Hlavní obsah
Jídlo a pití

Dobrý den, vezměte si cuketu. Obsahuje živiny, ale může být i zabiják

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay com

To prý je nejčastější červencový pozdrav v Česku. Cuketa je lahodná typicky letní zelenina, která je velmi oblíbená a variabilní. Asi vás překvapí, že může obsahovat i toxiny.

Článek

Cuketa je oblíbená, mnoho lidí ji pěstuje na domácích zahradách. Je bohatá na živiny a hodí se do různých pokrmů.

  • Počátky cukety se datují do roku 5500 před naším letopočtem v severních částech Jižní Ameriky.
  • Ačkoli se považuje za zeleninu, z botanického pohledu jde o ovoce.
  • U nás se nejčastěji pěstují cukety s tmavě zelenými plody, odrůd je ale mnoho. Vypěstovat si můžete žluté, černé, pruhované, ale i světle či tmavě zelené a bělavé. Tvary jsou podlouhlé, kulaté nebo kyjovité.
  • Má řadu cenných vitamínů skupiny B (B1, B2, B5, B6, kyselina listová). Obsahuje také vitamíny C, A a K. Kromě toho má karoteny, které mají antioxidační účinek. Obsahuje hodně zinku, fosforu, manganu, hořčíku, draslíku a mědi. Také lutein a zeaxanthin, které chrání sítnici a snižují riziko makulární degenerace.
  • Má také nízký obsah kalorií, jen 17 kcal na 100 g. Je složena z 90 % vody a snadno stravitelná. Pro nízký glykemický index, ji mohou konzumovat i diabetici. Pomáhá i u žaludečních vředů, pálení žáhy či překyselení.

I když je běžně považována za bezpečnou, existuje možnost, že může obsahovat jedovaté látky, jež mohou způsobit otravu

Taková cuketa je však při ochutnání velmi hořká, a proto nás výrazný hořký symptom varuje včas před konzumací. Hořkost způsobuje látka zvaná kukurbitacin, která je pro člověka nestravitelná. Jde o sloučeninu, kterou obsahují nejen cukety, ale i jiné dýňovité rostliny. Její funkcí je odpuzovat škůdce. Konzumace může mít za následek otravu i smrt.

Mezi příznaky otravy patří: bolest břicha, nevolnost, zvracení, bolest hlavy. Také se jedná o možnou ztrátu ochlupení po celém těle včetně alopecie, přestože takových případů nebylo hlášeno mnoho.

V roce 2018 jich v časopise JAMA Dermatology popsal Dr. Philippe Assouly, ale poznamenal, že jsou vzácné. Případy dvou žen s vypadáváním vlasů v důsledku otravy, o kterých se tam mluví, byly první známé.

Foto: Uživatel:Carstor/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Plody a květy Ecballium elaterium, nazývané také stříkající okurka nebo explodující okurka obsahující kukurbitacin B.

Co naznačuje přítomnost kukurbitacinu v cuketě?

  • Hořká chuť. Pokud ochutnáte a zjistíte, že má nepříjemnou hořkou chuť, je velmi pravděpodobné, že obsahuje kukurbitacin.
  • Hořká vůně. Jestli pocítíte silnou a neobvyklou hořkou vůni v blízkosti těchto plodů, může to být také známka přítomnosti kukurbitacinu.
  • Příznaky na plodu. Může zahrnovat zdeformovaný tvar, nerovnoměrnou barvu nebo skvrny. Pokud si všimnete něčeho podobného, je vhodné být opatrný.

Plodiny z čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae) produkují řadu toxických steroidů se souhrnným názvem kukurbitaciny

Toxická látka se vyskytuje u domácky vypěstovaných cuket, z jejichž semínek se vypěstují další cukety. Tento proces opakující se stále dokola napomáhá koncentraci kukurbitacinu. Taky čím větší je sucho, tím vyšší koncentrace kukurbitacinu se v rostlině hromadí. Zároveň vzniká i při slabé zálivce. Cuketu tedy zalévejte pravidelně a dostatečně.

Tyto toxiny se koncentrují převážně v okolí stopek. Během mnoha tisíciletí šlechtění se zemědělcům podařilo snížit hladiny většiny toxických látek natolik, že většinou nepředstavují vážnější nebezpečí. Čas od času však dojde nešťastnou kombinací mnoha faktorů (zvolená odrůda, stres jako sucho, horko, škůdci) ke zvýšení koncentrace toxinů nad bezpečnou hranici.

A pak může dojít i k otravám, v některých případech i hromadným. K nejsmutnějšímu případu došlo v loňském srpnu v Německu. Starší pár z Heidenheimu dostal darem ze sousedovy zahrádky několik domácích cuket. Oba starší manželé byli po konzumaci výrazně hořkých cuket hospitalizováni s bolestmi žaludku, průjmy a ztrátami vědomí, bohužel 79letý důchodce po několika dnech zemřel.

Nejezte ani tepelně upravený hořký plod, toxická látka ani tak nezmizí

Vzhledem k tomu, že většina komerčně dostupných cuket neobsahuje nebezpečné množství této látky, není důvod k obavám při běžném nakupování. Nicméně, pokud pěstujete vlastní ze semínek, je důležité být obezřetný a sledovat příznaky jedovatosti.

Pokud cuketa nevykazuje známky zkázy a chutí dobře, nic vám nebrání v tom, abyste si ji vychutnali. Pokud je ale hořká, tehdy bychom ji měli okamžitě přestat jíst, i kdybychom tím měli rozčílit osobu, která pokrm připravila.

A co vy, máte rádi cukety?

Anketa

Ujíždíte na cuketách?
Ano, kupujeme cukety.
25 %
Pěstujeme cukety a připravujeme na různe spůsoby.
50 %
Ne, nemám cukety v oblibě.
12,5 %
Občas.
12,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Prameny:

Nováček František: Fytochemické základy botaniky. Olomouc: Fontána, ISBN 978-80-7336-457-1

Assouly P (May 2018). Hair Loss Associated With Cucurbit Poisoning. JAMA Dermatology. 154 (5): 617–618. doi:10.1001/jamadermatol.2017.6128PMID 29590275

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz