Článek
Zvonící budík byste nejraději vymazali z povrchu zemského. Částečně po paměti se došouráte do kuchyně a postavíte vodu na kafe. Dokud si nedáte svůj životabudič, jste nepoužitelní. Zavedli jste si ten správný startovací systém pro vaše tělo? Jak je to s pitím kávy po ránu?
O účincích kávy bylo již mnoho napsáno, ať již v dobrém, či horším. V podstatě se lze shodnout na tom, že je potřeba držet se „zlaté střední cesty“, která může být pro každého trochu jiná. Existuje však skutečnost, o které ví spíše lékaři než běžní lidé. A tím je vztah kávy a kortizolu.
Kortizol jako krátkodobý záchrance
Kortizol je tzv. stresový hormon, který sice produkuje kůra nadledvin, ale jeho tvorbu ovlivňuje mozek. Už z názvu je patrné, že souvisí se stresem. V zátěžových situacích se tento hormon vyplavuje do krve, a zvyšuje tak pohotovost organismu. Zátěžovou situací nemusí být jen hádka se šéfem, ale také vyčerpání z nevyspání, práce přesčas či po náročném tréninku v posilovně nebo třeba infekce, či delší hladovění ve snaze rychle zhubnout. Kortizol se snaží pomoci našemu tělu překonat tuto krizi dodáním „paliva“. Takže např. zvýší hladinu krevního cukru (dodá energii), zvýší krevní tlak (podpoří aktivitu), snaží se omezit případný zánět (sníží počet bílých krvinek). Celkově se cítíme nabuzeni jak po fyzické, tak i psychické stránce – lépe se soustředíme, více nám to myslí. Jako občasná akce pro řešení nouzového stavu je toto vše v pořádku.
Kortizol jako dlouhodobý nepřítel
Pokud se nám však hladiny kortizolu zvyšují nepřiměřeně příliš často, nebo dokonce zůstávají soustavně zvýšené, je to již špatně. Dlouhodobé přetěžování organismu může vést k trvale zvýšené hladině krevního cukru (nebezpečí vzniku diabetu), k vysokému krevnímu tlaku (nebezpečí infarktu, mrtvice), přenastavení imunitního systému (náchylnost k infekcím, nepřiměřená imunitní odezva a nebezpečí autoimunitních onemocnění).
Káva a kortizol
A co to vše má společného s ranní kávou? Je odborně ověřeno, že hladina kortizolu je obecně v našem těle vyšší mezi 6 až 8 hod ráno, kdy se zpravidla probouzíme. Příroda nás takto vybavila, aby nás přirozeně „nastartovala“ do nového dne. Co my ovšem uděláme, pokud si dáme kávu chvíli po probuzení? My nabuzujícím účinkem kávy posílíme účinek kortizolu. Takže nám hladina kortizolu vyletí výše než normálně. A protože se zpravidla jedná o zavedený zvyk, činíme toto „dobro“ našemu tělu pravidelně.
Dalším faktem je, že tělo se může umělému navyšování hladiny kortizolu přizpůsobit časem tím, že sníží svou produkci kortizolu. Jestliže si pak kávu nedáme, pocítíme jeho nedostatek např. v podobě silnější únavy.
Káva, sladkosti a pitný režim
Když k tomu přidáme fakt, že mnoho lidí považuje kávu za svou snídani a žaludek jim jede na prázdno mnohdy až do obědu, protože nemají čas se najíst, nebo v lepším případě v rychlosti spolknou ke kávě nějakou čokoládovou tyčinku či jinou potravinovou chemikálii, dochází k nepřirozenému rozkolísání nejen kortizolu, ale také krevního cukru a mnoha dalších dějů v našem těle.
Dalším problémem je, že káva odvodňuje. Tedy nijak dramaticky, kofein obsažený v kávě má pouze mírné močopudné účinky, proto bývá zvykem podávat ke kávě sklenici vody. Problém ovšem je opět spíše v naší životosprávě. Dáme si brzy ráno kávu a pak celý den nemáme čas se napít, a pokud ano, tak si mnohdy dáme ochucenou minerálku, sladký ovocný džus nebo kofolu.
Pravý čas na ranní kávu
Ranní kávu je proto vhodné odsunout na později, kdy klesá ranní „špička“ kortizolu. Pokud vstáváte kolem 6 hod, dopřejte si ranní kávu mezi 9 a 10:30 hod.
Kávu není dobré pít nalačno, což platí zejména pro lidi s citlivým zažíváním. Kofein v kávě totiž stimuluje tvorbu žaludečních kyselin. Dlouhodobě zvýšená produkce žaludečních kyselin (zejména v prázdném žaludku) často vede k pálení žáhy, bolestem žaludku nebo dokonce k zánětu žaludeční sliznice.
Kam se poděje únava
Jak již bylo řečeno, kávu většinou pijeme k povzbuzení. Je ovšem mylné myslet si, že káva naši únavu odstraní. Ona ji jenom potlačí svými povzbuzujícími účinky. Takže co my vlastně děláme? Přebijeme kávou varovný signál našeho těla, které nám říká: „Prosím o odpočinek, jsem unavené!“.
Proč se po probuzení neobejdeme bez kávy
Nyní když víme, jak ráno funguje kortizol i bez kávy, nabízí se otázka: „Proč si tedy tolik lidí tu kávu ráno zkrátka musí dát? Proč nepočkají, než se jejich tělo vzpamatuje samo?“ Na toto naše chování má vliv hned několik důvodů, které se často vzájemně prolínají:
- Zvyk a rituál. Pro mnoho lidí je ranní káva silně zakotveným zvykem a rituálem. Je to něco, co dělají automaticky každý den, stejně jako si čistí zuby. Tento rituál se často pojí s klidem před rušným dnem nebo s probuzením se do reality.
- Očekávaná stimulace. O kávě se obecně ví, že má stimulační účinky. Takže je kávě přisuzujeme. Avšak někdy může jít také o placebo efekt. Ne každý reaguje na kofein stejně citlivě. Pevně věříme, že kdybychom si kávu nedali, nebudeme fungovat a bude nám zle.
- Nabuzení smyslů. Káva je typická svou silnou a lahodnou vůní. Mnohdy už jen ta navozuje pohodu a podvědomě navodí očekávání příjemné chvilky, a tedy zlepšení nálady.
- Abstinenční příznaky. Kofein je stimulant. Zejména u citlivých lidí či u těch, kteří ji pijí silnou či ve velkém množství, pokud nedodají tělu potřebnou dávku, mohou se dostavit mírnější abstinenční příznaky (bolest hlavy, ospalost, podrážděnost), což je nutí si kávu dát.
- Nedostatek spánku a energie. V dnešní uspěchané době mnoho lidí nemá dostatek kvalitního spánku. Káva se pak stává berličkou, jak dohnat energetický deficit a zvládnout nároky dne. Namísto řešení příčiny únavy a nedostatku spánku se spoléhají na kofein.
Neschopnost naslouchat vlastnímu tělu
Mnoho lidí si není vědomo detailního vlivu kávy na kortizol a jeho dlouhodobé dopady. Pijí kávu v době, kdy je to pro tělo nejméně optimální jen proto, že to tak dělají vždycky a cítí se po ní lépe. A tak psychologický efekt a síla zvyku často převažují nad jemnými signály, které nám tělo ráno vysílá ohledně přirozeného nárůstu kortizolu.
Zdroje:
https://www.meine-krankenkasse.de/ratgeber/ernaehrung/kaffee-direkt-nach-dem-aufstehen-gut-oder-schlecht-fuer-deinen-koerper