Hlavní obsah
Jídlo a pití

Zmražená hmota, nebo zmrzlina: našlehaný podvod ze vzduchu, vody a chemie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

V Česku není termín zmrzlina ve vyhlášce vůbec definován. Pouze mražený krém. Ročně se jí sní až pět litrů na hlavu. Kvalitní mohou být všechny, ale stejně mohou stát za starou belu.

Článek

Česká legislativa složení zmrzliny (tedy přesněji mražených krémů) zásadně neřeší. Pro hygienika není rozdíl mezi zmrzlinou vyrobenou z prášku a z čerstvých surovin. Vyhláškou jsou stanoveny minimální podíly ovocné složky, sušiny nebo tuku, které musejí jednotlivé typy zmrzliny splňovat.

Legislativa se také zaobírá pravidly při výrobě, distribuci a přechovávání zmrzliny. Ale z čeho ji však výrobce dělá, je jen na něm. Jakou zmrzlinu si koupíme, je zase na nás. My se složení prodávaných zmrzlin dočteme z etikety.

Mraženým krémem je výrobek získaný v závislosti na skupině mraženého krému zejména z vody, mléka, smetany, tuku, cukru a dalších složek, pevné nebo pastovité konzistence, který je uváděn na trh a určen ke konečné spotřebě ve zmrazeném stavu.

Základním předpisem, platným ve státech EU, je Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách. V ČR dále platí Vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin.

Víte, kolik vzduchu si kupujeme ve zmrzlinách?

Základem každé dobré ovocné či smetanové zmrzliny jsou kvalitní suroviny a optimální množství vehnaného vzduchu, aby byla zmrzlina hutná tak akorát.

Výkonné zmrzlinářské stroje dokážou našlehat zmrzlinovou směs, takže několikanásobně zvětší svůj objem. Více vzduchu znamená, že zmrzlinu vnímáme jako hladší a krémovější. Zkuste někdy nechat rozpustit laciný nanukový dort, budete překvapeni, co z něj zbyde.

Zatímco já do základu smetanové zmrzliny doma použiji smetanu, ve velkovýrobně sáhnou po palmovém nebo sójovém oleji, ale i po celé směsi rostlinných tuků. V ústech totiž při tání navozuje podobný dojem hladkosti jako mléčný tuk, takže umí částečně oklamat lidský jazyk.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Scéna z kuchyně na výrobu zmrzliny, r. 1819-20.

Čím více sladidla ve zmrzlině cítíte, tím víc na vás výrobce šetřil. I cukr totiž funguje ve zmrzlině jako pojivo

Jenže smísit sušené mléko s tuky nestačí, směs je třeba něčím spojit. Zatímco v domácím prostředí za vás tuto práci obstarají například žloutky, průmyslová výroba dá zelenou nejrůznějším emulgátorům různého původu a mono a diglyceridům mastných kyselin. Abychom cítili i nějakou chuť, přidáme aromata a cukr. Nebo raději glukózovo-fruktózový sirup, je mnohem levnější, a když poslouží stejně, proč ho nevyužít.

Samostatnou kapitolu ve složení tvoří emulgátory, stabilizátory a zahušťovadla. Upravují strukturu a barvu produktu a udržují jej pohromadě

Stejně jako ostatní aditiva je ve složení najdeme označené velkým písmenem E. Proto se o nich mluví jako o éčkách. Ačkoliv jsou vnímány negativně, mají v některých potravinách svoji nezastupitelnou roli.Většinou se vyrábí z přírodních zdrojů, známe ale i synteticky upravované.

Nepřirozené barvy zmrzlin jsou tím prvním, co by vás mělo před jejich koupí varovat

Přičemž celková suma všech použitých barviv nesmí překročit NPM 150 mg/kg. Ostatně tak, jak to stanoví vyhláška číslo 4/2008 Sb.

Banánová nikdy není žlutá a pistáciová křiklavě zelená. Banánová má barvu slonové kosti a pistáciová by měla mít lehkou khaki nebo jemně zelenou. Zmrzlina vyrobená z pistácií zbavených šlupiček bude mít barvu více do zelena, z pistácií pražených více do hněda. Průmyslově vyráběné pistáciové navíc nemusí obsahovat vůbec žádné pistácie, mnohdy to bývají levnější mandle či lískové ořechy, které jsou obarvené zeleným barvivem a ovoněné pistáciovým aromatem.

Co se týče ovocných zmrzlin, ty kvalitní poznáte i podle toho, že vám neobarví pusu.

Ve zmrzlinách nesmí být E123 a E127.

Častá manipulace se zmrzlinami vede jednak ke ztrátě senzorických vlastností, vzhledu, tvaru, barvy a někdy i chuti, ale také ke zvýšenému riziku výskytu mikroorganismů

Viry (rotaviry, enteroviry), bakterie (Salmonella, Campylobacter, Shigella) a paraziti (Lamblia, roupy) se přenáší potravinami živočišného původu nedostatečně tepelně ošetřenými. Přenos zmrzlinou je tedy přirozeně možný.

Nesmí dojít k porušení mrazícího řetězce, to znamená, že musí být dodržena teplota při skladování, přepravě a jakékoliv manipulaci –18 ˚C a nižší. Z těchto důvodu musí být v každém mrazícím boxu umístěn teploměr na viditelném místě a samozřejmě musí být funkční.

Problémovým místem jsou také sváry na obalu, kde dochází k nejčastějšímu poškození.

Anketa

Jste spokojeni s kvalitou zmrzliny?
Ano, vím, kde nakupovat opravdu výbornou.
18,7 %
Jak kdy, občas narazím na dobrý výrobek.
14,8 %
Ne, kvalita zmrzliny se neustále zhoršuje.
66,5 %
Celkem hlasovalo 1640 čtenářů.

Použít levnější náhražky je legální, a tak po nich hodně výrobců sáhne ve snaze dosáhnout co nejnižší výrobní ceny

Místo poctivé smetanové pochoutky si domů přinesete jen našlehaný vzduch s rostlinným tukem, nějakými barvivy a konzervanty.

Největší problém vidím v tom, že na českém trhu na zmrzlinu prakticky nenarazíte. Všude jsou jen mražené krémy, tj. směsi vody, cukru, tuku, sušeného mléka, aromat a barviv. Pokud vidíte ve složení nejdříve vodu, cukr, tuk a pak další složky, tak to není v pořádku. Řešením je, velmi pečlivě zkoumat obal výrobku. Ano, ta drobná písmenka, která prakticky nejdou přečíst.
Varuje Tereza Vrbová, autorka knihy Víme, co jíme?

Na obalu by mělo být napsáno: Bez umělých barviv a dochucovadel. Toto sdělení je ale zcela na libovůli výrobce, nepodléhá žádné kontrole ze strany státních orgánů.

Nejen výrobci hodně chemických nanuků a zmrzliny používají jednoduchou fintu, éčka neuvedou v běžném tvaru E a číslo, ale rozepíšou celé jejich názvy. Tedy, objevíte-li na obalu dlouhý seznam nesrozumitelných látek, výrobku se raději vyhněte.

Anketa

Který typ zmrzliny u vás vede?
točená zmrzlina
34,3 %
kopečková zmrzlina
16,2 %
nanuky
13,8 %
zmrzlinový / polárkový dort, kelímek ap.
13,7 %
nekupuji zmrzlinu
22 %
Celkem hlasovalo 1170 čtenářů.

Kam spěje vývoj? Poptávka určuje nabídku, kdyby se ovocné zmrzliny bez ovoce neprodávaly, určitě by je nikdo nevyráběl.

Zdroje: Tiskové materiály bezpecnostpotravin.cz

Tereza Vrbová: Víme, co jíme? aneb průvodce Éčky v potravinách, EcoHouse 2008, ISBN 9788023875041

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz