Hlavní obsah
Lidé a společnost

První ochutnávka nového Vítkova: proměna parku Pražany potěší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vizualizace ing. Arch Zdeněk Sendler

Místo parkoviště stromy a lavičky, místo silnice gejzíry. Návštěvníky parku na Vítkově překvapí změny k lepšímu. Na konci léta začne první fáze jeho revitalizace a na jejím konci bude mnohem přívětivější místo pro odpočinek, setkávání i hry dětí.

Článek

Na konci června jsem si v horkém odpoledni vyšlápla cestu na vrch Vítkov. Dominantu Prahy totiž čeká první fáze revitalizace, kterou si bezesporu zaslouží, a spolu s odborem ochrany prostředí a vedením MČ Praha 3 jsme chtěli veřejnosti představit, jak se park během dvou let promění. Myslím, že vyústění hlavní zápletky mohu prozradit rovnou: bude zelenější, nabídne možnost občerstvení i veřejné toalety a v horkých dnech mnoho lidí i zvířat ocení osvěžení ve vodním gejzíru. Za účasti projektantů revitalizace a veřejnosti jsme pod stíny stromů probrali, která místa změna čeká a prohlédli si vizualizace výsledné proměny. Ráda bych ji nyní představila i všem ostatním.

Na jaře se nám podařilo vysoutěžit veřejnou zakázku, první fáze revitalizace se ujme FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby a.s. Za 132 736 754 korun včetně DPH zrekonstruuje hlavní promenádu od Památníku po podchod, její okolí a také parkovou cestu, jež vede paralelně po jižním svahu, vystaví bistro se zelenou střechou a vybuduje i zcela novou cestičku od tunýlku po severním svahu směrem k Památníku, která zde doposud chybí. Dojde také k restaurování stávající kašny. První práce by měly začít do konce prázdnin a skončit zhruba za dva roky.

Foto: Prokop Laichter

Před (současnost) a Po (vizualizace) rekonstrukci Vítkova

Vítkov tak poskytne občanům vše potřebné pro příjemné trávení volného času s rodinou a přáteli. Dosud to tak úplně nebylo. Na vzhledu parku se velkou měrou odrazilo využití Národního památníku před rokem 1989, jeho středem vede široká komunikace, která, spíše než pěší zónu, připomíná silnici. Auta po ní sice stále jezdí, ale už málo, jen s povolenkou a naštěstí pomalu. Slouží převážně jako přístupná komunikace pro vozy IZS, zásobování Památníku a jeho zaměstnance a hosty.

Pěší zóna po revitalizaci získá vzhled i atmosféru skutečné promenády, zúžení silnice poskytne více prostoru pro nové stromy a trávníky. Asfaltové parkoviště zmizí úplně, změní se na mlatovou plochu bez jakéhokoliv provozu, zato se stromy, s lavičkami a veřejně přístupným pítkem. Během první fáze přibude v parku na 40 nových stromů, převážně jerlínů. Zúženou pojezdovou plochu z česaného betonu zhruba v její půlce protne vodní gejzír s vícero menšími střiky. Vzhledem k minimálnímu provozu za minimální rychlosti tak bude vodní prvek místem ochlazení pro všechny přítomné a zvlhčí také vzduch ve svém okolí. Vítkov je totiž velmi suchý vrch a dostat na něj vodu je pro zpříjemnění zdejšího pobytu zásadní. Voda pro vodní prvky bude přicházet z vodovodního řadu. Pokračovat se bude v kapénkové závlaze, podél promenády vzniknou v rámci řešení odvádění dešťové vody z komunikace vsakovací rýhy.

Co také Vítkovu skutečně chybí, je zázemí pro návštěvníky. Nové bistro umožní zdarma přístup na toaletu všem, kteří park navštíví. Zakoupí v něm také nápoje a drobné občerstvení. Přestože budova bistra bude zcela nová, celkový ráz okolí nenaruší, naopak, dokonale na něj naváže, doslova. Umístění ve svahu dovolí vytvořit ze střechy zelenou terasu navazující na piazzettu. Prostor před bistrem má potenciál stát se místem setkávání a přirozeného centra parku. Kompletně bude vyměněn také mobiliář včetně veřejného osvětlení v revitalizovaném území.

Foto: Prokop Laichter

Před (současnost) a Po (vizualizace) rekonstrukci Vítkova

Podle mě to nezní vůbec špatně. Vítkov je díky soše Jana Žižky shlížejícího z hřbetu koně na město jednou z dominant Prahy a také místem řady pietních aktů. Reprezentativní vzhled si ale zaslouží hlavně kvůli tomu, že pro mnohé obyvatelé z okolní zástavby je nejbližší příležitostí, jak se v Praze potkat s přírodou. Situace na Vítkově se v posledních zhruba deseti letech postupně zlepšuje.

Poté, co se podařilo definitivně vypořádat majetkové vyrovnání s ČD a velká část pozemků na jižním svahu přešla pod město, začaly se zde obnovovat cestičky i budovat chybějící schodiště a pěší propojení. Projekt první etapy revitalizace byl již ve fázi studie projednáván na dvou veřejných jednáních – za účasti zpracovatelů, zástupců oddělení péče o zeleň odboru Magistrátu HMP a představitelů MČ Praha 3 a MČ Praha 8. V červnu 2020 byl zpracovaný projekt pro stavební povolení projednán se zástupci MČ Praha 3 na místním šetření přímo na místě stavby. Naše letošní červnové setkání, kterého se zúčastnily dvě desítky občanů, bylo tak zřejmě posledním před zahájením prací a za dva roky se budeme společně těšit z výsledku.

Foto: Prokop Laichter

Před (současnost) a Po (vizualizace) rekonstrukci Vítkova

Autorem studie a návrhu pro územní řízení je pan architekt Zdeněk Sendler a projektovou dokumentaci pro stavební povolení udělala spol. Masák a partner.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz