Hlavní obsah
Umění a zábava

StarDance: Sedmdesátá léta roztančila soutěžní páry

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nihal Dermici Erenay, usplash.com

Dance

StarDance nás provází třetím kolem. Užijeme si tance jako jsou rumba, cha-cha a valčík.

Článek

Tanec

Tanec je forma pohybu. Pak podle různých oborů se tanec rozděluje podle svého zaměření. Jiné pohyby a kroky nebo taneční variace se budete učit v hodinách baletu, jiné ve streetdance a jiné ve folklórním souboru. V pořadu StarDance jde především o standardní a latinskoamerické tance.

Taneční jsou v Česku fenomén

Pokud jste chodili do tanečních a ne za taneční, měli byste mít odtančeny základní krokové variace všech tanců, které trénují neprofesionální tanečníci s těmi profesionálními. I když občas je na zváženou, jak moc „neprofesionální“ neprofesionální tanečníci v soutěži StarDance opravdu jsou. Diskutabilní bylo i účinkování Richarda Genzera v této soutěži jako soutěžícího. Byl členem skupiny UNO a to byla velmi profesionální taneční skupina. Jako porotce u některých také čelí kritice, ale mně tam sedne lépe než na taneční parket soutěže takového typu.

Co by si vlastně měl divák z předvedeného tance odnést?

Podle mého názoru estetický krásný dojem s technicky správně (alespoň převážně správně) provedenými kroky a variacemi. Tanec by neměl předbíhat hudbu ani být pozadu, zkrátka pár by se měl držet v rytmu hudby. Pár by měl tančit spolu. Mezi ženou a mužem by měl probíhat jakýsi dialog a tanec by měl na diváka přenášet emoce nebo v některé choreografii může divák odhalit i příběh. Příběh může být jak o nešťastné lásce, tak o manželské hádce nebo o opuštění či odpuštění. Témat může být opravdu požehnaně.

Jak by tedy měl být tanec párem proveden?

Ideálně technicky správně (z velké části) proveden, měl by být energický (jinak bude energický jive a jinak valčík), ale energii obou z tanečníků tanec potřebuje. Naladění se na tanec a jeho charakteristiku a zkusit se jí co nejvíce přiblížit, být v rytmu a tančit společně, komunikovat spolu na parketu.

Hity sedmdesátých let

Večer nás provázely hity ze sedmdesátých let. V úvodu pořadu zatančila bruslařská skupina Prague Roller Girls.

Cha-cha: Martina Ptáčková a Dominik Vodička

Tanec cha-cha patří do sekce latinskoamerických tanců. Martina Ptáčková a Dominik Vodička si zvolili jako hudební doprovod píseň One way ticket to the Moon. Choreografie byla k této písni krásně přizpůsobená a začátek i konec tanečního vystoupení byl efektní, úvodní zpomalená chůze Martině i Dominikovi moc slušela. Když se potom dali do tance, Martina velmi dobře pracovala s rukama a s horní polovinou těla a měla i veselý výraz, když se usmívala. Problém byl ale v rychlosti nohou. Bohužel nohy Martiny byly v tomto tanci pomalé. Také Martina byla občas mimo rytmus. Nicméně choreografie byla efektní a nápaditá a určitý kontakt mezi tanečníky jsem také zaznamenala.

Od poroty dostal tento pár hodnocení: 6,6,5 bodů.

Cha-cha

Pochází z Kuby a do Ameriky jej přivezli emigranti, poté se dostal i do Evropy. 4/4 takt s chachovou přeměnou. (1,2,3 chacha).

Valčík: Jana Paulová a Robin Ondráček

Jana Paulová je zkrátka charismatická dáma, která působila s Robinem Ondráčkem na parketu vcelku ladně. Podle mého názoru zvládla dobře i zvedačky, akorát na konci tance jsem si všimla maličkého zakolísání, ale na její věk samo sebou obdivuhodný výkon. Porotě se nelíbilo, že šla málo do kolen, správně by měla jít níž. Jana Paulová však vysvětlila, že její kolena mají limity.

Od poroty dostal tento pár hodnocení: 7,7,7

Valčík

Valčík patří do skupiny standardních tanců a říká se mu „král mezi tanci“. Je pravda, že se tančil na místech, kde se bavila šlechta. 3/4 takt, počítání 1 2 3.

Rumba: Lucie Vondráčková a Lukáš Bartuněk

Tak choreografie se mi moc líbila, pravda, mohlo být o něco méně zvedaček. Technicky i výrazově se Lucka snažila, ale bohužel kolena byla pokrčená a to pak tomu tanci celkově prostě nedělá dobrotu. Ale příběh byl hezký a zvedačky byly dobře zvládnuté. Ke konci při vrácení se ze zvedačky se Lucka zakomíhala. Chvíli jsem si myslela, že je to součást choreografie, ale Lucka statečně přiznala, že se zamotala. To si u takové dlouhé zvedačky dovedu velmi dobře představit. Ono je těžké provést i několik toček za sebou. Podle Taťány Drexler to byl krásný romantický tanec, ale rumba to nebyla. Docela mi bylo Lucky líto, protože to je prostě pohybově velmi nadaný člověk a je to dříč. Tak snad bude mít v příštím kole lepší rozpoložení a bude se moci lépe soustředit.

Porota jí udělila 7,5,7 bodů.

Rumba

Z latinskoamerických tanců podle mě nejobtížnější tanec. Musíte mít pevný střed těla, ideálně propnutá kolena, odtlačovat se od parketu atd. Obtížnost spočívá také v tempu, které je pomalé a je tedy vidět každý nedostatek. Jinak se jí říká milostný tanec, protože může být velmi romantická i vášnivá zároveň. 4/4 takt a počítá se 2 3 4. 1.

Cha-cha: Adriana Mašková a Filip Blažek

Choreografie byla moc pěkně vymyšlená. Já si sice tanec cha-cha představuji jako veselý hravý tanec, ale na zvolenou hudbu by takové provedení vypadalo asi dost divně. Adriana Mašková měla představovat Filipovo svědomí, byl to takový souboj. Myšlenka se mi moc líbí, Adriana to zatančila bravurně a Filip zůstal sám sebou, což je vlastně i Adrianin záměr. Akorát že podle poroty tam z charakteru tance u Filipa nic nezbylo. Tanec chacha někam schoval, shodla se jednomyslně porota.

Hodnocení poroty: 6,6,6

Valčík: Tereza Prucková a Patrik Hartl

Tady mě pan Patrik Hartl mile překvapil. Dokáže vcelku dobře držet rám (i když od poroty má za úkol 10 cm oba lokty dozadu) a valčík zatančil poměrně ladně. Taťána Drexler vyzdvihla čirost v pohybu, s čímž nelze nesouhlasit. Patrik Hartl na mě dělal dojem, jako když gentleman někam doprovází dámu.

Hodnocení poroty: 7,7,7

Rumba: Lenka Nora Návorková a Jiří Ježek

Tento tanec je velmi technicky náročný. Náročný na kroky, na techniku, na pohyb kyčlí, rukou, vlastně celého těla a do toho by měla být vidět vášeň, romantika, smyslnost. A jak je pomalé tempo, vždy jsou na provedení kladeny vyšší požadavky. Nemůžete totiž spoléhat na to, že si nějaké chyby v rychlosti někdo nevšimne.

Cha-cha: Chili Ta a Jakub Mazůch

Choreografie asi byla překombinovaná. Na mě jako na diváka bylo mnoho dalších prvků na parketu. Samozřejmě jim všichni přáli, aby se Chili nestalo již nic podobného s šaty jako minule. Šaty byly v pořádku a na Chili i na Jakubovi byla vidět radost z tance. Nicméně porota pochválila část od pasu nahoru, veselý výraz. Ale byl tu problém s rytmem a podle Taťány Drexler to také nebyla cha-cha, avšak skvělé šou. I já mám občas pocit, že by stačilo tančit více „čistý tanec“ a nemuselo by se sahat tolik po vizuálních efektech. Vždyť je teprve třetí soutěžní večer…

Hodnocení od poroty: 7,6,8

Rumba: Marta Dancingerová a Martin Prágr

Tento večer jednoznačně nejlepší rumba. Dokonce i Taťána Drexler pochválila propnutá kolena a stop time. Marta se snažila o velmi dobré technické provedení kroků i celkového pohybu těla, což se jí velmi dobře dařilo. Bylo vidět, že se hodně soustředí a že třeba jive jí sednul lépe, ale zatančili to s Martinem Prágrem moc hezky.

Hodnocení poroty: 8,8,8

Valčík: Oskar Hes a Kateřina Bartuněk Hrstková

Valčík Kateřiny a Oskara spojil jak samotný tanec, tak různá ozvláštnění. Jelikož se k písni hodil klavír jako kulisa, byl klavír na tanečním parketu. Upřímně použití klavíru jako taneční plochy se mi příčí. Nehledě na to, choreografie byla pestrá. Nechyběly zvedačky, nechyběl samotný valčík a dokonce i rondat (seskok z piana) Oskara Hese. Další akrobatický kousek. Tak občas přemýšlím, jestli bude stačit tanečním párům tančit nebo jestli musí vnášet do své choreografie akrobatické prvky. Snad bude stačit první varianta.

Porota měla názory rozporuplné. Podle Jana Tománka byl v tanečním čísle tohoto páru valčík nepodstatný, Richard Genzer pochválil valčík doleva a Taťána Drexler chvíli přemýšlela nad hodnocením, ale pak vyhodnotila tanec celkově dobře. Bylo tam vše.

Hodnocení poroty: 9,9,7

Zdroje:

Autorský text

Článek byl zpracován na základě přímého přenosu ČT 3. soutěžní večer

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz