Hlavní obsah
Knihy a literatura

Vyšel 2. díl knihy pomáhající psům v nouzi, patronem je kapela O5 a Radeček

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jaroslav Irovský

V úvodním týdnu po červnovém vydání prodány již stovky výtisků. Pokračování bestselleru Jaroslava Irovského Psí život s podtitulem Jesnění jde ve stopách úspěšného prvního dílu, i ono pomáhá stovce nemocných psů z organizace Jezevčíci v nouzi.

Článek

Spontánní akce vyvolala nečekanou reakci

„Jednoho únorového rána roku 2022 jsem spontánně otevřel Word a začal psát příběh o čtyřech psích kamarádech z olomouckého sídlíště, který vypráví švýcarský ovčák Ari,“ zmiňuje Jaroslav Irovský, autor již devíti vydaných knih a dvou otextovaných alb známé zlínské hudební skupiny Premier, která má na svědomí legendární píseň Hrobař.

Kniha nazvaná Psí život se ihned po červnovém vydání stala s přiřazeným štítkem Bestseller jednou z nejprodávanějších knižních novinek, zároveň se na Databázi knih pyšní hodnocením 90 % a spoustou pozitivních čtenářských ohlasů.

„Pro mě coby stále poměrně neznámého olomouckého autora to bylo velké a milé překvapení,“ pousměje se Irovský a dodává, že výrazný podíl na zájmu o knihu a její prodejnosti má spojení s organizací Jezevčíci v nouzi, kterou Psím životem od června 2022 podporuje.

Foto: Jaroslav Irovský

Jaroslav Irovský se svými knihami a otextovanými alby pro kapelu Premier.

Výzva: „Zakup Psí život a podpoř tak padesáti korunami Jezevčíky v nouzi“ vynesla na péči o nemocné psy již přes čtvrt milionu korun

Organizace Jezevčíci v nouzi, kterou roku 2014 založila magistra Petra Petroš (pracující tehdy coby obchodní ředitelka), sídlí od loňského května v moravskoslezském Bílově. Zde se právě paní Petra stará spolu se svým manželem Jiřím o momentálně stovku (!) ochrnutých, týraných, chronicky nemocných a starých psů, převážně jezevčíků, přijímaných z různých rodin, útulků, osad či množíren. „Petrošovi se vzdali své dobře placené práce a zasvětili svůj život záchraně pejsků v nouzi a následné péči o ně. Jsou to úžasní lidé a to, co pro chlupáče dělají, je obdivuhodné. I proto jsem se před dvěma lety rozhodl jim alespoň trochu pomáhat svou knihou a jsem moc rád, že toto spojení pokračuje i díky druhému dílu, jehož se právě Petrošovi stali kmotry.“

Foto: Jaroslav Irovský

Autor Jaroslav Irovský s manžely Petrošovými z organizace Jezevčíci v nouzi - kmotry knihy Psí život 2: Jesnění

Z každého osobně prodaného výtisku Psího života posílá autor Jezevčíkům v nouzi padesát korun, dosud tak organizaci zaslal již přes čtvrt milionu. „Velkou zásluhu na úspěchu mé výzvy mají všichni lidé s dobrým srdcem, kteří Jezevčíky v nouzi koupí mé knihy podporují. Bez nich by se tohle nedělo a moc jim za to děkuji,“ smeká autor pomyslný klobouk a dodává, že péče o takové množství psů je velmi náročná nejen fyzicky, ale právě i finančně. Organizace navíc coby nestátní nedostává žádný grant a je tak závislá především na hmotných a finančních darech svých fanoušků a podporovatelů, kteří sledují veškeré dění na facebookové stránce.

Foto: Petra Petroš z organizace Jezevčíci v nouzi

Malá část z celkové stovky psů z organizace Jezevčíci v nouzi, trvale ochrnutá je téměř polovina.

Pokračování Psího života je spjato s Jeseníky, jeho patronem se stala šumperská kapela O5 a Radeček

„Čím dál více čtenářů prvního dílu mě prosilo, abych dal vzniknout i dílu druhému. A byť jsem dlouho odolával, nakonec jsem se k jeho napsání letos v únoru dostal.“ Psí život 2: Jesnění se po prvním dílu s příběhem z Olomouce přesunul do Irovského milovaných Jeseníků, konkrétně do míst mezi Šumperkem a Loučnou nad Desnou, v níž žijí jeho knižní hlavní hrdinové.

„… a právě Šumperk je domovem členů momentálně nejpopulárnější domácí kapely O5 a Radeček, kteří se stejně jako já veřejně hlásí k lásce k Jeseníkům. I proto jsem nesmírně poctěn, že se patrony knihy stali právě oni,“ informuje Irovský a dodává, že podtitul Jesnění vznikl se svolením jesenického spolku Sudetikus, pořádajícího v září již 4. ročník stejnojmenného jedinečného kulturně-sousedského festivalu. „Je to nádherná akce, kterou doporučuji navštívit!“ přidává autor pozvání.

Foto: Archiv kapely O5 a Radeček

Držitel Zlatého slavíka za píseň roku a patron knihy Psí život 2: Jesnění - šumperská kapela O5 a Radeček.

A aby se Jeseníky dotýkaly i samotného psího hrdiny Ariho, střídá jeho olomoucké kamarády v podobě jorkšíra Terryho, anglického buldoka Jacka a německého boxera Rockyho jesenický bernský salašnický pes Berny, který prožil svá štěněcí léta v psím útulku.

Kniha je k dostání pouze na autorově e-shopu, v knihkupectvích se neobjeví

Psí život 2: Jesnění, jehož se v prvním týdnu od vydání prodalo přes šest set výtisků, není k dostání v žádném knihkupectví, a to právě kvůli podpoře Jezevčíků v nouzi, která vznikla z autorovy vlastní iniciativy. Spolu s prvním dílem jej tak lidé mohou zakoupit pouze na e-shopu, který je součástí autorovy oficiální stránky www.jaroslav-irovsky.cz. „A jelikož druhý díl na jedničku přímo navazuje, doporučuji zakoupit díly oba,“ informuje Irovský.

„Mám za to, že spojení obou mých Psích životů s Jezevčíky v nouzi má obří potenciál bavit a pomáhat a budu rád za každého, kdo nám pomůže jej naplnit. Lidé tak totiž zabijí dvě velké mouchy jednou ranou – získají výtisk s mým připsaným věnováním a navíc podpoří stovku nemocných pejsků a významně tak přispějí na finančně náročnou péči o každého z nich, za což moc děkuji, “ dodává závěrem olomoucký autor.

Foto: Jaroslav Irovský

Jaroslav Irovský s oběma Psími životy, jimiž podporuje organizaci Jezevčíci v nouzi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz