Hlavní obsah
Aktuální dění

Vláda se v očích pedagogů stala nedůvěryhodným partnerem, společně s nimi obětovala budoucnost země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Berkovcová

Kam se poděl ten Petr Fiala, který učitelům sliboval plat ve výši 150 % průměrné mzdy?

Vláda Petra Fialy se ocitla pod palbou kritiky kvůli svým plánům na škrty ve školství. Navzdory slibům na zvýšení platů učitelů se chystá meziročně snížit rozpočet pro školství o 12 miliard korun!

Článek

5K nedodržuje vlastní sliby a logicky se tak stává nedůvěryhodným partnerem. Navzdory programovému prohlášení a slibu udržení platu ve výši 130 % průměrné mzdy budou učitelům platy klesat i nadále. Situace ve školství se proto stává neudržitelnou. Slova jako jsou demonstrace, stávky nebo dokonce učitelský exodus se stávají stále častěji skloňovanými.

Kde jsou ty časy, kdy školství pod vedením hnutí ANO procházelo dobou „obrození“ a konečně se mu dostalo potřebné pozornosti? Ačkoliv vláda Petra Fialy slibovala, že naváže na dobrou práci předchozí vlády, nestalo se tak.

Učitelské platy v České republice se v době vlády hnutí ANO vyšplhaly na 126 % průměrné mzdy a učitelé tak byli konečně férově ohodnoceni. V minulém roce už ale pocítili pokles svých platů na 116% průměrné mzdy. Letos se očekává další pokles, a to o 3 %.

Výsledkem tohoto přístupu vlády ke školství je skutečnost, že zkušení učitelé odcházejí ze školství do jiných lépe placených oborů. Navíc dochází také k tomu, že potenciální zájemci o studium pedagogiky raději volí jiné, lépe finančně ohodnocené obory. V důsledku toho ovšem může už za pár let ve školství chybět tisíce učitelů.

Premiér Petr Fiala nedávno vyjádřil ambici, že by se Česká republika měla stát do deseti let centrem vzdělanosti a nových myšlenek. Nicméně návrh rozpočtu MŠMT pro příští rok absolutně nesouzní s touto ambicí.

Ministerstvo školství by mělo přijít o 11,6 miliardy korun, a to navzdory tomu, že roste počet žáků ve školách a logicky by tak mělo dojít také k navýšení počtu učitelů. Nemluvě o dalších pedagogických a nepedagogických pracovnících, jejichž počty chce vláda dokonce snižovat!

Platy jsou klíčovým faktorem pro přilákání kvalifikovaných jedinců do pedagogické profese. Jejich pokles v kombinaci s nejistou budoucností může vyústit v nedostatek kvalitních pedagogů.

Pokud premiér Fiala myslel svá slova skutečně vážně, pak vláda měla zásadně přehodnotit svůj přístup k financování školství, vědy a výzkumu. Škrty v rozpočtu MŠMT ohrožují budoucnost České republiky a kvalitu vzdělávání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz