Článek
Na šedesát procent Čechů si každý den dopřeje aspoň jeden šálek čaje. I vás zlákaly červené maliny, jahody či orosené kousky pomerančů na baleních ovocných čajů? Pravda vás zklame.
Navzdory názvům se slovy jahoda, malina, borůvky či višeň najdete v čajích obvykle jen mizivé jedno procento téhož ovoce. V čajových sáčcích je místo pomeranče jen pomerančová kůra, místo slibovaných broskví či jahod jen aroma.
Co tedy pijeme?
V prodejnách se sypaným čajem můžete koupit ovocný nebo třeba zázvorový čaj, v němž budou jednolité kousky ovoce tak veliké, že bude naprosto jasné, z čeho se čaj skládá. Takový čaj nebude ani po vyluhování nikdy tak výrazný jako většina ovocných čajů průmyslově vyráběných a uměle aromatizovaných, navíc je s nimi mnohem více práce.
Je ovocný čaj vůbec čaj?
Slovo čaj se původně používalo jen pro nápoje připravené z listů čajovníku, uvádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Dnes se označení čaj používá i pro nápoje připravené spařením sušených a rozemletých ovocných směsí či bylin. Ovocné čaje jsou k dostání sypané i porcované v sáčcích. Příprava nápoje je obdobná jako u čaje pravého. V Česku jsou nejpopulárnější ovocné čaje s příchutí lesních plodů a citronové.
Pokud se nechcete nechat napálit, naučte se mezi nimi rozlišovat.
Kolik ovoce je tedy v ovocném čaji?
Ovocný čaj je dle vyhlášky čaj vyrobený ze sušeného ovoce a částí rostlin povolených vyhláškou. Podíl ovoce musí být vyšší než 50 procent celkové hmotnosti. Chápete ten trik? Čaj je sice citronový, přinejmenším dle obrázku na přebalu, ovšem padesát procent hmotnosti připadající na ovoce tvoří třeba jablka, ibišek nebo šípky. Zákonu to neodporuje, čaj se přece nejmenuje třeba citronový, nýbrž Citron. Neplatí to však obecně.
Ovoněný čaj je čaj, který absorboval požadované vůně a pachy. Pila jsem třeba zelený čaj od firmy Pickwick ovoněný jasmínem (obsahuje 50 procent zeleného čaje a dalších třicet procent čaje ovoněného, jasmín žádný).
Ochucený čaj je směs čaje pravého s jinými vyhláškou povolenými rostlinami, jejichž obsah nepřesahuje 50 procent hmotnosti.
Aromatizovaný čaj je čaj, který obsahuje látky určené k aromatizaci.
Bylinný čaj je čaj vyrobený z částí bylin povolených vyhláškou nebo jejich směsí nebo směsi bylin s pravým čajem, nebo směsí bylin s ovocem. Obsah bylin musí být minimálně padesát procent.
Vyhláška dělí čaj do druhů a skupin a stanovuje podrobnější a konkrétnější pravidla pro označování čaje
Musí být označeno, zda jde o čaj černý, zelený, polofermentovaný, ochucený, bylinný či ovocný. V případě, že je čaj aromatizovaný, musí být tato skutečnost uvedena na obale.
Pokud výrobce v obrazové nebo slovní informaci zvýrazní jednu složku výrobku, musí uvést její procentuální zastoupení. Pokud nazve čaj jahodový nebo na obalu zobrazí jahody, musí uvést jejich zastoupení ve výrobku. Neznamená to ale, že tato složka má být i v nejvyšším procentuálním zastoupení.
Podle vyhlášky se k výrobě ovocných a bylinných čajů mohou neomezeně používat borůvka, čajovník, dobromysl, fenykl, heřmánek, hluchavka, ibišek, jahoda, lípa, máta, mateřídouška, rooibos, růže, šípek, rybíz, další jako bříza, chmel, citron, černý bez, kopřiva, vřes do třiceti procent hmotnosti a některé jen do pěti procent – andělika, bazalka, brusinka, celer, hořec, chrpa, kurkuma, lopuch, olivovník a tak dále.
Proto se spotřebitelům vyplatí číst i drobná písmenka
Pokud chcete mít jahodový čaj, přečtěte si složení více výrobků, porovnejte a vyberte čaj s nejvyšším zastoupením jahod. Ale pokud vidíte, že je tam jen aroma, měl by to být signál, že tam rozhodně nejsou žádné kousky ovoce.
V levných nálevových sáčcích se drahá kvalitní surovina nikdy nepoužívá, což je logické. Nízká cena to neumožňuje.
Problémem ale je, pokud aroma má překrýt nízkou kvalitu surovin v levných čajích a zvýšit jejich prodejnost.