Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kdo má srdce na pravém místě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Srdce máme nalevo. Proč se tedy říká, že někdo má srdce na pravém místě? Jaký je původ slov pravý nebo levý a dalších od nich odvozených slov.

Článek
  • Tady je malá ochutnávka, co svět původu slov přináší.
  • Také jejich souvislosti s pravicí či levicí, jako to je se slevou v obchodě a mnohé další informace.
  • Slovo pravý ve smyslu správný, respektive dobrý, souvisí s více dalšími slovy, která jsou odvozena buď přímo od něj, nebo od společného kořene na základě významové příbuznosti.
  • Původní význam slova pravý byl přímý, rovný (v protikladu ke křivému) a z toho se vyvinul význam jednající přímo, bez úskoků a další odvozená slova jako pravda, pravidlo, ale i právo a spravedlnost.

Naše ruce a pravoruká většina populace

Význam pravý, ve smyslu pravá strana - levá strana, vznikl právě z výše uvedeného významu slova pravý - tedy správný. A to z prostého faktu podle rukou. Pravá ruka je ta správná, protože je považována obecně za šikovnější či obratnější a tedy její přednostní používání je správné, neboť většina populace jsou praváci. Slovo pravý se pro označení pravé strany začalo v Evropě používat kolem třináctého století. Používalo se v logickém i morálním smyslu, jako například správná odpověď v matematice, nebo již zastaralý výraz - kráčí po správné cestě.

Pro zajímavost slovo pravý se u nás vyvinulo z indoevropského kořene pro-, tedy dopředu, vpřed. V angličtině se slovo right a jeho významy - pravý, právo, správný - (ale například i německé recht a ekvivalenty v příbuzných jazycích) vyvinulo z indoevropského kořene reg-, pohybovat se přímo, rovnou, vpřed, pohybovat se v přímé linii nebo přeneseně - vládnout nebo vést.

V latině znamenal odvozený výraz rectus- přímý. Dal nám taková slova jako napravit a pravost. A rex, pocházející ze stejného zdroje, znamenal vůdce nebo král.

Slovo levý to mělo od začátku těžké

Slovo levý pochází z indoevropského kořene lei-, ohýbat. Jeho význam se vyvinul přesně tak jako v případě pravého. Pravý byl rovný, levý tedy křivý či ohnutý. Na rozdíl od slova pravý, které je odvozeno od správné - pravá strana, u slova levý je to opačně. Nejdříve označovalo levou ruku, neboť je u většiny lidí méně funkční než ta pravá. Až v souvislosti s méněcennou levou rukou se začala vyvíjet další negativní označení jako být levý - nešikovný nebo i levoboček - dítě z levé strany, která je méně hodnotná než pravá.

Co s tím mají společného duchové

Slovo left, tedy levý ve smyslu levá strana, pochází v angličtině ze staroanglického lyft, které znamená slabý, pochabý, či hloupý. V protikladu k pravé straně se začalo používat ve třináctém století, stejně jako v ostatních částech Evropy. V Anglii nahradilo dříve používané staroanglické slovo winestra, které se do té doby používalo k značení levé strany těla. Slovo winestra však znamenalo doslova přátelštější. Byl to pravděpodobně zjemňující výraz, kterým lidé nazývali levou stranu těla, protože věřili, že v ní sídlí zlí duchové a nechtěli si je znepřátelit.

Proč se dává na zboží v obchodě sleva

Pokud považujeme všechny dobré věci za ty pravé, proč se pak dává v obchodě sleva? Prostě proto, že slovo sleva je odvozeno z jiného kořene než slovo levý a na rozdíl od výše uvedených nesouvisí se stranami určenými podle našich rukou. Sleva je odvozenina od levitovat (ve slovech jako polevit, slevit), které pochází z praslovanského leviti a to vzniklo z indoevropského leu- zanechat, upouštět. Tedy snížit cenu.

Použití pravice a levice jako politické kategorie

Použití slov pravice a levice v politickém významu nesouvisí s rukama a rozdělením na lepší/horší, ale s Francií, konkrétně s Francouzskou revolucí. Pochází z uspořádání zasedacích míst ve Francouzském národním shromáždění v roce 1789.

Politická pravice se označuje podle francouzského la droite-pravá strana, protože zástupci konzervativních stran, tedy aristokracie, seděli v národním shromáždění z pohledu předsedy po pravé straně.

Levice v překladu je la gauche-levá strana, protože zástupci tzv. pokrokových stran, tedy revolucionáři, seděli nalevo.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Generální stavy 5. května 1789

Slovní spojení „má srdce na pravém (správném) místě“ se, ve výše uvedeném kontextu, používá tedy k vyjadřování, že někdo se snaží být ohleduplný, velkorysý, laskavý a dělat dobré věci.

Anketa

Znáte někoho, kdo má "srdce na pravém místě"?
Ano
100 %
Ne
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Prameny:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz