Článek
- Nejznámější meloun v Česku je vodní meloun s typicky červenou dužinou. Veselá červená barva pochází z lykopenu , antioxidantu.
- Spotřeba melounů v Česku v posledních letech roste. Podle statistiky jich sníme za sezonu v průměru osm až devět kilogramů na osobu.
Podporuje imunitu, zabraňuje vzniku zánětu v těle, obsahuje od 15 do 30 kcal/100 g a je pomocníkem i v posteli
Vodní melouny jsou tvořeny vyjma vody (90-93%) dále cukrem v podobě fruktózy. Jsou to vydatné zdroje kyseliny listové, jablečné a citronové. Plody mají vysoký podíl vitamínu A, dále vitamíny řady B (B1, B2, PP či P), vitamín C, minerály (hořčík, draslík), vlákninu. Díky vysokému obsahu vitamínů, karotenoidů a organických kyselin působí antioxidačně. Mezi antioxidanty řadíme vitamíny A, B2, C, karotenoid lykopen, citrulin a tripeptid glutathion. Citrulin má pozitivní vliv na mužskou potenci. Uvolňuje totiž stěnu tepen tak, že dojde k lepšímu prokrvení penisu, co podporuje a napomáhá erekci.
Melouny jsou silně močopudné, mají blahodárný vliv i na stimulaci krevního oběhu, uklidňují organismus.Vláknina dužniny posiluje stěny střev a působí proti zácpě. Díky vysokému obsahu vody pomáhá stabilizovat poměr vody a soli v organismu.
I vás jako děti strašili, že pokud sníte semínka, začnou vám v břiše růst melouny?
Omyl. Obsahují magnesium, železo, kyselinu listovou a velké množství vlákniny. Pomáhají i při léčbě aterosklerózy, vysokého krevního tlaku, zvětšené prostaty.
Anketa
Pokud celý meloun nesníte, obchody nabízejí i melouny krájené. Napůl, i na malé trojúhelníčky. Takový prodej má ale svá pravidla
Omýt před konzumací meloun pod tekoucí vodou by mělo být pro všechny prodejce nebo konzumenty automatické. Mohou přijít do styku s bakteriemi, viry nebo parazity v jakékoli fázi potravinového řetězce od výroby, dopravy, prodeje až po přípravu pokrmů v domácnostech.
Při porcování melounů pak mohou být patogenní mikroorganismy snadno přeneseny z povrchu do dužiny. I malá dávka infekčních patogenů stačí k propuknutí infekce způsobené patogeny, jako jsou Campylobacter, Escherichia coli typu EHEC a noroviry. Salmonela se projevuje bolestmi a křečemi břicha, vodnatým průjmem, zvracením i horečkou. Nakažení bakterií E.coli se projeví střevními průjmy, listerióza může mít příznaky podobné jako chřipka.
Mají vysoký obsah vody, cukru a pH většiny melounů je vyšší než 5,0 a za těchto podmínek nebezpečné bakterie mohou přežívat i pomnožovat se.
Navíc, po nakrájení melounu se riziko promnožení mikroorganismu s časem zvyšuje, z toho důvodu je žádoucí zkonzumovat jej co nejdříve. Pokud nedochází k okamžité konzumaci, měl by být nakrájený meloun vhodně zabalen (například do potravinářské fólie) a uložen do chladu.
Co říka na krájení legislativa?
Na ovoce a zeleninu, které jsou krájené, včetně ovoce a zeleniny uváděné do oběhu rozpůlené (např. půlky melounů, cukrových melounů, ananasů apod.) se vztahuje výjimka uvedená v čl. 3 odst. 1 písm. d) nařízení Komise (ES) č. 1580/2007 (nařízení Komise (ES) č. 1221/2008, kterým se s ohledem na obchodní normy mění nařízení (ES) č. 1580/2007). U takového ovoce a zeleniny, které byly okrájeny či nařezány, a jsou tak vhodné k přímému požití či použití v kuchyni se proto odchylně od čl. 113a. odst. 3 nařízení (ES) č. 1234/2007 nevyžaduje dodržení obchodních norem.
Takové ovoce a zelenina musí při uvádění na trh splňovat požadavky na bezpečnost dle čl. 14 nařízení (ES) č. 178/2002.
Pro prodejce platí, že krájené melouny musí prodávat v chladírenském režimu, tj. při teplotách chladírenského zařízení v rozmezí 0 °C – 5 °C
Maloobchodníkům a stravovacím podnikům je doporučováno, aby krájeli malá množství melounů, která mohou být prodána zákazníkům asi během dvou hodin.
Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce datum použitelnosti musí prodejce stanovit tak, aby při definovaných podmínkách úschovy nedošlo před uplynutím data použitelnosti k porušení jakostních požadavků na čerstvé ovoce a zeleninu.
Jak to ale ve skutečnosti je v obchodech? Jak dlouho obchodníci nabízejí krájené melouny? A jak o ně pečují před nakrájením?
Na stánku by měl být vyčleněný prostor s omyvatelnou pracovní plochou. Rozkrojené ovoce musí být vždy zabaleno do potravinářské folie, mělo by být uložené v chladícím boxu a opatřené etiketou s povinnými údaji a dobou spotřeby. Obchodník musí i zbylý kus uvádět do oběhu nezávadný. Není možné ho třeba prodat až za několik dní.
Anketa
Zdroje: Tiskové materiály bezpecnostpotravin.cz, Tiskové správy szpi
Dr. prof. Ing. Josef Golian-Hygiena potravin, SPU 2017, ISBN: 9788055216645