Hlavní obsah

Rozvoj kreativity a jemné motoriky u dětí nemusí být nuda

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Beranová

Ilustrační obrázek

Nedávno jsem slyšela maminku vyprávět, jak náročné je s dětmi rozvíjet jemnou motoriku. Dítko se prý nechce učit a neudrží pozornost. Nevím, jak moc aktivní tato maminka je. Za mne není udržení pozornosti dítěte nic těžkého.

Článek

Vím, každé dítě je jiné. Stejně jako vím, že každá maminka ke svému dítěti přistupuje jinak. Sama děti nemám, ale věnuji se synovci. Hrajeme spolu hry. Skládáme stavebnice. Učíme se. A i když občas bojuji s tím, že zrovna nyní se synovci učit nechce, dokážu ho k učení motivovat.

Učit se děti nemusí jen a pouze z učebnic. Obzvlášť v dnešní době, kdy existuje nespočet možností, jak dítka učit tak, aby nevěděla, že se učí. Rozvíjet jemnou motoriku a kreativitu snad nikdy nebylo jednodušší.

Byť ve většině případů jsme odkázáni na učebnice, pokud nemáme plnit domácí úkoly a přípravu do školy, snažím se najít varianty, jak se synovcem procvičovat danou věc jinak. Nedávno jsem narazila například na blok plný zábavy s oblíbenou Tlapkovou patrolou. Tento blok rozvíjí jemnou motoriku a zároveň kreativitu dítěte.

Blok je ve formátu A5 s relativně pevnou vazbou. Vejde se mi do kabelky i synovci do batůžku. Součástí bloku je dřevěná škrabací tužka. V bloku se nachází různé aktivity, které lze plnit doma i na cestách.

Jednou z neoblíbenějších aktivit synovce v tomto bloku je škrábání obrázků, kde je cílem seškrabávat obrázek podle vodící linky a následně doškrábat zbytek. Tato aktivita pomáhá učit se správně držet tužku a rozvíjí jemnou motoriku. V bloku jsou i bludiště, lehké počítání, přiřazování správného stínu a nechybí ani omalovánky a místo pro kreslení.

Na bloku také oceňuji, že jsou v něm tipy na různé aktivity. Obrázky v bloku mají výrazné kontury, díky kterým je možné obrázky obkreslovat. Nechybí ani tipy na různé techniky kreslení, díky kterým mohou dítka okreslený obrázek dál kopírovat. Součástí bloku je i návod, jak si vytvořit vlastní škrabací obrázek.

Tento šikovný blok plný zábavy na rozvoj jemné motoriky jsem objevila v e-shopu Kids Paradise. V obyčejném papírnictví nebo v e-shopu s hračkami jsem na něj nenarazila. Potěšilo mne, že mají různé varianty, takže pokud nejste fanouškem Tlapkové patroly, nic se neděje. Můžete si vybrat i z jiných motivů.

Učení má být pro děti hrou. Pokud je učení pro děti hrou, není nijak náročné dítka učit. Chce to jen trošku času a trpělivosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz