Hlavní obsah
Jídlo a pití

Vodní meloun je vitamínový balíček. Prodej krájených plodů má svá pravidla

Foto: Pixabay

Jsou oblíbenou pochoutkou. Nekupujte je tam, kde nemáte jistotu, že je před krájením důkladně omyli, ani pokud nejsou uložené v chladícím boxu opatřené etiketou s povinnými údaji a dobou spotřeby.

Článek
  • Nejznámější meloun v Česku je vodní meloun s typicky červenou dužinou. Veselá červená barva pochází z lykopenu , antioxidantu.
  • Spotřeba melounů v Česku v posledních letech roste. Podle statistiky jich sníme za sezonu v průměru osm až devět kilogramů na osobu.

Podporuje imunitu, zabraňuje vzniku zánětu v těle, obsahuje od 15 do 30 kcal/100 g a je pomocníkem i v posteli

Vodní melouny jsou tvořeny vyjma vody (90-93%) dále cukrem v podobě fruktózy. Jsou to vydatné zdroje kyseliny listové, jablečné a citronové. Plody mají vysoký podíl vitamínu A, dále vitamíny řady B (B1, B2, PP či P), vitamín C, minerály (hořčík, draslík), vlákninu. Díky vysokému obsahu vitamínů, karotenoidů a organických kyselin působí antioxidačně. Mezi antioxidanty řadíme vitamíny A, B2, C, karotenoid lykopen, citrulin a tripeptid glutathion. Citrulin má pozitivní vliv na mužskou potenci. Uvolňuje totiž stěnu tepen tak, že dojde k lepšímu prokrvení penisu, co podporuje a napomáhá erekci.

Melouny jsou silně močopudné, mají blahodárný vliv i na stimulaci krevního oběhu, uklidňují organismus.Vláknina dužniny posiluje stěny střev a působí proti zácpě. Díky vysokému obsahu vody pomáhá stabilizovat poměr vody a soli v organismu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Různé kultivary.

I vás jako děti strašili, že pokud sníte semínka, začnou vám v břiše růst melouny?

Omyl. Obsahují magnesium, železo, kyselinu listovou a velké množství vlákniny. Pomáhají i při léčbě aterosklerózy, vysokého krevního tlaku, zvětšené prostaty.

Anketa

Pliváte melounová semínka?
Ano, nesnáším je.
33,3 %
Ne, nevadí mi.
66,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Pokud celý meloun nesníte, obchody nabízejí i melouny krájené. Napůl, i na malé trojúhelníčky. Takový prodej má ale svá pravidla

Omýt před konzumací meloun pod tekoucí vodou by mělo být pro všechny prodejce nebo konzumenty automatické. Mohou přijít do styku s bakteriemi, viry nebo parazity v jakékoli fázi potravinového řetězce od výroby, dopravy, prodeje až po přípravu pokrmů v domácnostech.

Při porcování melounů pak mohou být patogenní mikroorganismy snadno přeneseny z povrchu do dužiny. I malá dávka infekčních patogenů stačí k propuknutí infekce způsobené patogeny, jako jsou Campylobacter, Escherichia coli typu EHEC a noroviry. Salmonela se projevuje bolestmi a křečemi břicha, vodnatým průjmem, zvracením i horečkou. Nakažení bakterií E.coli se projeví střevními průjmy, listerióza může mít příznaky podobné jako chřipka.

Mají vysoký obsah vody, cukru a pH většiny melounů je vyšší než 5,0 a za těchto podmínek nebezpečné bakterie mohou přežívat i pomnožovat se.

Navíc, po nakrájení melounu se riziko promnožení mikroorganismu s časem zvyšuje, z toho důvodu je žádoucí zkonzumovat jej co nejdříve. Pokud nedochází k okamžité konzumaci, měl by být nakrájený meloun vhodně zabalen (například do potravinářské fólie) a uložen do chladu.

Co říka na krájení legislativa?

Na ovoce a zeleninu, které jsou krájené, včetně ovoce a zeleniny uváděné do oběhu rozpůlené (např. půlky melounů, cukrových melounů, ananasů apod.) se vztahuje výjimka uvedená v čl. 3 odst. 1 písm. d) nařízení Komise (ES) č. 1580/2007 (nařízení Komise (ES) č. 1221/2008, kterým se s ohledem na obchodní normy mění nařízení (ES) č. 1580/2007). U takového ovoce a zeleniny, které byly okrájeny či nařezány, a jsou tak vhodné k přímému požití či použití v kuchyni se proto odchylně od čl. 113a. odst. 3 nařízení (ES) č. 1234/2007 nevyžaduje dodržení obchodních norem.

Takové ovoce a zelenina musí při uvádění na trh splňovat požadavky na bezpečnost dle čl. 14 nařízení (ES) č. 178/2002. 

Pro prodejce platí, že krájené melouny musí prodávat v chladírenském režimu, tj. při teplotách chladírenského zařízení v rozmezí 0 °C – 5 °C

Maloobchodníkům a stravovacím podnikům je doporučováno, aby krájeli malá množství melounů, která mohou být prodána zákazníkům asi během dvou hodin.

Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce datum použitelnosti musí prodejce stanovit tak, aby při definovaných podmínkách úschovy nedošlo před uplynutím data použitelnosti k porušení jakostních požadavků na čerstvé ovoce a zeleninu.

Jak to ale ve skutečnosti je v obchodech? Jak dlouho obchodníci nabízejí krájené melouny? A jak o ně pečují před nakrájením?

Na stánku by měl být vyčleněný prostor s omyvatelnou pracovní plochou. Rozkrojené ovoce musí být vždy zabaleno do potravinářské folie, mělo by být uložené v chladícím boxu a opatřené etiketou s povinnými údaji a dobou spotřeby. Obchodník musí i zbylý kus uvádět do oběhu nezávadný. Není možné ho třeba prodat až za několik dní.

Anketa

Kupujete krájený meloun?
Ano, v supermarketu zcela běžně.
50 %
Ne, nevím, jak dlouho už je nakrájený, a to mě od koupě odrazuje.
50 %
Ano, kdekoliv i na trzích.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zdroje: Tiskové materiály bezpecnostpotravin.cz, Tiskové správy szpi

Dr. prof. Ing. Josef Golian-Hygiena potravin, SPU 2017, ISBN: 9788055216645

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz