Hlavní obsah
Jídlo a pití

„Na klobásy musíš s horkou vodou, děvenko. Jinak se ti potrhají a popraskají,“ říkávala bábi

Foto: Pixabay

Asi už jste slyšeli, že aby byl chlap spokojený, musí mít plný žaludek a prázdný pytlík. Moje bábi to opakovala poměrně často – a vzhledem k její jinak prudérní povaze mě to docela překvapovalo. Jenže na tom fakt něco je.

Článek

A na co chlapa nejlíp utáhnout? No přece na pořádné uzenině! Skoro všichni, co znám, by šli přemluvit na dobrou klobásu nebo uzené. A když je navíc šikovný řezník, máte oběd hotový za chvíli – a přitom o něm váš drahý polovičák bude mluvit ještě dlouho.

Ach, to prokleté střívko!

Ale pojďme zpátky ke klobásám. Bábi uměla i domácí, ale tím vás zatěžovat nebudu. Chci vám předat jeden osvědčený trik, který mě naučila. Týká se střívka, které se mnohdy k téhle dobrotě doslova přicucne a nejde dolů. A když ho tam necháte, může dost překážet – třeba v chilli con carne ho opravdu mít nechcete.

Foto: Pixabay

Jenže co s ním? Pokud se pokusíte klobásu oloupat za studena, buď to nepůjde vůbec, nebo na tom strávíte mládí. A loupat horkou klobásu? To je jednak nepohodlné, a jednak to smrdí průšvihem – maso se totiž často nalepí na střívko, což rozhodně nevypadá vábně (a to se vám může navíc stát i u té studené).

Horká voda jako zázrak

Takže co s tím? Horkou vodu na ni musíte vzít, tak je to!

  • Přiveďte vodu k varu – musí opravdu vřít.
  • Klobásu do ní ponořte.
  • Napočítejte do deseti (pokud počítáte rychle, tak do patnácti).
  • Šup s klobásou ven – nechcete ji vařit, jen uvolnit střívko.
  • A voilà – všechno, co tam nepatří, půjde dolů jedna báseň!

Ale pokud se chystáte klobásu vařit, rozhodně ji nedávejte zpátky do té horké vody, ze které jste ji právě vytáhli. Mohla by vám popraskat a ztratila by chuť. Bábi mě učila ohřívat všechny tyhle dobroty maximálně na střední teplotě – a vážně je to znát.

Tak to zkuste a dejte vědět, jestli jste byli s výsledkem spokojení!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz