Článek
Opravdu – vypadá sice obyčejně, ale je to něco víc než jen ozdoba na okurky. Je to bylinka, která umí tělu pořádně prospět. Pomáhá srdci, podporuje trávení, udržuje hladinu cukru v normě a dokonce také posiluje kosti. Je to zkrátka a dobře takový malý zázrak v zeleném kabátku. A co víc – chutná mnohem líp než různé pilulky (tedy alespoň většině lidí).
Kopr jako lék z přírody
Listy i semínka kopru jsou doslova nabité vitamíny A a C, minerály a flavonoidy. To jsou látky, které tělo chrání před záněty a stárnutím buněk. Pravidelná konzumace kopru může prospět nejen trávicímu traktu, ale i srdci a cévám. Kdo by to byl do téhle nenápadné rostlinky řekl…
Antioxidanty z kopru totiž působí proti oxidačnímu stresu, který stojí za řadou civilizačních nemocí – od cukrovky přes vysoký tlak až po Alzheimerovu chorobu (více si můžete přečíst ve studii pod článkem). Navíc tenhle zelený krasavec obsahuje i esenciální oleje, třeba d-karvon a limonen, které mají i antibakteriální účinky. Dokážou tak vcelku jednoduše omezit růst některých škodlivých bakterií, a to dokonce včetně obávané salmonely.

Dá se tedy říct, že lžička kopru denně posílí imunitu víc než leckterý doplněk z lékárny. A co víc – tahle bylinka je podle mých zkušeností velmi vstřícná k mražení, takže si zásobárnu vitamínů a minerálů můžete snadno opatřit na celý rok. Odškrábnout si pak to správné množství do smoothie nebo třeba na chleba je už hračka.
Srdce mu tleská, cukr se uklidní
Jedním z největších benefitů kopru je ale jeho vliv na zdraví srdce. Obsahuje totiž prospěšné flavonoidy, které pomáhají rozšiřovat cévy a také zlepšují průtok krve. Íránští vědci navíc potvrdili (další studie níže), že kopr snižuje hladinu „zlého“ cholesterolu i triglyceridů, takže pomáhá udržet cévy čisté a pružné. Tím pádem snižuje riziko infarktu nebo mrtvice – a to už stojí za pozornost.
Zajímavé je i jeho působení na krevní cukr (to zase zpracovala doktorka Miho Hatanaka, opět níže). Zjistila totiž, že extrakt z kopru umí mírnit výkyvy hladiny glukózy v krvi a napomáhá lepší citlivosti na inzulin. Pro lidi s prediabetem nebo diabetem 2. typu tak může jít o šikovného přírodního pomocníka, který jim pomůže zvládnout jejich stav bez léků (nebo alespoň umožní jejich dávkování snížit).

A tím to nekončí. Kopr totiž obsahuje i spoustu vápníku, fosforu a dalších minerálů, takže posiluje kosti a působí jako prevence osteoporózy. Vápník z něj je navíc dobře vstřebatelný, takže se jeho konzumace nemusíte bát. Tradičně se také používal i při menstruačních bolestech – díky éterickým olejům dokáže šikovně zklidnit svalové napětí i nervový systém. Skvělý je buď koprový čaj (1 vrchovatá lžička na šálek vody) nebo jeho přímá konzumace. Napjaté svaly pak můžete masírovat koprovým olejem. Ten si vyrobíte snadno – skleničku naplníte čerstvým koprem, zalijete olejem a necháte alespoň měsíc louhovat na tmavém místě. Pak už stačí jen přecedit a používat.
Kopr si můžete pěstovat i na okenním parapetu
A jen tak mimochodem – téhle bylině se podle mých zkušeností velmi dobře daří i doma na parapetu, a to klidně uprostřed zimy. Ale pokud to chcete s jeho pěstováním také zkusit, pamatujte si, že má rád světlo, ale nesnáší přelití. Nic víc opravdu nepotřebuje.
Zdroje info: Autorský text a vlastní zkušenosti
Léčíme se s přírodou, kolektiv autorů, Reader's Digest Výběr (CZ), 2001








