Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ignác Filip Semmelweis: Porodník změnil medicínu. Když poprvé mluvil o bakteriích, měli ho za blázna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia (ke dni publikace je foto volným dílem)

Fotografie z roku 1860, na první pohled působil Ignác Filipa Semmelweis jako podivín.

Jméno lékaře Ignáce Filipa Semmelweise nepatří mezi ta obecně známá. A přesto je s ním spojen jeden z největších průlomů v dějinách medicíny a lékařské péče, který zachránil miliony životů, víte jak?

Článek

Kdo byl Ignác Filip Semmelweis?

Ignác Filip Semmelweis se narodil v roce 1818 v dnešní Budapešti, byť byl německé národnosti. V mládí vystudoval medicínu a jeho specializací se stala gynekologie a porodnictví. V roce 1844 pracoval ve všeobecné nemocnici ve Vídni, konkrétně na porodním oddělení. Při práci si všiml, že právě porodní oddělení má velmi vysokou úmrtnost mladých matek. Příčinou jejich smrti byla ve většině případů tzv. horečka omladnic.

Horečka omladnic je bakteriální infekce, kterou způsobuje jeden z kmenů streptokoka. Ve chvíli, kdy se po porodu do ženského těla začne způsobovat vyrážku, proměňující se v hnisavé rány, samozřejmě doprovázenou vysokými horečkami. Úmrtnost na tuto nemoc je plných třicet procent.

Doktor Semmelweis si začal pomalu vytvářet hypotézu, podle které jsou příčinou nemoci vlastně sami lékaři, kteří přecházeli mezi jednotlivými odděleními, pitevnu nevyjímaje. Na tomto místě je třeba si uvědomit, že v polovině 19. století lékaři nevěděli, že nemoci a záněty jsou způsobovány živými mikroorganismy, tedy bakteriemi. K tomu dospěl Louis Pasteur až na přelomu padesátých a šedesátých let 19. století.

Doktor Semmelweis však správně vytušil, že lékaři si na rukou mohou přenášet zdroj nákazy (ať již to bylo cokoliv) a nevědomky tuto nákazu předat dalšímu pacientovi. Utvrdil ho v tom i případ jednoho jeho kolegy českého původu jménem Jakub Kolečko, který se zranil skalpelem při pitvě a následně zemřel na infekci.

Povinné mytí rukou

Na svém oddělení proto doktor Semmelweis zavedl mytí rukou a používání chlorového vápna. Počet úmrtí na oddělení se okamžitě snížil. Pokud si však myslíte, že se Ignác Filip Semmelweis stal v tu chvíli váženým lékařem a doktorskou hvězdou, velmi byste se mýlili. Většina jeho kolegů totiž odmítla jeho hypotézu přijmout, ačkoliv i oni viděli prokazatelný efekt zvýšené hygieny.

Můžeme se domnívat, že toto odmítání bylo způsobeno i tím, že lékaři zkrátka nechtěli přijmout svoji zodpovědnost za smrt tolika lidí. Jeden z lékařů trpěl dokonce takovými výčitkami svědomí, že spáchal sebevraždu. Jedna z rodiček, která zemřela, byla totiž jeho neteř.

Složitá povaha doktora Semmelweise

Ani doktor Semmelweis však není úplně bez viny na tom, že jeho hypotéza ve světě hned neprorazila. Předně své zkušenosti a výsledky, kterých dosáhl na porodnickém oddělení, nesepsal v podobě vědeckého článku. Kromě toho nevynikal ani vstřícnou povahou a s každým, kdo měl jiný názor, se dostal okamžitě do prudké hádky a spirály urážek. V roce 1851 proto vedení nemocnice došla trpělivost a byl propuštěn.

Doktor Semmelweis se vrátil do Pešti, kde na svém oddělení opět zavedl mytí rukou. Za čtyři roky v období 1851-1855 se na jeho porodním oddělení vyskytlo pouze osm případů úmrtí na horečku omladnic. Na polovinu 19. století šlo o naprosto jedinečnou statistiku. I v Pešti si ale způsoboval Semmelweis stejné problémy jako ve Vídni. Trávil mnoho času psaním agresivních dopisů svým oponentům a začal trpět těžkými depresemi. I on totiž cítil vinu za smrt mnoha rodiček. V roce 1865 se již začal chovat tak toxicky, že jej dalo jeho okolí převést na psychiatrickou kliniku. Vydržel tam dva týdny a poté zemřel. Velmi pravděpodobně to bylo vlivem hrubého zacházení ze strany personálu psychiatrického ústavu.

Závěrem

Ignác Filip Semmelweis se tak nikdy nedočkal uznání a přijetí svých hypotéz. K tomu došlo až o několik let později, poté co zmíněný Louis Pasteur zjistil, že bakterie jsou zodpovědné za celou řadu nemocí, horečku omladnic nevyjímaje. Teprve poté si dokázala lékařská komunita spojit Semmelweisovy a Pasteurovy objevy a dala prvně jmenovanému definitivně za pravdu. Ignác Filip Semmelweis je tak dnes považován za jednoho z nejvýznamnějších lékařů historie. Pro jeho dnešní následovníky je pečlivá očista rukou naprostou samozřejmostí a bez bez nadsázky říci, že Semmelweis zachránil miliony životů.

Jméno Ignáce Filipa Semmelweise nese mimo jiné lékařská fakulta v Budapešti, stejně jako stanice metra ve stejném městě.

Zdroje

1) Ignác Filip Semmelweis: Nesnesitelný průkopník hygieny v medicíně

2) Ignác Filip Semmelweis: Objeviteli hygieny by měl být vděčný celý svět. On se kvůli ní pomátl

3) Ignaz Semmelweis

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz