Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co obdivují Češi na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Federální manželství Čechů a Slováků neslo některé nedokonalosti soužití. Snaha přesvědčit okolní svět, že oba národy jsou stejné, nefungovala.Výrazně menší Slovensko má taky co ukázat.

Článek

Krásy Slovenské republiky a šikovnost obyvatel je něco, za co se není třeba stydět. Češi jsou rádi, že k jedinečnostem Slovenska mají tak snadný přístup.

Zvykne se říkat: Češi mají kopce-Slováci hory

Slovensko patří mezi nejoblíbenější destinace českých dovolenkářů. Vedle všech těch hradů, zámků, jeskyní a termálů je největším lákadlem slovenská příroda.

  • Pro turisty jsou drobné slovenské vesničky v horách výjevem jako z pohádky. Malé Karpaty, Malá a Velká Fatra a především Tatry představují přírodní nádheru, jakou v Česku nenajdeme.
  • Husté lesy ukrývají mnohá divoká zvířata. Kromě hor mnoho Čechů obdivuje řeku Dunaj, která Slovensko spojuje se zeměmi od Německa až po Rumunsko.
Foto: pixabay.com

Tatry-hory zážitků

Zavedení eura

Svaz průmyslu ČR prosazuje přijetí eura dlouhodobě.

  • České firmy obchodující se zahraničím musí ve svém plánování a učetnictví zohlednit dopady změn měnového kurzu. Čím delší je plánovací horizont, tím více roste i nejistota.
  • Slovensko před lety nemělo v podstatě na výběr. Muselo přijmout euro. Slováci si na novou měnu už zvykli. Pokud Evropa obchoduje ve společné měně, není důvod být, hlavně se složením slovenského průmyslu, mimo eurozónu.

Ochotnější stěhování za kariérou. Touha Slováků po lepším životě a vzdělání

Mladá generace Slováků již dávno zaměřila svou pozornost na Česko, kde nacházela kvalitnější školství i pracovní uplatnění.

Migrace mladých Slováků se změnila. Dnes není problém slyšet slovenštinu na pařížských, londýnských nebo newyorských univerzitách. Co je za tím? Skvělá angličtina, vzdělání a sebevědomí.

Mobilita Slováků se přímo odráží v historii. Začalo to už mezi první a druhou světovou válkou. Tehdy byl v každé rodině jeden Američan. Na Slovensku nechal celou rodinu a odjel pracovat za moře. Dřel tam několik let jako kůň, domů posílal peníze a pak se vrátil.
  • Studenti z Česka jsou pohodlnejší a trochu líní. Mnozí skončí už ve druhém ročníku nebo ještě dříve. Bydlí doma, je o ně postaráno a vlastně nic do svého studia neinvestují. Studium berou tak, že když je vyhodí, zkusí něco jiného.
  • Slováci svým ambicím obětují mnohem více než Češi. Student, který něco investuje a musí se starat sám o sebe, to nevzdá. Má větší snahu vytrvat ve studiu, které je náročné.

Slovenská národní kuchyně

Česká národní kuchyně se nemá za co stydět, přece se ale najde dostatek jedinečných slovenských specialit, které za řekou Moravou nemají konkurenci. Autentické „brynzové halušky a pirohy, parenice a korbáčky, jsou maškrtami k nezaplacení. Češi dokážou ocenit i dobré pálené. Z bohatého výběru slovenských nápojů nejvíce boduje borovička.

  • Každý, kdo zažil návštěvu rodiny na Slovensku ví, že se stačí objevit ve dveřích a už někdo vytahuje lahev.
  • Na jižní Slovensko zasahuje vliv maďarské kuchyně, která s sebou nese klobásy a guláše nejlepší na světě.
Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Bryndzové halušky

Slováci jsou hrdější než Češi. Slovák nikdy neřekne o Slovensku, že je to malá země, která nic nezmůže

Jestli jsou Slováci opravdu hrdější než Češi, jsem nezjistila. Mají prostě jiné projevy radosti. Jsou více emotivní a z toho asi pochází pocit, že jsou hrdější národ. Slovenská hrdost také plyne z toho, že se museli neustále mobilizovat, aby se vůbec udrželi.

Slováci dávají hrdost a patriotismus mnohem více najevo než Češi. A samozřejmě svou zemi milují a nedají na ni dopustit.

Na druhou stranu vnímají i rozporuplnou minulost a neváhají ji kritizovat. A  nacionalismus patři do té druhé kategorie.

Starší generace Čechů s nostalgií vzpomínají na časy společného státu a společné hymny. Imponuje především energické tempo, bojovnost a „koule“, kterými slovenská hymna disponuje.

Hip-hopová scéna

Přestože velká část Slováků, která hip-hop nesnáší, zůstane tímto bodem pohoršena, hip-hopová scéna na Slovensku je něco, co čeští fanoušci žánru otevřeně závidí. Asi nikdo neumí jednoznačně říct, proč v této oblasti Česko viditelně zaostává. O obrovské popularitě slovenského hip-hopu v Česku svědčí i velký zájem o koncerty slovenských legend žánru.

Dá se říci, že tvorba slovenských raperů je pro mnoho mladých Čechů jediný kontakt se slovenštinou. Kontrafakt, Majk Spirit, Separ, Pil C a další toho pro propagaci slovenštiny udělaly mnohem víc, než jakékoli státní kulturní instituce.

Ach, ty ženy

Přestože mezi Češkami se najde kopa světových topmodelek, obyčejného Čecha dokážou často okouzlit dívky ze Slovenska. Možná je to uchu lahodící slovenštinou. Možná za to může fascinace něčím cizím. Nebo to má na svědomí kombinace všeho jmenovaného? Těžko říct.

Faktem ale zůstává, že Slovenky odcházející do Česka za studiem či prací, jsou zodpovědné za vznik mnoha československých manželství (a zlomených srdcí českých mužů).

Soudržnost rodiny je na Slovensku obrovská

Rodiče podporují své děti finančně, když odejdou studovat do zahraničí, a potomci se pak odvděčí tím, že se o své rodiče postarají „na stará kolena“.

  • V Česku je běžné, že česká rodina dá své dědy a babičky do domovů důchodců a jiných zařízení pro seniory.
  • Na Slovensku to takové běžné není. Pro mnohé je nepředstavitelné, aby své rodiče někam „odložili“.

Větší rodinná soudržnost, se projevuje i o svátcích. Velkoměsta se během svátečních dnů vylidní. Všichni odjedou tam, odkud pocházejí. Je nepřijatelné, aby někdo z rodiny chyběl třeba u štědrovečerního stolu.

Slováky zatím tíží nižší dluhy než Čechy

  • Češi si na hypotékách, spotřebitelských úvěrech a kreditních kartách napůjčovali částku na úrovni 20 procent HDP.
  • Slováci zatím stihli osobní dluhy ve výši 15 procent HDP. Od roku 2002 do roku 2006 zvládli odvážné reformy penzí, sociálních dávek či zdravotnictví. Jsou dnes méně závislí na státu.

Byli hodně motivováni tím, že chtěli rychle přijmout euro, a to by si s velkými dluhy nemohli dovolit.

Závidět jim tedy Češi můžou generaci odvážných politiků, která udělala reformy. Zaplatila za ně porážkou ve volbách a pravděpodobně dlouhodobým pobytem v opozici.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz