Hlavní obsah
Aktuální dění

Květy k MDŽ? Díky, raději rovné zastoupení!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Komrsková

Díky, raději rovné zastoupení!

Dnes je MDŽ. Ze všech stran nás zasypávají gratulace, karafiáty, bonboniéry a řeči o tom, že ženy jsou tou hezčí a něžnější polovinou lidstva. Je rok 2024 a máme na víc. Ženám k MDŽ přeji stejná práva a stejné zastoupení ve veřejné i soukromé sféře.

Článek

Nedávné události v radě mé domovské městské části Praha 10 jdou bohužel opačným směrem. Po odstoupení místostarostky pro investice do školských objektů a rozpočet Olgy Koumarové a jejím pravděpodobným nahrazením Martinem Čásenským bude složení městské rady poprvé za posledních 20 let čistě mužské.

JAK JSOU NA TOM OSTATNÍ MĚSTSKÉ ČÁSTI?

Když už Praha 10 nevyniká transparentní politikou, rozhodla se koalice Společně pro Prahu (ODS a TOP09) a Koalice VLASTA (STAN a KDU-ČSL) zaujmout alespoň testosteronovou „sausage party“ v radě :) Rychlý průzkum složení rad městských částí od Prahy 1 po Prahu 22 u všech odhalil zastoupení žen od symbolického až po téměř rovné. Jen Praha 10 je jediná čistě mužská. Nebývalo tomu tak vždycky – v minulém volebním období bylo zastoupení žen a mužů v radě Prahy 10 vyrovnané.

NA HLASECH ŽEN ZÁLEŽÍ

Co na tom záleží, jestli v radě sedí ženy nebo muži? Jde snad o odbornost, ne o pohlaví! Tak zní častý argument odpůrců kvót nebo debaty o rovnosti šancí vůbec. Dřív, než s ním budu polemizovat, zkusím ho na chvíli přijmout. Je rada Prahy 10 aktuálně obsazená těmi nejkompetentnějšími? Vůbec! Bývalá radní pro finance a rozpočet, docentka na Vysoké škole ekonomické a rozhodně největší kapacita v koalici Prahy 10 přes výzkum veřejných rozpočtů, financování obcí a fiskální transparentnost Lucie Sedmihradská nominována nebyla.

A PROČ JSOU ŽENY V POLITICE POTŘEBA?

Dělení politiky na pravicovou a levicovou, liberální nebo konzervativní je poněkud zastaralé. Současná doba přináší výzvy, které na různé vrstvy společnosti dopadají odlišně. Představa, že existuje jediná objektivní politika, jediná objektivní vědecká zkušenost a poznání, které tyto problémy vyřeší, je mylná. Navzdory stereotypu, že ženy do politiky přinášejí jakousi mediátorskou roli, si myslím, že ženy jsou v politice potřeba, protože mají specifickou životní zkušenost. A taky proto, že tvoří polovinu lidstva a mít rovný podíl na moci si zaslouží.

ROVNOST SE VYPLATÍ!

Série studií ohledně diverzity v byznysu a ekonomice od konzultační firmy McKinsey potvrzuje, že firmy, které podporují diverzitu, rovnost a inkluzivní práci s týmy, mají zpravidla lepší hospodářské výsledky, jsou finančně odolnější a daří se jim lépe v inovacích i v řadě dalších aspektů.
Šárka Homfray

Což mě přivádí k zamyšlení: jak by na tom česká politika mohla být, kdyby ženy dostaly, co jim právem patří?

PIRÁTI SE POUČILI

Česká pirátská strana se poučila z lekce ve volbách 2021 - společnost vyžaduje, aby byly ženy na kandidátních listinách stran viditelnější. Od té doby máme na kandidátkách, ať už do krajů, či Evropského parlamentu, mnohem rovnější zastoupení žen. Tak například, v třináctičlenném zastupitelském klubu Pirátů na magistrátu hlavního města zasedá včetně mě šest žen.

Anketa

Je v komunální politice dost žen?
ANO
78,3 %
NE
21,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 46 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz