Článek
A na co chlapa nejlíp utáhnout? No přece na pořádné uzenině! Skoro všichni, co znám, by šli přemluvit na dobrou klobásu nebo uzené. A když je navíc šikovný řezník, máte oběd hotový za chvíli – a přitom o něm váš drahý polovičák bude mluvit ještě dlouho.
Ach, to prokleté střívko!
Ale pojďme zpátky ke klobásám. Bábi uměla i domácí, ale tím vás zatěžovat nebudu. Chci vám předat jeden osvědčený trik, který mě naučila. Týká se střívka, které se mnohdy k téhle dobrotě doslova přicucne a nejde dolů. A když ho tam necháte, může dost překážet – třeba v chilli con carne ho opravdu mít nechcete.

Jenže co s ním? Pokud se pokusíte klobásu oloupat za studena, buď to nepůjde vůbec, nebo na tom strávíte mládí. A loupat horkou klobásu? To je jednak nepohodlné, a jednak to smrdí průšvihem – maso se totiž často nalepí na střívko, což rozhodně nevypadá vábně (a to se vám může navíc stát i u té studené).
Horká voda jako zázrak
Takže co s tím? Horkou vodu na ni musíte vzít, tak je to!
- Přiveďte vodu k varu – musí opravdu vřít.
- Klobásu do ní ponořte.
- Napočítejte do deseti (pokud počítáte rychle, tak do patnácti).
- Šup s klobásou ven – nechcete ji vařit, jen uvolnit střívko.
- A voilà – všechno, co tam nepatří, půjde dolů jedna báseň!
Ale pokud se chystáte klobásu vařit, rozhodně ji nedávejte zpátky do té horké vody, ze které jste ji právě vytáhli. Mohla by vám popraskat a ztratila by chuť. Bábi mě učila ohřívat všechny tyhle dobroty maximálně na střední teplotě – a vážně je to znát.
Tak to zkuste a dejte vědět, jestli jste byli s výsledkem spokojení!