Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Prvním krokem k restartu českého školství je konec ministra Mikuláše Beka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Flickr

Prvním krokem k restartu českého školství je konec ministra Mikuláše Beka

Premiér Fiala, ministr školství Bek i celá vláda hovoří o školství jako o jedné ze svých priorit. Mezi realitou a vládními sliby je ale propastný rozdíl.

Článek

České školství zažívalo pomyslné zlaté časy před třemi lety, kdy se bývalé vládě hnutí ANO podařilo dosáhnout historického vrcholu. Výdaje na školství tehdy dosahovaly 4,7 % HDP, což se blížilo průměru nejen zemí EU, ale i OECD. Letos ovšem hrozí, že toto číslo klesne na 4,3 % HDP, což by bylo nejméně za posledních osm let. Pokud by vláda chtěla dostát svému slibu alespoň jeden rok, musela by rozpočet MŠMT na příští rok navýšit alespoň o 37 miliard korun!

Těžko říct, zda bídný objem peněz pro školství je odrazem pohrdání ze strany vládní pětikoalice nebo zda je to výsledek neschopnosti ministra Beka. Ať tak či onak, MŠMT v důsledku mizerného rozpočtu není schopné plnit další závazek, kterým jsou platy učitelů ve výši 130 % průměrné mzdy. Pokud vše „půjde dobře“, pak učitelé dosáhnou na 113 %, ale pravděpodobně to bude mnohem méně.

Ministr Bek také zasáhl do způsobu financování škol, který je nastaven od roku 2020 a ředitelé si jej chválí. Umožňuje jim totiž dělit výuku v některých předmětech a poskytnout tak žákům individuální přístup. Bohužel od příštího školního roku budou muset ředitelé sáhnout do rozvrhů a snížit počet odučených hodin financovaných ze státního rozpočtu.

Nedostatek předvídatelnosti a stabilního financování snižuje motivaci učitelů a může vést k odchodu kvalifikovaných pedagogů. Navíc školy také zápasí s nedostatkem peněz na kuchařky, školníky, uklízečky nebo ekonomky. Ředitelé škol je musí buď propustit, nebo jejich platy dofinancovat z odměn určených pro učitele. Zatímco tak učitelé mohou na odměny téměř jistě zapomenout, sám Bek si užívá luxusní byt za 57 tisíc měsíčně, zneužívá jízdy s majáčkem v záchranářské uličce a do „druhé práce“ – Senátu, prakticky vůbec nechodí, zato ale čerpá milionové náhrady… A to vše v době, kdy se ve školství šetří na každém kroku.

Značná část školských expertů míní, že ministr se primárně věnuje vysvětlování svých kauz namísto řízení resortu MŠMT. V očích veřejnosti ztratil veškerou důvěru a nejlepším řešením v současné situaci by tak bylo, kdyby na tento post rezignoval a přenechal ho někomu, kdo se mu bude plnohodnotně věnovat. I když ani toto si resort školství opravdu nezaslouží, mít již v pořadí čtvrtého ministra…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz