Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Co dělat když vás napadne medvěd? Útěk ani lezení po stromech nepomáhá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bing Image Creator (obrázek vytvořen umělou inteligencí)

Útok medvěda na Slovensku (ilustrační obrázek vytvořený umělou inteligencí Bing)

Setkání s medvědem již není nikterak nerealistickým scénářem. Jaké nebezpečí vám od této šelmy hrozí, jak mu předejít a jak se případně ubránit?

Článek

Útok medvěda, který přímo v centru města Liptovský Mikuláš na středním Slovensku vzbudil otazníky: Může se podobný scénář opakovat i u nás? Měli bychom se cítit v ohrožení? Skutečně jde o situaci, kterou se nevyplácí podcenit. Šelem v české přírodě totiž přibývá, šanci máte potkat rysa ostrovida i vlka.

Medvěd hnědý se v Česku vyskytuje pouze v Beskydech a to především v oblasti Malých Karlovic a Valašské Senice. Nicméně musíme počítat i s tím, že turista může narazit i na zbloudilého medvěda ze Slovenska.

Příjemné setkání to být nemusí. Zvíře vypadá jako roztomilá plyšová hračka, nicméně může být nebezpečné. Útoky na člověka jsou ale naštěstí spíše výjimečné, medvědy rozhodně nelze označit za krvelačné bestie nahánějící zbloudilé turisty pro vlastní potěšení.

Kdy a proč může medvěd napadnout člověka

Standardně medvěd podobně jako rys nebo vlk nepovažuje člověka za svou kořist, naopak se mu aktivně vyhýbá. Odborníci však rozeznávají několik specifických situací, za nichž je útok této šelmy na člověka možný.

Jde jednak o postupné habituace, tedy přivyknutí si na lidi například vinou krmení nebo nelegálního chovu. Dále hovoříme o tzv. synantropizaci, což je stav, kdy volně žijící organismus žije v těsné blízkosti člověka nebo v krajině modifikované člověkem, a typicky z toho má prospěch. Takový medvěd ztrácí přirozenou plachost.

Dále také může volně žijící medvěd napadnout člověka tehdy, má-li potřebu se bránit, tedy je-li například zraněn. Zvláště nebezpečné jsou v tomto směru medvědice bránící mláďata. Jedná se dokonce o jednu z nejčastějších příčin útoků.

Co dělat při setkání s medvědem

K medvědovi se proto nepřibližujeme a rozhodně se nepokoušíme o bližší kontakt s roztomilými medvíďaty. Když už se k vám medvěd přiblíží sám, mluvte na něj klidným hlubokým hlasem. Tak vás odliší od zvířat. Nekřičte a snažte se nebýt hysteričtí. Medvěd stojící na zadních sice působí děsivě, ale není připraven k útoku, zachovejte proto klid. Šelma má velmi špatný zrak a postavení se na zadní jí jednoduše umožní získat lepší přehled o situaci.

Doporučuje se vyhnout se očnímu kontaktu, zvednout ruce nad hlavu a pomalu opustit prostor. Odejděte nejlépe směrem ke straně, jestliže je to možné. Jestliže medvěd nevykazuje zjevné známky agresivity, s největší pravděpodobností vás nechá být.

Jednoznačně se nesnažte utíkat. Jakkoli na to nevypadá, je medvěd velmi schopný běžec. Dokáže vyvinout rychlost kolem 50 km v hodině. Navíc rozhodně umí běžet z kopce, přestože se občas traduje, že nikoli. Nemáte tak proti němu příliš šanci.

Co se týče rady vylézt na strom, je sporná. Medvěd je se svými až 350 kg dostačující kolos na to, aby vás z něj „sundal“, aniž by na něj musel lézt. Dospělý jedinec není v tomto směru příliš obratný, byť na strom v případě potřeby vylézt dokáže. Běžně ale takto šplhají hlavně malá medvíďata. Nicméně jako spolehlivá výška, která vás může zachránit, se doporučuje 4 až 5 metrů.

Jak se ubránit napadení medvědem

Utéct se nepokoušejte ani v případě napadení. Co dělat? Nejvhodnější je kleknout si na zem, sbalit se do klubíčka a rukama si chránit krk. Lokty dejte ke kolenům. Nehýbejte se. Prudké pohyby mohou zvíře vyprovokovat, pokud ale zůstanete v klidu, může vás nechat být, ačkoli to může trvat poměrně dlouho, než ho přestanete zajímat, jak vypovídají svědectví těch, kteří útok medvěda přežili.

Táborníkům, turistům a dalším lidem pohybujícím se v přírodě se jednoznačně doporučuje mít u sebe obranný pepřový sprej. Jedná se o prakticky jediný způsob, jak se účinně bránit aktivně proti silnému zvířeti, vůči kterému jinak nemá člověk příliš šanci. Ti, kterým se podařilo útok medvěda přežít, jednoznačně mohou hovořit o značném štěstí. Jedním úderem je medvěd schopný zabít krávu, ale i člověka.

Zdroje

1) Co dělat při setkání s velkou šelmou?

2) Jak přežít útok medvěda?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz