Hlavní obsah
Aktuální dění

Známé i méně známé symboly Velikonoc. Znáte je všechny?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

K Velikonocům patří mnoho symbolů a tradic. Asi nejznámějším symbolem je beránek a vajíčko. Víte, co se nejen za těmito symboly skrývá? Věřili byste, že tradice zdobení skořápek vajec může sahat až do pravěku?

Článek

Dnes nejznámější tradicí vztahující se k Velikonocům je beze sporu barvení velikonočních vajíček. Vajíčko, symbol nového života, které je v mnoha kulturách symbolem plodnosti, života a vzkříšení, se červenou barvou barvil už ve starověkém Egyptě. Zdobení vaječných skořápek však může sahat až do pravěku.

Beránek představuje v křesťanské tradici Ježíše Krista, neboť on je obrazně beránek obětovaný za spásu světa. Zato v židovské tradici představuje beránek Izrael jako Boží stádo, které vede Hospodin. Židé při pesachu pojídají pesachového beránka jako připomínku vysvobození z Egypta.

Pomlázka z vrbového proutí nesmí mezi velikonočními symboly chybět. Pomlázka se ručně plete z až 24 vrbových prutů a úkol má jediný. Vyšupat ženy a dívky, aby byly po celý rok zdravé a uchovaly si plodnost.

Další známou tradicí jsou kočičky. Kočičky symbolizují palmové ratolesti, kterými vítali obyvatelé Jeruzaléma přicházejícího Krista. Kočičky vysvěcené na Květnou neděli se dávaly za trámy, obrázky či křížky, aby uchránily stavení před bouřkou či pohromou.

Nejdůležitějším křesťanským symbolem Velikonoc je kříž, protože Kristus byl odsouzen k smrti ukřižováním. Tento trest patřil k trestům nejvíce krutým a ponižujícím.

Velikonoční oheň je dnes méně známým symbolem Velikonoc. Tento oheň symbolizuje vítězství Ježíše Krista nad temnotou a smrtí. Od tohoto ohně se pak zapaluje velikonoční svíce zvaná paškál, která je v mnoha kulturách chápána jako znamení života.

Velikonoční zajíček má zřejmě původ v pohanských rituálech oslavujících příchod jara. Symbolika zajíce pochází z tradice oslav svátku pohanské bohyně plodnosti Eostre, z jejíhož jména je odvozen anglický název Velikonoc - Easter. V byzantské ikonografii však zajíc představuje Krista.

Dnes málo známým symbolem Velikonoc je křen, který podle křesťanské tradice symbolizuje hřebíky či utrpení Ježíše Krista. Zvyk pojídání křenu odpovídá židovské tradici, kdy se o pesachu křen pojídá jako hořká bylina.

Skoro neznámým symbolem Velikonoc je mléko s medem, které symbolizuje dvojjedinost Krista.

Co vy, milí čtenáři, znali jste všechny uvedené symboly Velikonoc?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz