od Kafisty. Chuť je silná, výrazná, zkrátka přesně taková, jaká k a do tiramisu patří.

Tipy na závěr:

Pokud nemáte mixér s planetárním mícháním, oddělte u vajíček žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh, který do těsta zapracujete jako poslední surovinu. Žloutky utřete s cukrem do pěny a dále postupujte podle postupu.

Samokypřící mouku můžete nahradit běžnou hladkou moukou. Nikdy však nedocílíte, aby byl korpus tak nadýchaný, jako s moukou samokypřící. Pokud mouku změníte, poměr surovin i nadále zůstane stejný.

Káva musí být silná, proto připravujeme více espress do jednoho většího hrnku. Káva je důležitou součástí tiramisu. Dezertu dodává specifickou chuť, proto nešetříme na kvalitě kávy ani na jejím množství. Slabá káva celkovou chuť akorát zkazí a dezert nebude tak výrazný a chuťově kontrastní. Pokud budou dezert konzumovat i malé děti, doporučuji uvařit dvě espressa lunga.

Při šlehání smetany buďte opatrní. Pokud smetanu šleháte v mixéru s planetárním mícháním, přestaňte šlehat ve chvíli, kdy začíná smetana tuhnout. Pokud šleháte klasickým mixérem, je třeba mít smetanu trošku tužší, ale stále by měla být řídká. To poznáte tak, že když strčíte lžíci do smetany, smetana vám ze lžíce steče, ale zároveň na lžíci zanechá bílý film. Pokud smetanu přešleháte, zdrcne se a tím se zkazí celý dezert.

I u šlehání mascarpone s cukrem buďte opatrní. I mascarpone se při dlouhém šlehání zdrcne, což zkazí celkový dojem z dezertu.

Smetanu i mascarpone je lepší ušlehat méně a následně spolu do šlehat než jednu z těchto surovin přešlehat. Zdrclé mascarpone či šlehačka dezert zkazí. Pokud se vám zdrcne obojí, dezert je jedlý, ale ne tak dobrý.

Při nanášení krému je třeba krém rozdělit na více hromádek. Táhlým pohybem stěrkou krém roztahujeme. Stěrku držíme skoro na plocho, jednou stranou lehce pozvednutou, a krém táhneme po ploše. Stěrku lehce tlačíme na korpus, nikdy jí nenadzvedáváme. Krém má tendenci lepit se na stěrku a na krému se drží kávová vrstva a korpus se lehce trhá.

Tiramisu je jeden z mých nejoblíbenějších dezertů. Je třeba dát si s ním práci, ale výsledek stojí za to. Kupované piškoty dezert jen kazí. Stejně jako slabá káva. A pokud byste chtěli mascarpone nahradit tvarohem, nedělejte to. Prosím. Tvaroh není mascarpone. Chutná jinak a má i jinou strukturu. A kdo by chtěl jíst kyselé tiramisu?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Tiramisu

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz