Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Moderní otročina aneb kumulace funkcí do jedné pracovní pozice

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Práce

Šetřit je třeba, řekly si firmy a podle toho se také zařídily. Něco jako průměrná mzda je nechává zcela klidnými, protože jedou spíše v módu minimální mzda.

Článek

Být manažerem například na prodejně nejmenované sítě prodejny s chovatelskými potřebami také znamená, že zároveň prodáváte, doplňujete zboží, a když je to nutné, tak si po sobě i na konci směny uklidíte. Pochopitelně za jedny peníze. Že se to u nás neděje?

Hledání práce je tak trochu sázka do loterie

Nízká nezaměstnanost by měla znamenat, že kdo chce pracovat, ten si práci najde. A opravdu nemusí skončit na úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání. Může to takto být, nejste-li zrovna absolventem po škole bez praxe, matkou po rodičovské dovolené nebo osobou ve věku 50+. Těm se totiž zaměstnání hledá poměrně těžko. O padesátileté a starší pracovníky není mezi firmami moc zájem stejně jako o ty ostatní, jež jsem jmenovala. Jednomu chybí zkušenosti, druhá má malé děti. Samé překážky v práci. Firmy to přitom chtějí mít co nejjednodušší.

Pro hledání práce lze využít i mobilní aplikaci „Práce za rohem“. Stačí si ji do smartphone naistalovat a těšit se na aktuální nabídky práce, které se vám budou zobrazovat podle místa vašeho bydliště. Zjistila jsem, že je to aplikace ideální pro ty, kteří hledají práci zejména formou brigády. Hodně nabídek se týká úklidu. Mezi dalšími jsou to pak pracovní pozice prodavače, pracovníka v sociálních službách, telefonní operátor, servírka, barman nebo kuchař. A nabízená mzda? Zpravidla začíná na 21 000 Kč hrubého měsíčně. Úžasné, že. Neberte to za ty peníze.

Jak se u nás kumuluje

V poslední době mě zaujaly nabídky zaměstnání, které v popisu práce vykazují kumulaci několik profesí. Pozor neplést si to s několikanásobnými funkcemi našich vládních představitelů, poslanců či senátorů. Je to spíše něco ve stylu – jedním zaměstnancem zaplácneme hned tři pracovní pozice a ušetříme dvoje náklady na mzdové prostředky. Viděla jsem například inzerát, kde skladník měl kromě práce ve skladu vykonávat zároveň práci u pokladny, doplňovat zboží a prodávat. Mzda nic moc. Respektive spíše nic než moc.

Asi třicet tři tisíc korun měsíčně hrubého, což odpovídá přibližně 200 korun za hodinu. Samozřejmě, že se jedná o práci na živnostenský list, aby firma ušetřila. Takže švarcsystém. Na první pohled se může zdát, že těch 200 Kč jako hodinová mzda je v porovnání s ostatními nabídkami docela lukrativní. Jenže OSVČ nemá nárok na proplacení dovolené ani nemocenské. Na to si musí ušetřit ze své mzdy. Za práci o víkendu nebo ve svátek bere stále stejnou mzdu bez příplatku. Zaplatí odvody za sociální a zdravotní pojištění a nakonec zjistí, že z měsíční výplaty mu mnoho na živobytí nezůstane. Navíc se jedná o obcházení zákona.

Bereme vás zatím zadarmo na zkoušku, pak se uvidí

Další lahůdkou, kterou české firmy na pracovníky zkoušejí, je práce na zkoušku. Zákoník práce tento pojem zná jako zkušební dobu, která začíná podpisem pracovní smlouvy a zatím trvá po dobu tří měsíců. Některé firmy si ale tuto zkoušku zdokonalily a upravily podle svého. Pracovníka prý zaměstnají na pár dnů až týden, a to zadarmo a bez pracovní smlouvy, aby si ověřily, jestli se pro danou pracovní vůbec hodí. Dost lidí se na to nachytá (zejména mladých bez praxe), protože o práci prostě hodně stojí. Neuvědomují si ale, že je to v rozporu se zákonem a že jim z toho mohou plynout nepříjemné následky.

Stačí utrpět takový pracovní úraz někde, kde pracujete na černo. A to nemusí být zrovna jen odřený malíček na ruce, ale i těžký úraz s trvalými následky. Kdo jim uhradí bolestné, ztrátu výdělku po dobu nebo po skončení pracovní neschopnosti, náklady spojené s léčbou nebo hmotnou náhradu škody? Firma asi těžko, když s ní pracovník nemá uzavřenou pracovní smlouvu.

Dost často se také stává, že se pracovníkovi po uběhnutí lhůty práce zadarmo dostane sdělení, že se neosvědčil a že již na druhý den nemusí chodit. Vzápětí však firma zaměstná dalšího uchazeče o místo na zkoušku zdarma, čímž ušetří značné množství mzdových prostředků. Tímto způsobem si snadno vykryje letní dovolené nebo zástup za nemocného pracovníka. No, co ty firmy všechno u nás nevymyslí, že.

Zdroj: autorský článek, Facebook

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz