Článek
Rostliny, které běžně označujeme jako plevel, má smysl zařadit do stravy zejména skoro na jaře. Prvním krokem je naučit se rostliny bezpečně rozeznat. Sbíráme mladé listy. Starší rostlinky by mohly chutnat nahořkle.
Ptačinec žabinec
Účinky:
- čistí krev, čistí organismus - detoxikace těla, zbavuje lymfu odpadních produktů látkové výměny,
- zahlenění, uvolňuje tuhé hleny z dýchacích cest,
- hubnutí - pomáhá redukovat hmotnost,
- povzbuzuje činnost ledvin,
- nezničitelná životní síla se přenese i na člověka, který ptačinec pojídá.
Jaké látky obsahuje
Ptačinec prostřední je bohatý na vitamin A, a hlavně na vitamin C, éterické oleje, slizové látky a minerály. Vedle draslíku a kyseliny křemičité obsahuje, kromě jiného, zinek, fosfor, hořčík a měď.
Léčivé využití
- Ideální je čaj z čerstvé byliny. Čerstvá šťáva se užívá při dně, revmatismu a kožních problémech. Na kašel a bronchitidu můžeme smíchat s medem. Sirup usnadňuje vykašlávání hlenů.
- Obklady se dělají buď z čerstvé nati, nebo z odvaru. Pomáhají při kožních problémech - šťáva léčí, obklady zmírňují svědění a podporují hojení.
- Nálev se připravuje v zimě ze sušené nati.
Na mladých rostlinkách ptačince si můžeme pochutnat stejně jako na mladém salátu.
Využítí v kuchyni
Čerstvě natrhané lístky přidávejte do zeleniny, na salát, na chléb s máslem, do omelety, do sekané, na rajčata, do různých pomazánek. Také i do smoothies, nádivky nebo do polévky spolu s kopřivami a dalšími bylinkami.
Bršlice kozí noha
Účinky:
- dna, podagra - odstraňuje kyselinu močovou z organismu,
- překyselení-uvolňování kyselých usazenin a jejich vylučování z těla - vede k odkyselení organismu,
- podpora metabolismu (látkové výměny),
- bolesti klobů - revma, revmatoidní artritida,
- zadržování vody v těle - močopudný účinek,
- bolesti nohou (bolesti dolních končetin).
Jaké látky obsahuje
Jako jarní bylinka obsahuje bršlice velké množství bílkovín, vitaminu C, karotenoidů a cenných minerálů, jako železa a manganu.
Léčivé využití
- Z kořenů, které vytrháte na zahradě, můžete uvařit čaj, který působí močopudně.
- Má i vnější použití: jestliže vás bolí nohy (dolní končetiny), připravte si koupel z kořenů bršlice.
Využití v kuchyni
Mladé listy se po celou sezonu používají na saláty, vegetariánské karbanátky, zeleninové nádivky, bylinkové brambory, na jídla z jednoho hrnce (eintopfy), polévky z planých bylin, pesta a bylinková másla.
Používá se do mixovaných nápojů s ovocem, smoothies, dodává bylinkovým limonádám a bylinným likérům vynikající aroma a chutná i naložená v octě, bylinkovém oleji nebo prostě jen na chlebu.
Popenec
Účinky:
- astma bronchiale, záněty horních cest dýchacích, kašel, zahlenění, bronchitida, zánět průdušek (velmi účinný je popencový sirup), bolesti v krku, chřipka,
- nemoci močového sytému a ústrojí, enuréza, žlučníkové kameny,
- chudokrevnost, anémie,
- vyrážky, ekzémy (vnitřně i zevně), špatně se hojící rány (zevně, rozdrcená nať přímo aplikovat),
- křečové žíly - popencová mast nebo olej,
- žaludek - nedostatek žaludečních kyselin,
- trávení - průjmy, nechutenství - podporuje chuť k jídlu, zánět úst, zánět hltanu.
Jaké látky obsahuje
Popenec obsahuje až 7 % tříslovin, soubor hořčin nazývaný glechomin, cholin, organické kyseliny, silici, saponiny. minerální soli (mnoho draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu a železa), karotenoidy.
Vitamín C se vyskytuje v množství kolem 50 mg ve 100 g natě.
Léčivé využití
- Čaj a tinktura pomáhají na kašel, dušnost a nemoci dýchacích cest. Rovněž se významně uplatňuje u chorob močového ústrojí. Uvolňuje, při delším užívání, i pomalu rozpouští močové kameny, písek v ledvinách a žlučové kameny. Odstraňuje bolesti při zánětu močového měchýře a močových cest, uvolňuje s tím související zástavu močení.
- Silným odvarem z popence se doporučuje omývat kožní vyrážky, ekzémy a špatně se hojící rány.
- Sirup z popence je vynikající na zánět průdušek a záněty horních cest dýchacích, olej na křečové žíly.
Dával se do sudů s pivem, aby se pivo vyčistilo a dostalo lepší chuť. Používal se jako syřidlo při výrobě sýrů.
Využití v kuchyni
Popenec můžete využit jako koření - do polévek, kaší, omáček, míchaných salátů, dušené zeleniny, masa, sekané a velikonočních nádivek.
Jen čerstvý dáváme do omelet, bylinkového másla, tvarohových a sýrových pomazánek, míchaných vajec, bramborových salátů, na vařené brambory, do rýže, do karbanátků a na těstoviny.
Lípa malolistá
Mladé lipové listy jsou velmi jemné a chuťově spíše neutrální. Jsou skvělým přídavkem do zeleninových i ovocných salátů.
Buk lesní
Jedlé jsou mladé listy ze stromu, ale i klíčící listy s jemně oříškovou chutí, které se vyplatí přidat do salátů, na toasty či do smaženice.
Prameny:
Zdraví z boží lékárny / Maria Treben