Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ministerstvo financí v tom má jasno: Za tři roky bude průměrná mzda 54 tisíc Kč. To se budeme mít

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Práce na silnici

54 tisíc korun za měsíc – realita, nebo pouhé přání? Podle nejnovějších prognóz by tato částka mohla být brzy novým standardem na českém trhu práce. Ale co když se realita bude od odhadů lišit?

Článek

Pracovníci Ministerstva financí České republiky vzali věšteckou kouli (pardon podívali se do svého informačního systému) a zjistili, že do tří let vzroste průměrná mzda na krásných 54 000 Kč. Osmihlavá saň zvaná inflace je již zkrocena a mírná jako beránek. Což je přece úžasné a svědčí to o tom, jak se u nás lidem dobře daří a dařit i v budoucnosti bude.

Papír snese všechno

Průměrná mzda vůbec nic nevypovídá o tom, jakou mzdu většina pracující populace měsíčně bere. Je o jen statistický údaj ve smyslu, když ty jsi měl na oběd jedno pečené kuře a já nic, tak průměrně jsme oba pochutnali stejně na půlce kuřete. Jen jeden je sytý, ale druhý hladový. Prostě pouze číslo a jak víme, papír snese všechno a slibem nezarmoutíš.

Navíc taková hezká informace před volbami lépe zní než holá pravda. Podíváte-li se na nabídku zaměstnání na pracovních inzertních portálech, tak na práci s odměnou ve výši průměrné mzdy nenarazíte. Jsou tam jen inzeráty, které nabízejí sotva 27 000 Kč hrubého. A i to je hodně. Bude to nejspíš tím, že se k firmách data o výši průměrné mzdy jaksi nedostala a ony nevědí, že se doba posunula a už nežijeme na počátku milénia. Jak jinak si tedy vysvětlit, že na pozicích vyžadující určitý stupeň vzdělání, dávají tak mizerné peníze?

Co si za těch průměrných 54 tisíc Kč koupíte

Více než nějaké číslo 54 000 Kč lidi zajímá, co si za takovou mzdu vůbec koupíkdo ji bude mít. Nedělejme si iluze, že by nějak výrazně klesla cena potravin či energií. S emisními povolenkami na fosilní paliva vše spíše podraží, byť se současná vláda snaží tvářit tak, jakože tedy ale vůbec a vše bude jen krásně růžové. Prostě takové ty světlé zítřky, které se tu kdysi už budovaly. Jestliže porostou ceny jídla a všechno nezbytného k životu, tak za chvíli ani těch pomyslných 54 000 Kč nebude stačit k důstojnému žití. A to se stále bavíme jen o průměrné mzdě, které dosahuje jen mizivé množství pracovníků, nikoliv o mediánu, jenž má větší vypovídající hodnotu.

Jaké jsou zkušenosti lidí s hledáním práce

Když hledáte práci, rozhodíte sítě do všech možných stran. Zeptáte se známých, neví-li o nějakém volném místě vhodném pro vás. Nebo budete projíždět inzertní pracovní servery a dívat se, jestli na vás vykoukne něco zajímavého. Počítejte ale více s možností, že o atraktivní pracovní pozice zpravidla nepůjde. V mnoha případech se bude jednat o práci na živnostenský list. Firmám asi nic neříká švarcsystém. A mzda? Dost často směšná, kdyby nebyla k pláči.

Většina pracovních inzerátů nabízí mzdu v určitém rozpětí, což by mělo znamenat, že při nástupu dostanete tu nižší částku, po zapracování se vám mzda zvedne. K tomu ale obvykle nedojde. Ale v inzerátu to působí lákavě. Prací na živnostenský list se obcházejí zákony a povinné odvody na sociální a zdravotní pojištění. Respektive ty zaplatí jen zaměstnanec, správně živnostník (protože de jure zaměstnancem), ale už ne firma, která tím ušetří. Že se by se takové pracovní nabídky neměly vůbec objevovat? Neměly, ale řekněte to těm firmám.

A najdou se lidé, kteří na takovou nabídkou přistoupí. Práce na živnostenský list znamená nulová dovolená, nulová nemocenská a žádné zaměstnanecké výhody. Když si platíte ty nejnižší odvody, tak i mizerný důchod. Ale neberte to, že. I ty dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti po změnách zákoníku práce už firmy tolik nenabízejí a raději vezmou někoho na živnostenský list. Je s tím méně byrokracie.

Mě by třeba docela zajímalo, jak na to ministerstvo financí přišlo, že by se do tří let průměrná mzda měla zdvihnout na 54 000 Kč hrubého? A jestlipak se někdy ze svého piedestalu snížila, aby se šla podívat, jak vypadá život běžného pracujícího obyvatele naší republiky v posledních letech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz