Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Proč Praha a medvědi potřebují Arktidu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Komrsková

Zoo Praha se pyšní celou řadou moderních expozic – mimo jiné novým pavilonem goril Rezervace Dja nebo komplexem Darwinův kráter. Všude tam už se žije zvířatům komfortně, avšak zoo má jednu bolístku – expozici ledních medvědů.

Článek

Stávajícím zázemím jejich výběhu mě provedla vrchní chovatelka Denisa Zběhlíková a za sebe mohu říct, že jeho malé rozměry mě v kontrastu se zdánlivě prostorným venkovním výběhem radost neudělaly. I při minulých návštěvách pražské zoo nás pan ředitel Bobek provedl „střevy“ nejrůznějších expozic od domova lachtanů až po interiér Indonéské džungle, ale nikde se mi nedostavil pocit stísněnosti. Současným standardům však nevyhovuje ani velikost výběhů a bazénů. Jde o vůbec nejstarší zařízení v zoo, které je využíváno ke stále stejnému účelu.

Za uplynulé století se přístup ke zvířatům a jejich chovu neoddiskutovatelně posunul. Expozice ledních medvědů příliš ne. Slouží už 90 let a již v době svého vzniku byla kritizována za nevhodné umístění! Jihovýchodní svahy prospívají vínu, ledním medvědům už méně. Omšelý vzhled objektu nekoresponduje s množstvím lásky a péče, která se tu zvířatům dostává, jeho zázemí ale limituje také samotné chovatele.

Foto: Jana Komrsková

Jana Komrsková v současném zázemí pavilónu ledních medvědů

Dneska to prostě umíme a musíme dělat lépe. Lední medvědi si zaslouží víc, a pokud má Zoo Praha v jejich chovu pokračovat, musí přijít požadovaná změna. Ta, kterou nikdo z nás nechce – klimatická změna – totiž nečeká. Kvůli ní jsou lední medvědi v přírodě stále ohroženější vyhubením.

Nová expozice nebude a ani nemůže být levná záležitost, náklady na chov těchto zvířat rostou všude ve světě a v budoucnu by se mohl stát oborem jen těch nejšpičkovějších zoo. Mezi ně se ta pražská řadí a chce se mezi ně řadit i nadále.

Důvodů PRO novou Arktidu je hodně, penězi se vyčíslit však nedají. Medvědi lední k Zoo Praha patří už několik generací. Sněhulka, první uměle odchované mládě na světě, se narodilo právě tady. Svou stopu zanechali i za branami zahrady – polárkový dort, pojmenovaný právě po jednom z pražských medvíďat, zná snad každý Čech. Nyní, po uspání těžce nemocné samice Berty, obývá expozici jediný samec Tom a dalšího medvěda už do současného objektu zoo přivádět nechce. Odchov nových mláďat je za stávajících podmínek neudržitelný. V zázemí, kde by měla mít medvědice největší klid, je prostě vždycky chtě nechtě pro čerstvou matku příliš rušno.

Každá investice je vždy otázkou priorit. Lední medvědi jsou pro veřejnost mimořádně atraktivním a oblíbeným druhem, avšak v minulosti se často tvrdilo, že na jejich „lepší bydlení“ finančně není. Z modelu expozice Arktidy – který jsem si měla možnost prohlédnout – je jasné, přínosem bude nejen pro medvědy. Rozsáhlá stavba zaujme plochu více než osmi tisíc metrů čtverečních a zajistí tak svým obyvatelům nesrovnatelně více životního prostoru. Díky své severozápadní orientaci a místnímu mikroklimatu i více chladu. Medvědům nabídne co možná nejpřirozenější prostředí zahrnující hned několik bazénů. A také stavebně oddělené ubikace, umožňující vytvořit samici oázu absolutního klidu nezbytného pro úspěšný odchov mláďat. Návštěvníkům zoo nabídne expozice rovněž lepší podmínky a průzračně čistou vodu pro pozorování života těchto majestátních šelem – a nejen jich: Arktidu obydlí i další severská zvířata, např. tuleni. Nad to všechno bude také svého druhu výtvarným dílem. Pojetí expozic bude propojeno s příběhem slavného pábitele Eskymo Welzla ve ztvárnění umělce světového jména Petra Síse.

Foto: Jana Komrsková

Ředitel ZOO Praha Miroslav Bobek s náměstkyní Janou Komrskovou nad modelem Arktidy

Přestože má být Arktida krásná, velkolepá, nejmodernější a hodná obdivu, nemá sloužit k chlubení. Má sloužit ke vzdělávání a její prostory s tím počítají. Kromě chovu arktických zvířat s sebou nese poselství do budoucna – o tom, co je třeba dělat a nedělat, aby ta skutečná Arktida Arktidou zůstala a další generace se nerodily do světa bez ledních medvědů. Praha už začala sama u sebe a přijala závazek v podobě klimatického plánu.

Pokud jsou finance tou jedinou položkou na seznamu PROTI Arktidě, nesmí být položkou rozhodující. Mám radost, že na potřebě nového pavilonu máme shodu s radním pro finance Zdeňkem Kováříkem, který si nutnost investice do nového pavilonu uvědomuje. Pan radní přišel s prosbou, zda by s ohledem na vysoké pořizovací náklady a rozpočtové možností hlavního města, bylo možné samotnou realizaci roztáhnout na tři roky místo původně plánovaných dvou. Pan ředitel dostal za úkol tuto možnost nyní prověřit.

Foto: Jana Komrsková

Ředitel Bobek s náměstkyní Janou Komrskovou v místech, kde by měl nový pavilón vyrůst.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz