Hlavní obsah
Aktuální dění

Petřínskou lanovku chrání před sesuvem půdy opravené štoly

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Komrsková

Jak vypadá petřínské podzemí? Asi jinak, než byste čekali. Rekonstrukce převlékla dvě ze štol do vysoce funkčního technického kabátku. Prohlédněte si výsledek netypické investice pražského magistrátu.

Článek

Vstoupit do petřínských štol vzpříma a vystoupit suchou a čistou nohou bylo ještě loni nemyslitelné. Nedávná – a pro odbor ochrany prostředí Magistrátu netypická – investice to změnila a přinesla elektřinu a světlo tam, kde dosud byla nutná čelovka. Je deštivý květnový den a s kolegy z odboru ochrany prostředí a se zástupci zhotovitele se scházíme u restaurace Nebozízek. V jejím bezprostředním okolí, jen několik metrů nad sebou, se obě opravené štoly nacházejí. Scházíme se doslova v místech, kde se pod kanálovým poklopem skrýval výstup ze spodnější z nich. Vstup do druhé štoly pak vedl malým okýnkem přes zmrzlinový pult v kuchyni restaurace. Nepraktické, nepohodlné a nedostačující. To se změnilo.

Foto: Jana Komrsková

Nahlížíme do plánu podzemí v Petřínských sadech

Nyní do spodní štoly pohodlně vcházíme nově zbudovaným portálem, bezpečností přilby jsou spíše formalitou než nutností, v plně osvětlené podzemní chodbě hučí voda a sbírá se v kanálku pod našimi nohami. I přes jemňounký železitý sediment se zdá být průzračně čistá. Pitná ale není. Díváme se na působivé a vysoce funkční technické dílo, které si muselo poradit s řadou obtíží.

Při revitalizaci štol nešlo ani tak o pohodlí, ale o bezpečnost. Odvodňovací štoly byly v dlouhodobě nevyhovujícím stavu, bylo těžké se do nich dostat, a ještě těžší v nich cokoliv dělat včetně údržby. Jejich obstarávání vyžadovalo obratnost speleologa.

Foto: Jana Komrsková

Stojíme u samotného vstupu do štoly

Nyní se do štoly vejde hlouček lidí. V místě, kde stojíme, byla stěna záslepka a za ní zasypaný prostor s velmi poškozeným stropem, úsek se prorážel druhotně znova, podlaha, která je nyní upravená, byla silně deformovaná, stlačená k jedné straně, výztuž bylo potřeba udělat nanovo, zbylá část štoly je původní.

Odvod podzemní vody, nikoliv dešťové

Z několika rour ze stropu teče poměrně velké množství vody, deště ale nemají na průtok vliv. To, co vidíme a hlavně slyšíme, jsou podzemní vody, které odvodňovací štoly odvádějí ze svahu pryč. Nyní do Čertovky, v budoucnu by však mohly napájet připravované rybníčky a vodojem Medvědinec a bezpečně navrátit tak vodu do petřínské krajiny.

Foto: Jana Komrsková

vnitřek samotných štol

Co by se stalo, kdyby se místo oprav štoly zhroutily do sebe a voda se zasakovala do svahu? Ujel by stejně jako v 60. letech minulého století a následky by byly nedozírné. Proto bylo nutné opravit jednotlivé dvě štoly v okolí Nebozízku i jejich propojení. Před revitalizací obě štoly spojovala nenápadná trubka s průměrem asi 8 cm. To není moc, navíc byla již zanesená, pár metrů nad ní už byly stropy porušené a hrozilo její ucpání. Sklepy Nebozízku by pak mohly být zaplaveny během několika hodin. Nyní obě štoly propojují metrové skruže se stupadly.

Foto: Jana Komrsková

Vnitřek samotných štol

My však vycházíme zpět na denní světlo a ke vstupu do horní štoly stoupáme cestičkou za restaurací. Její portál se nachází o úroveň výš, dovnitř sestupujeme po točitém schodišti. I zde vidíme velkorysý osvětlený prostor, revitalizace myslela i na novou vzduchotechniku, a přestože jsme několik metrů pod zemí a okolo nás opět hučí voda, pobyt zde je příjemný. Podmračené dusno tu nahradil svěží stabilní chládek. Mimochodem, v železité vodě se daří poměrně zajímavým druhům bakterií, a díky stálému klima jsou štoly vhodným místem pro vědu. Univerzita Karlova zde provádí biologický výzkum.

Podzemní vody, které se zde stahují z celé oblasti Strahova, byly v dávné minulosti oceňovány dokonce při vaření piva. Během rozsáhlé výstavby zejména strahovských kolejí v polovině 60. let se ale jejich kvalita zhoršila a vlivem stavby se zvýšil také průtok a průsak kanalizací. Po prudkých deštích nakonec nestabilní svah u Nebozízku ujel a zastavil tak provoz petřínské lanovky na dalších dvacet let.

Foto: Jana Komrsková

Podzemí v Petříně

Zabránit pohybům svahu

Svým přirozeným podložím, kdy se mimo jiné střídají vrstvy břidlice a pískovce, je svah potenciálně nestabilní i nadále, právě odvodňovací štoly pomáhají zabránit jeho pohybům.

Dvě z nich konečně dostaly tolik potřebný technicky odpovídající stav. Vysoce funkční technické dílo vznikalo zhruba rok. Začalo se na přelomu let 2022/2023 a hotovo bylo na konci letošního března. Akce ztížená místem, kam se jen špatně dostává nejmodernější technika, proběhla jen za malého zájmu kolemjdoucích. Samotná stavba bez projektové a přípravné dokumentace stála 32 milionů včetně DPH. Štoly nejsou veřejnosti přístupné, vy si je ale můžete prohlédnout na pořízených fotografiích. Děkuji kolegům z odboru ochrany prostředí za rychlou a profesionální práci.

Foto: Jana Komrsková

Podzemní Petřín

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz