Hlavní obsah
Cestování

Ubytujte se na cestách zdarma. Jak house sitting mění způsob cestování?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Švec/vytvořeno pomocí AI

Představte si, že můžete cestovat a objevovat nová místa, aniž byste museli platit za ubytování. Přesně to nabízí house sitting.

Článek

Představte si, že můžete cestovat a objevovat nová místa, aniž byste museli platit za ubytování. Přesně to nabízí house sitting – vzájemně výhodná dohoda spojující cestovatele s lidmi, kteří potřebují pohlídat a obstarat svůj domov a domácí zvířata, zatímco jsou pryč. Jak to celé funguje? A je to vůbec věrohodný způsob ubytování?

Co je house sitting a kdo může být house sitterem?

House sitting je dohoda, při které se house sitter dočasně stará o domov a obvykle i domácí zvířata majitele nemovitosti, zatímco ten je pryč. Na oplátku má house sitter možnost bydlet v jeho domě či bytě bez placení nájmu a zažít autentický život v novém prostředí mezi místními.

House sitterem se může stát prakticky kdokoliv spolehlivý a zodpovědný. Nezáleží na tom, jestli jste jednotlivec a hledáte dobrodružství, pár, co touží po společném cestování, nebo dokonce rodina s dětmi. Máte-li rádi objevování nových míst a jste schopní a ochotní pečovat o cizí majetek a především zvířata, house sitting může být skvělou cestou, jak si cestování zpestřit.

Kromě toho je to také skvělá příležitostí pro digitální nomády, spisovatele, umělce a další, kteří potřebují klidné a inspirativní prostředí pro svou práci.

Foto: Jana Švec/vytvořeno pomocí AI

Práce na cestách

Jaké povinnosti vás jako house sittera čekají?

Jako house sitter jste zodpovědní za udržení domu v čistotě a bezpečí, stejně jako za péči o zvířata majitele. Ať už si vyberete house sitting ve Francii, Španělsku, na Madeiře nebo třeba v Norsku, čekají vás běžné úkoly, jako je zalévání rostlin, udržování zahrady, větrání domu, vybírání pošty a především péče o domácích zvířata. Ta se samozřejmě liší podle toho, o jaké jde zvíře a jeho rasu, stejně tak jako podle toho, v jakém ubytování se nacházíte.

Jiné povinnosti vás čekají, budete-li se starat o statek, a jiné, když budete mít na starosti akvarijní rybičky. Nejčastěji jsou však předmětem péče psi a kočky. I tady se péče liší podle rasy a podle toho, zda jste ve městě v bytě, či na vesnici v domě se zahradou. Důležité však vždy je dodržovat požadavky a podmínky majitele.

Péče o domov znamená také zajištění toho, aby vše zůstalo funkční. Je důležité, aby se majitel vrátil do svého domova a našel ho ve stejném, ne-li lepším stavu, než v jakém vám ho zanechal.

Jaké výhody vám house sitting přinese?

Jednou z největších výhod house sittingu, jak už jsme zmínili, je ubytování zdarma. A co si budeme povídat, poplatek za ubytování bývá při cestování obvykle největší položka.

Kromě finančních výhod však house sitting poskytuje jedinečnou příležitost pro autentické ponoření se do místního způsobu života, přírody i kultury. Žijete jako místní, nakupujete v místních obchodech, navštěvujete místní trhy a možná i komunikujete se sousedy.

Můžete tak poznat destinaci z perspektivy, která je často pro běžné turisty ubytované v hotelích nebo turistických rezortech nedostupná.

Foto: Jana Švec/vytvořeno pomocí AI

House sitting

Jak s house sittingem začít

Začít s house sittingem vyžaduje přípravu a trpělivost.

Prvním krokem je najít platformu, jejímž prostřednictvím se spojíte s majiteli domů hledajícími house sittery. Můžete je najít i na sociálních sítích, ale dávejte si pozor, abyste nenaletěli nějakému podvodníkovi nebo šprýmaři.

Dalším krokem je vytvoření profilu, který vás představí jako důvěryhodného, zodpovědného a pečlivého house sittera. Na profilu si dejte opravdu záležet. Přidejte fotografie (nejlépe se zvířaty), popis vašich zkušeností s péčí o dům a zvířata a jakékoliv reference od předchozích zaměstnavatelů nebo hostitelů. Váš profil by měl být upřímný a přátelský.

Teď můžete začít hledat house sitting, který odpovídá vašim časovým možnostem a preferencím. Reagujte na nabídky, které vás zajímají, a připravte se na rozhovor (obvykle videohovor) s majiteli.

Získání první nabídky může chvíli trvat, zejména pokud nemáte mnoho zkušeností a referencí. Buďte proto trpěliví a neztrácejte naději. Jakmile to vyjde, zjistíte, že už nechcete cestovat jinak.

Foto: Jana Švec/vytvořeno pomocí AI

Bydlete na svých cestách zdarma

Zdroj informací: TrustedHouseSitters, Wikipedia

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám