Hlavní obsah
Rodina a děti

Už vaše dítě nepřijmeme. Nedostatek míst ve školkách: situace a řešení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

V minulých týdnech dostávali rodiče rozhodnutí o tom, zda se jejich dítě dostalo do školky či jiného předškolního zařízení. A v řadě případů bylo zamítavé.

Článek
  • Mateřská a rodičovská dovolená je u nás nejdelší v Evropě. Důvodem, proč maminky zůstávají mimo pracovní trh poměrně dlouho, je i nedostatek míst v mateřských školách.
  • Loňský slib ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), že místa pro děti budou, tak zůstává nenaplněn. Chybí desítky tisíc míst. Kapacity jsou stále nedostatečné a nepomohlo ani to, že od loňského ledna vzniklo na tři sta dětských skupin.

Počet míst v předškolních zařízeních musí Česko navýšit i kvůli evropskému závazku

Podle barcelonských cílů musí Česko do roku 2030 zajistit místa ve skupinách a školkách pro zhruba 12 procent dětí do tří let. V současné době má místa jen pro 6,3 procenta takto malých dětí.

Ministr práce a sociálních věcí nemohl logicky zajistit navýšení kapacit ve školkách. Řešení si ale sliboval od vzniku dětských skupin, na něž jsou vyhrazeny masivní dotace, a třeba i od dětského sousedského hlídání. Právě tyto dvě alternativy spadají pod jeho úřad.

Ve školském zákoně je zakotveno, že obec musí zajistit předškolní vzdělávání pro všechny děti starší tří let s trvalým bydlištěm na území obce.

Ty mladší jsou přijímány spíš výjimečně. Podle zkušeností z předchozích let lze předpokládat, že v průběhu roku se některá místa uvolní, například díky stěhování některých dětí jinam, a že se podstatná část nepřijatých dětí do mateřské školy dostane.

V některých regionech, kde školky praskají ve švech, se ale hranice přijetí posouvá daleko za třetí narozeniny dítěte. Kritický nedostatek kapacit pociťují rodiče především ve větších městech a ekonomických centrech, kam se přesouvají za prací. Především tedy v Praze a Středočeském kraji, v Brně a okolí nebo například v Plzni.

V posledních pěti letech se podle Zprávy o rodině počet zapisovaných dětí mladších tří let drží na úrovni 58 tisíc. Počet dětí, kteří se ale nakonec do školky dostanou, klesá. Ještě ve školním roce 2017/2018 zapsali ředitelé 35 tisíc dětí. Ve školním roce 2022/2023 to už bylo o deset tisíc méně. Počty žádostí, kterým nebylo vyhověno, rostou už od roku 2016. Roli sehrály tzv. silné ročníky.

Dětské skupiny jako alternativa ke klasickým školkám

Volí je stále více rodičů, a to především pro děti, kterým před nástupem do školky v září nejsou zmíněné tři roky. Ale i pro ty starší. Z dat ministerstva práce a sociálních věcí vyplývá, že skoro čtvrtina dětí, které nastupují do dětských skupin, je starší tří let.

Překážkou pro rodiče můžou být finance. Podle údajů z analýzy Asociace zřizovatelů dětských skupin činila v roce 2020:

  •  průměrná částka za dítě 3500 korun bez stravného,
  • nejvyšší poplatek činil 14 800 korun.

Nejvíce si připlatili rodiče v Praze, kde se za umístění dítěte před čtyřmi lety platilo v průměru 6 600 korun. Na severozápadě Čech byly poplatky nižší, pod 2 tisíce korun. Nyní mohou být částky ještě vyšší. Rozdíly vznikají různě vysokými náklady, hlavně na mzdy a nájemné. V součtu na konci roku by mělo hospodaření dětské skupiny skončit na nule.

  • Jen v roce 2023 vzniklo: 285 nových dětských skupin s kapacitou 3 645 dětí.
  • Od začátku roku 2024 vzniklo: 88 nových dětských skupin s kapacitou 1 157 dětí.

Na budování dětských skupin jsou vyhrazeny nemalé peníze. Z Národního plánu obnovy se dá čerpat 7 miliard, z Operačního programu Zaměstnanost plus pak dalších 300 milionů.

Foto: Wikimedia Commons/Public Domain

Schéma cílů předškolního vzdělávání.

Jenže zřizovat dětské skupiny chtějí především soukromé subjekty, zatímco obce se do toho moc nehrnou

Situaci popsala starostka Drahelčic Petra Ďuranová:

Počítala jsem si, kolik bychom museli nastavit příspěvek u tříletých dětí v dětské skupině, které bychom nepokryli mateřskou školkou. Byl tam doplatek rodičů zhruba pět tisíc korun. Zkuste říct mamince, které se narodilo dítě 10. února, že bude platit tisícovku za školku, a mamince, které se narodilo dítě 12. února, že bude holt platit pět tisíc korun. Tak to máte vzpouru na vsi.

Problémů může být více. Třeba nezastupitelnost personálu, rozdíl v přístupu - dětské skupiny nejsou součástí vzdělávání - nebo fakt, že se časem mohou vyprázdnit, když odrostou silné ročníky nebo rodičům nastane nárok na umístění do klasické školky.

Dětské sousedské skupiny fungují na principu klasického sousedského hlídání dětí, které ale upravuje zákon

Zavedení dětských sousedských hlídacích skupin se Jurečkovu ministerstvu zatím nepodařilo. Vláda schválila novelu, která tento způsob předškolní péče upravuje až 22. května 2024. V platnost novela vchází 1. ledna 2025, nicméně některé části, které jsou pro obce závazné, začnou platit později.

Z novely vyplývá, že obce budou mít až od 1. ledna 2026 povinnost zajistit místo tříletým dětem, nebo přispět rodičům na náklady péče. I v příštím roce tedy obce nemají povinnost místa pro děti zajistit, z čehož plyne, že může nastat obdobný problém s kapacitami jako v roce letošním.

Jde o velmi jednoduché a minimalisticky formální fungování sousedských dětských skupin, aby rodič, který splní požadavky, které zákon říká, mohl hlídat takto až čtyři děti. Započítávají se do toho i vlastní, takže pokud má třeba jedno vlastní, tak může hlídat tři další.

Je otázkou času, jestli dokážou tyhle skupiny od roku 2026 vyřešit nedostatek míst ve školkách a klasických dětských skupinách.

Anketa

Je podle vás ve vašem městě dostatek mateřských škol?
Ano.
22,2 %
Ne.
72,4 %
Nevím.
5,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 445 čtenářů.

Anketa

Co pro Vás bylo pro výběr MŠ důležité?
Personál a vybavenost.
3,8 %
Otevřenost a přístup k dětem.
11,8 %
Kladné reference a provozní doba.
20 %
Možnost postupné adaptace a vzděláváci program.
3,2 %
Blízkost k místu bydlište a možnost umístit i sourozence.
59,7 %
Jiné.
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 340 čtenářů.

Jan Průcha: Předškolní dítě a svět vzdělávání, Nakladatel: Wolters Kluwer ČR, a.s., kód: 371139657

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz