Hlavní obsah
Zdraví

Záněty močového měchýře. Napomáháme jim svou nevědomostí, a to nejen při intimnostech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jarmila Rýdlová

Zánět močového ústrojí patří díky své bolestivosti a nutnosti pohybovat se neustále v blízkosti toalety k těm, o kterých lze říci „Jednou a dost!“. Jenže realita bývá spíše opačná.

Článek

Náchylné k tomuto problému jsou zejména ženy, ale ani muži nebývají výjimkou. Jakmile si ho jednou opatříme, navzdory vyléčení se rád vrací. Mnohdy však k němu velkým dílem přispíváme sami. Proto je dobré vědět, co nedělat a proč.

Viník zánětu

Infekce močových cest jsou po infekcích dýchacích cest nejčastějšími infekcemi, které nás postihují. Na vině je až z 80 % bakterie Escherichia coli, jež vyvolá zánět. Jelikož se jedná o bakteriální infekci, na léčbu zabírají zpravidla úspěšně antibiotika. Zajímavostí ovšem je, že zatímco v močových cestách nám tato bakterie škodí, nachází se zcela běžně v našem střevě, kde ji naopak nutně potřebujeme. Je totiž zcela nezbytná pro správný průběh trávicího procesu.

Na špatném místě ve špatný čas

K zánětu močového měchýře dochází, pokud se Escherichia coli dostane z trávicího ústrojí do močových cest. Prakticky to nejčastěji znamená, že se bakterie dostane z konečníku do močové trubice (např. špatně provedenou hygienou). To, jestli pak skutečně onemocníme, záleží na řadě okolností. Pokud je bakteriální nálož větší, anebo náš organismus je oslaben, např. prodělanou nemocí, stresem, nedostatkem spánku či prochladnutím, pak si tělo zpravidla s infekcí samo neporadí, a my onemocníme a skončíme na antibioticích. Pokud je infekce slabší a naše imunita je v dobré kondici, je možné se s infekcí vypořádat pomocí urologických čajů a podpůrných preparátů, např. s obsahem brusinek, D-manózy a vitamínu C. Základem léčby je neprochladnout, udržovat se v teple a přijímat dostatek tekutin.

Proč právě ženy

Zánět močového měchýře, který se odborně nazývá cystitida, postihuje mnohem častěji ženy než muže. Na vině je rozdílná anatomie muže a ženy. Obecně platí, že nežádoucí bakterie se může dostat do močového měchýře přes močovou trubici. Jenže ta je u žen mnohem kratší než u mužů. Zatímco u žen bakterie urazí do močového měchýře cestu přibližně jen 2,5 cm, u mužů se jedná i o více než 15 cm. Navíc u žen jsou ústí močové trubice, pochva a konečník velmi blízko sebe, takže jakékoli nežádoucí bakterie se velmi snadno přenesou z jedné oblasti do druhé.

Zánět močového měchýře jako nemoc svatebních cest

Zánětu močového měchýře se také lidově říká nemoc svatebních cest. Mnoho žen totiž prodělá svou první cystitidu právě po prvních sexuálních zkušenostech. Kůže pohlavních orgánů je velmi jemná. Při sexu snadno dojde k jejímu poranění, toto platí samozřejmě také pro sliznici uvnitř pochvy. Malá oděrka či poranění se pak stává vstupní branou infekce, která se v oslabené tkáni snadněji uchytne a pak vesele šíří dále, např. právě do ústí močové trubice.

Zlatá pravidla prevence

Naštěstí dodržováním určitých zásad, je možné riziko infekce výrazně snížit. Opatření se týkají jak intimní hygieny, tak sexu i oblékání.

Intimní hygiena

  • Dodržet správný směr utírání. Ženy by se měly po vykonání malé i velké potřeby vždy utírat směrem zepředu dozadu, tedy směrem ke konečníku. Jinak hrozí zanesení bakterií z análního otvoru do močové trubice a pochvy. Zejména po stolici je vhodné se omýt, či alespoň použít speciální vlhčené antibakteriální ubrousky, nejlépe bez zbytečné parfemace.
  • Nezadržovat nutkání na močení. Cítíme-li potřebu močení, není dobré ji dlouho potlačovat. Zůstává-li moč v močovém měchýři příliš dlouho, vzrůstá pravděpodobnost uchycení a pomnožení nežádoucích mikroorganismů.
  • Nemočit na „lyžaře“. Pokud jsme na veřejném WC, kde opravdu není vhodné sedat si na prkýnko, jež hostilo před námi bezpočet nahých pozadí, není jiné řešení než močit v podřepu. Normálně však tato pozice není vhodná, protože v ní nevyprázdníme úplně močový měchýř. Zůstane v něm zbytková moč a hrozí výše uvedené problémy. Plně vyprázdníme močový měchýř nejlépe, když se v klidu posadíme na prkénko, celá chodidla položíme na zem, opřeme se rukama o kolena a mírně se předkloníme.
  • Pozor na veřejný toaletní papír. Na veřejných toaletách se často stane, že role toaletního papíru spadne na podlahu (kterou někdo před námi počůral) nebo ji postříká voda z WC, např. při splachování. Také na ni sahají desítky neumytých rukou. V okolí toalet a zejména na podlaze se tak mohou nacházet nebezpeční původci infekcí, jako herpes viry, papilomaviry (HPV), stafylokoky či právě bakterie Escherichia coli.

Sex

  • Sprchování před i po. Okolí konečníku a genitálií se v průběhu dne může osídlit bakteriemi, které při vniknutí do močové trubice (pro pochvu platí totéž) mohou způsobit problémy.
  • Vymočení po sexu. Moč by měla vyplavit z močové trubice nežádoucí bakterie dříve, že se stihnou uchytit. Pak se osprchujeme.
  • Pozor na noční sex. Problematické bývá právě milování v noci, kdy usnete, a nedojde ani k vymočení, ani osprchování, a infekce má celou noc na to, aby se v těle zabydlela.
  • Používání kondomu. Nechráněný sex může zvyšovat pravděpodobnost vzniku infekce, a to i v případě, že máte stálého partnera.

Oblékání

  • Prodyšnost. Naše intimní partie potřebují dýchat. Zejména pokud trpíme na urologické, gynekologické či kožní problémy, není vhodné neprodyšné a upnuté spodní prádlo či kalhoty. Spodní prádlo by mělo být bavlněné. Je-li teplo, neuškodí chodit doma aspoň chvíli v sukni bez kalhotek.
  • Nevhodná tanga. Na erotickou chvilku službu udělají, ale na delší nošení nejsou. Úzká látka vzadu třením usnadňuje přenos bakterií z análního otvoru do pochvy a močové trubice, a infekce je na světě.
  • Zrádné mokré plavky. Jakmile vylezeme z vody, je potřeba převléknout spodní díl plavek do suchého. Vlhko podporuje množení nežádoucích mikroorganismů.
  • Nebezpečné prochladnutí. Prochladnutí v oblastí podbřišku a beder a také nohou často vyústí právě v urologické problémy, zejména máme-li k těmto problémům sklony.

https://www.cpzp.cz/clanek/4070-0-Cystitida.html

https://www.drmax.cz/pece-o-zdravi/co-pomuze-pri-infekci-mocovych-cest

https://www.cus.cz/pro-pacienty/diagnozy/zanety-mocovych-cest/

https://www.cpzp.cz/clanek/4070-0-Cystitida.html

https://www.drmax.cz/pece-o-zdravi/co-pomuze-pri-infekci-mocovych-cest

https://www.urogyn.cz/7-pravidel-spravne-prevence-jak-predejit-zanetu-mocovych-cest/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám