Hlavní obsah
Jídlo a pití

Barevné vitamíny na talíři. Nehledejte ve výživě vědu a zkuste jíst podle barev

Foto: Zdroj: AI Gemini

Nemusíte studovat složité výživové tabulky nebo utrácet za exotické superpotraviny. I běžné čerstvé ovoce a zelenina vám dokážou dodat mnoho potřebných látek. Ideální je v průběhu týdne kombinovat více barev, každá totiž umí něco trochu jiného.

Článek

Pestrost a rozmanitost je základ

Je to právě ovoce a zelenina, jež nám obohatí naši stravu o řadu důležitých živin a zároveň naše tělo nezatíží přemírou přijatých kalorií. Léto je v tomto směru tím nejlepším obdobím, protože nám nabízí největší výběr dozrávající zeleniny a ovoce. Výživové hodnoty čerstvých plodů jsou vždy vyšší než u těch, které projdou procesem průmyslového zpracování (např. konzervy) nebo jsou různě upraveny k delšímu skladování (např. sušení, zamražení, nálevy).

Bílé ovoce a zelenina

Tyto druhy obsahují látky snižující krevní tlak a tzv. špatný cholesterol, dále látky posilující imunitu a údajně snižující riziko rakoviny střeva, prostaty či prsu.

Pokud budeme brát v úvahu barvu dužniny, pak bílým ovocem jsou některé druhy hrušek. Hrušky obsahují značný podíl nerozpustné vlákniny, která má svůj nezastupitelný význam v trávení a která pomáhá udržovat správnou funkci střev. Ačkoli se to nezdá, hruška patří k těm druhům ovoce, které nejsou dramaticky kaloricky vydatné, takže je vhodná, i když se snažíte nepřibrat nebo zhubnout. Obsahuje tak celou řadu vitamínu a minerálů, např. nezbytný vitamin K, vitamin C nebo draslík.

Mezi bílou zeleninu můžeme zařadit cibuli. Ta by právem mohla být nazývána superpotravinou. Chrání nervovou a kardiovaskulární soustavu, podporuje významně imunitní systém, oddaluje osteoporózu a riziko zlomenin. Pomáhá udržet žádanou hladinu cholesterolu a podporuje pružnost cév. Díky quercetinu, což je silný antioxidant, se jí připisují preventivní účinky proti rakovině. Nejvíce se ho nachází v červené a fialové cibuli.

Oranžové a žluté ovoce a zelenina

Zde nalézáme látky, které posilují nervový systém a často působí antidepresivně, dále podporují zrak a působí preventivně u srdečních onemocnění.

Správně zralé banány, které mají žlutou slupku a zároveň jsou i uvnitř mírně nažloutlé, obsahují látky (zejména aminokyselinu tryptofan), ze které si tělo vyrábí serotonin. Jedná se o neurohormon důležitý nejen pro dobrou náladu, ale také pro zlepšení spánku či snížené vnímání bolesti. Jsou také bohatým zdrojem glukózy, která dodá rychle potřebnou energii, např. před větším fyzickým nebo psychickým výkonem.

Jako příklad zeleniny uveďme čerstvou a na slunci dozrávající žlutou papriku, která je bohatým zdrojem luteinu důležitého pro zdraví očí a bránícího šedému zákalu. Je také nezanedbatelným zdrojem vitamínu C.

Červené ovoce a zelenina

Obecně se tvrdí, že červené ovoce a zelenina pomáhají chránit naše srdce. Červená barva v ovoci a zelenině je údajně známkou přítomnosti většího množství antioxidantů, které snižují riziko kornatění tepen, vysokého krevního tlaku a cholesterolu. Dále se pak hovoří také o snížení rizika různých druhů rakoviny, včetně rakoviny prostaty, a podpoře mozkových funkcí.

Jako příklad zeleniny uveďme rajčata, jejichž červené plody jsou bohaté na antioxidant lykopen účinně bojující s volnými radikály, který může pomoci chránit proti rakovině. Za ovoce uveďme třeba brusinky, které mimo výše uvedených výhod také zlepšují funkci imunitního systému, pomáhají preventivně předcházet zánětům močového měchýře (kterými trpí zejména ženy).

Modré a fialové ovoce a zelenina

Udává se, že takto barevné ovoce a zelenina podporují prevenci srdečních onemocnění, zejména infarktu, a dále rakoviny. Údajně podporují dobrou paměť, zpomalují předčasné stárnutí organismu a podporují dobré zažívání.

Zástupcem takto zabarvené zeleniny je například baklažán (i když úplně správně se jedná vlastně o ovoce). Obsahuje až 90 % vody a minimum kalorií, proto se doporučuje k detoxikaci organismu. Je ve velké míře zdrojem pektinu, tj. rozpustné vlákniny, která má kladný vliv na naše střeva, a tím také na trávení. Tento plod by se však neměl konzumovat zasyrova, protože podobně jako nezralá rajčata nebo zelené brambory obsahuje jedovatý solanin. (Moderní odrůdy ho již údajně osahují mnohem méně, takže se nemusíte děsit.)

Zatímco hledat fialovou zeleninu je obtížné, ovoce této barvy existuje spousta druhů. Typickým příkladem jsou modré švestky, které čistá střeva a pomáhají při zácpě, přičítá se jim také zvyšování imunity a odolnosti při stresu.

Zelené ovoce a zelenina

Tyto druhy jsou bohaté nejen na vitamín C, ale také velmi často na vitamín K napomáhá činnosti jater, vstřebávání vápníku, podílí se na kvalitě kostí a zamezuje nadměrnému krvácení, a tím přispívá ke správné srážlivosti krve. Vitamín K je však důvodem, proč na jeho konzumaci musí být opatrní lidé s poruchou srážlivosti krve a ti, kteří užívají léky na ředění krve, např. s obsahem warfarinu. Příliš mnoho vitaminu K totiž snižuje účinek warfarinu, a dochází ke zvýšení rizika tvorby krevních sraženin. Naopak příliš málo vitaminu K zvyšuje účinek wafarinu. Krev se bude srážet pomaleji, což může vést ke zvýšenému riziku krvácení (například z nosu, dásní nebo vnitřnímu krvácení).

Zelená barva zeleniny, zejména listové, je způsobena chlorofylem, který má antioxidační a protizánětlivé účinky. Ty zvyšují obranyschopnost těla a podporují zdraví buněk. Listová zelenina je také bohatá na foláty (kyselinu listovou), které jsou klíčové pro správné fungování mozku a přispívají k prevenci některých typů rakoviny. Dostatečný příjem folátu je nezbytný také pro správný vývoj plodu, proto je doporučován zejména před otěhotněním a v prvních týdnech těhotenství. Pomáhá totiž jako prevence vrozených vad nervové trubice, například rozštěpu páteře.

Jezte barvy

Zdravé stravování nemusí být žádná věda. Pestrá strava plná ovoce a zeleniny je tím nejjednodušším a nejúčinnějším způsobem, jak tělu dodat všechny potřebné živiny.

Nechte se vést barvami. Různé barevné plody vám zajistí bohatou kombinaci vitamínů, minerálů a antioxidantů, které podpoří vaše zdraví od imunity přes srdce až po mysl.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz