Hlavní obsah
Aktuální dění

Pětikoalice na pokraji rozpadu: Spor o důchody rozdělil vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Vláda Petra Fialy se ocitá na pokraji rozpadu. Důvodem je spor o důchodovou reformu, která rozdělila koalici na dva tábory.

Článek

Na jedné straně stojí ODS a TOP 09, které prosazují zvyšování věku odchodu do důchodu. Na druhé straně jsou KDU-ČSL, STAN a Piráti, kteří s tímto návrhem nesouhlasí.

Spor o důchody je tak vyhrocený, že někteří politici zvažují odchod z koalice. „Pokud se nám nepodaří najít kompromis, tak vláda padne,“ prohlásil jeden z koaličních lídrů.

Situace je o to pikantnější, že se blíží volby do Poslanecké sněmovny. Pád vlády by tak mohl znamenat předčasné volby, které by mohly vyhrát opoziční ANO.

ODS a TOP 09 argumentují tím, že zvyšování věku odchodu do důchodu je nezbytné pro zajištění stability důchodového systému. Argumentují tím, že počet seniorů se bude v příštích letech zvyšovat, zatímco počet pracujících bude klesat. To by mohlo vést k tomu, že důchodový systém nebude schopen vyplácet důchody v dostatečné výši.

KDU-ČSL, STAN a Piráti naproti tomu argumentují tím, že zvyšování věku odchodu do důchodu je nespravedlivé vůči lidem, kteří pracují v náročných profesích. Argumentují tím, že tito lidé by si měli užívat zasloužený odpočinek po celoživotní práci.

Spor o důchody je tak složitý, že je nepravděpodobné, že se koalici podaří najít kompromis. Pád vlády je tak stále reálnější.

Co si o tom myslíte? Měla by vláda padnout kvůli sporu o důchody?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz